Autonieuws

Ferrari Superamerica 45: de volgende one-off

Hij lijkt erg veel op de zeer exclusieve Ferrari 599 Aperta, maar is hem niet. Dit is de Ferrari Superamerica 45, een verbouwde 599 GTB Fiorano en nog veel zeldzamer dan de Aperta. Het blijft namelijk bij slechts één enkel exemplaar.

De Ferrari Superamerica 45 is in opdracht van Peter Kalikow gebouwd. De door onder meer in handel van vastgoed steenrijk geworden New Yorker viert dat hij 45 jaar klant is bij Ferrari en heeft daarom zichzelf op een one-off getrakteerd. De Superamerica 45 is gebaseerd op de 599 Fiorano – de Aperta is kennelijk aan Kalikow voorbij gegaan – en bij het dak ingrijpend gewijzigd. Het vaste dak heeft plaatsgemaakt voor een constructie à la 575 Superamerica waarvoor ook de kont van de 599 aangepast diende te worden. Alle nieuw ontwikkelde panelen zijn opgetrokken uit koolstofvezel en dat maakt de Superamerica 45 extra exclusief. En duur. Maar hoe duur komen we niet te weten. Over speciale klantopdrachten laat Ferrari zich nooit uitvoerig uit.  

Historisch verantwoord
De Ferrari Superamerica 45 mag dan zeer modern zijn, er zijn diverse verwijzingen naar het verleden. Zo is bijvoorbeeld de lak Blu Antille een herinnering aan de klassieke 400 Superamerica Cabriolet uit 1961, een pronkstuk waarvan Kalikow zich tevens de gelukkige eigenaar mag noemen. Het interieur is gehuld in een combinatie van Cuoio leder met Blu Scuro accenten van carbon. Een infotainmentsyteem van de laatste generatie geeft te kennen dat de Amerikaan met de tijd meegaat en nog lang van het leven wil genieten.

Villa d’Este
Wie weet kunnen we in de toekomst dus nóg wel een eenmalig exemplaar van Ferrari verwachten; de Superamerica 45 is namelijk niet de eerste keer dat de trouwe Ferrari-aanhangers aan de poorten in Maranello stonden te kloppen. Herinner je de P540 Superfast Aperta nog? En de Ferrari 612 Kappa? Die laatste heeft Kalikow samen met Ferrari en Pinifarina uitgedacht terwijl de Superfast Aperta vorig jaar in opdracht van een landgenoot van Kalikow werd gebouwd. Het zal ons zelfs niet verbazen dat die twee tijdens het concours van Villa d´Este in Italië staan te schitteren, naast de Ferrari Superamerica 45 die daar officieel wordt onthuld.

Gerelateerde artikelen

Wat betaalde men voor de Ferrari SA Aperta?

Autonieuws
Wat betaalde men voor de Ferrari SA Aperta?
> Artikel lezen

Ferrari 599 GTO nóg bruter dankzij Novitec Rosso

Tuning & styling
Ferrari 599 GTO nóg bruter dankzij Novitec Rosso
> Artikel lezen

Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen

Autonieuws
Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.