Autonieuws

Jaguar XF

Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF

De in 2008 gepresenteerde Jaguar XF heeft een uitgebreide facelift ondergaan. Het front kreeg een geheel nieuw gezicht, Jaguar sleutelde aan de motoren en voegt zelfs een viercilinder dieselmotor aan het gamma toe. Daarnaast is de techniek verbeterd en biedt Jaguar nieuwe opties.

Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Het belangrijkste nieuws voor de Jaguar XF is toch wel de komst van een viercilinder dieselmotor. Het 190 pk en 450 Nm sterke 2.2 liter dieselblok maakt de XF bereikbaarder dan ooit tevoren en moet voor Jaguar groeikansen gaan bieden op de Europese markt. Zoals wij een aantal weken geleden al exclusief hebben kunnen ervaren geeft het blok een prima visitekaartje af en doet deze niet onder voor veel van zijn concurrenten. Jaguar kan daarmee eindelijk een echte vuist maken richting de machtige Duitse concurrentie.

8-traps automaat
Met de komst van de 2.2 liter diesel verdwijnt de 211 pk sterke V6 diesel uit het gamma, maar voor de 240 pk en 275 pk sterke variant is er een update. Deze zijn nog altijd even sterk, maar wel 6% schoner en zuiniger geworden. Het verbruik ligt voortaan in beide gevallen voortaan op 6,3 l/100 km terwijl de CO2-uitstoot 169 g/km bedraagt. Jaguar koppelt de motor vanaf heden standaard aan een nieuwe 8-traps automaat van ZF welke wij op de XF 2.2D inmiddels hebben kunnen beproeven. De soepele en snel schakelende bak maakt behalve op de diesels overigens ook zijn intrede op de V6 en V8 benzinemotoren. De benzinemodellen zijn eveneens ongewijzigd.

Nieuw front
Het motorische nieuws gaat schuil achter een compleet nieuw front. Jaguar heeft daarbij goed gekeken naar de huidige XJ en valt daarmee feitelijk terug op de spraakmakende C-XF Concept waarmee de Britten ons in 2007 opwarmden voor de komst van de XF. De koplampen zijn duidelijk een stuk scherper gesneden en volgens Jaguar designer Ian Callum zorgen ze voor een ‘Significant Road Attitude’. Behalve de nieuwe koplampen zien we ook een nieuwe motorkap, iets grotere grille en licht gewijzigde voorbumper. De luchtinlaten in de voorschermen, lichtmetalen wielen en achterbumper zijn eveneens nieuw en als finishing touch zijn de achterlichten voortaan uitgevoerd met LED-techniek. Tegelijkertijd met de ‘standaard’ XF’s werd ook de machtige XFR gefacelift. Het mes ging daar minstens zo diep in met een nog sportievere voorbumper, tal van R-badges en verplaatste luchtopeningen in de motorkap. Motorisch bij de XF-R geen wijzigingen. Maar was dat nodig dan?

Interieur
Het interieur onderging slechts een subtiele vernieuwingsslag. Een aantal knopjes is van ander materiaal vervaardigd en Jaguar monteert stoelen met meer steun. Verder zien we enkele aanpassingen wat betreft kleuren en materialen.

Uitrusting
Wat uitrusting betreft heeft Jaguar goed naar de Duitsers gekeken en vooral de veiligheidsuitrusting naar een hoger plan getild. Voor het eerst zien we bijvoorbeeld Adaptive Cruise Control met Intelligent Emergency Braking, automatisch in- en uitschakelend grootlicht en adaptieve verlichting met LED-techniek. Wat betreft comfort monteert Jaguar een compleet nieuw entertainmentsysteem waarbij vooral de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd.

Prijzen vernieuwde Jaguar XF
De vernieuwde Jaguar XF zal vanaf september bij de dealers staan. De prijstlijst zal beginnen bij € 56.600,- dankzij de komst van de nieuwe 2.2 liter dieselmotor. Daarmee wordt instappen in de Jaguar XF voortaan ruim 8.000 euro beter bereikbaar. De rest van de prijzen volgen spoedig.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Jaguar-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF
Nu officieel: vernieuwde Jaguar XF

Zoeken

Merk- & modeldossiers