Autonieuws

Volvo: Alcoguard voor notoire drinkers

Het alcoholslot op auto´s wordt in mei 2011 onder bepaalde voorwaarden verplicht. Daartoe heeft de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz-van Haegen, besloten. Volvo levert de Alcoguard al sinds 2009 maar ziet hun alcoholslot nu in een stroomversnelling terechtkomen.

Het alcoholslot is afgelopen week ingevoerd in Nederland. Meer dan vijftig notoire drinkers hebben het al in hun auto laten monteren, op eigen initiatief of op aandringen van hun partner of werkgever. Vanaf 1 mei is het verplicht voor automobilisten die met een promillage van meer dan 1,3 zijn aangehouden. Omdat Volvo zich al realiseert dat een dergelijk slot een belangrijke bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het aantal verkeersdoden biedt het merk sinds 2009 de zogenoemde Alcoguard in zijn modellen aan. De Alcoguard is geïntegreerd in het veiligheidssysteem van de auto en maakt gebruik van dezelfde brandstofceltechniek als de apparatuur van de meeste politiekorpsen in Europa.

Werking
De Alcoguard is volgens Volvo handzaam, draadloos en binnen tien seconden opgewarmd en klaar voor gebruik. Om de wachttijd te verkorten, start de opwarming zodra de bestuurder de centrale portiervergrendeling opent. Na het blazen geeft het systeem het resultaat weer op het dashboard. Als de bestuurder 0,1 promille blaast, geeft de Alcoguard een groen lichtsignaal en kan de bestuurder de auto starten om veilig op weg gaan. Is het signaal negatief dan treedt de startblokkering in werking en mag men gaan lopen.

Invloed
De Volvo-dealer kan de promillagegrens overigens veranderen al naar gelang de wetgeving in een land. Voor noodsituaties of bij verlies van de sloteenheid is het mogelijk een bypass-functie in te stellen. En bijvoorbeeld na het afzetten van de motor, bijvoorbeeld om te tanken, heeft men de tijd om opnieuw te starten zonder wederom een blaastest uit te voeren.

Gerelateerde artikelen

Volvo XC40 nu ook als plug-in hybride

Autonieuws
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo prijst verlengde S90L Excellence

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo rijdt nieuwe S60 in de spotlights

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo: Chinese autoproductie beter dan Europese

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC60 is World Car of the Year 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.