Autonieuws

Porsche Cayenne en Panamera bieden meer

2011 is nog maar enkele maanden onderweg, maar bij Porsche denken ze alweer aan het volgende modeljaar. Dat staat bij de Cayenne en Panamera in het teken van meer vermogen, meer opties met als resultaat meer rijplezier.

We beginnen met de SUV. Door onder andere het gebruik van nieuwe, lichtere materialen en een betere turbocharger krijgt de Cayenne Diesel er 5 pk bij. Het totale vermogen van het dieselmodel ligt vanaf modeljaar 2012 op 245 pk. Het brandstofverbruik nam door het verhogen van de inspuitdruk (maximaal 2000 bar) juist af naar 7,2 l/100 km. Ook verloor hij in positieve zin wat CO2-grammetjes, namelijk zes stuks (189 g/km). Accelereren van nul naar 100 km/h duurt zodoende tweetiende seconde langzamer. In 7,6 seconden is het sprinttraject voltooid. De topsnelheid ligt op 220 km/h.

Cayenne Hybrid en Turbo
Het benzinepalet van de Cayenne kreeg tevens aandacht. Wie nu een Cayenne Turbo besteld kan daarnaast een powerkit aanvinken. Daarmee stijgt de vermogensafgifte van de 5.0 liter V8 twinturbo naar 540 pk. Het koppel neemt toe tot 750 Nm. Geen Cayenne Turbo S dus, maar wel aanverwante specificaties. Maakt het veel verschil op de spurt naar honderd? Nauwelijks, maar de wetenschap van meer kracht is altijd bevredigend. Na de krachtkuur is 0-100 km/h in 4,6 seconden voltrokken, een winst van 0,1 seconden. De topsnelheid stijgt naar 281 km/h (was 278 km/h).
Voor de 2012 Cayenne Hybrid een kleine upgrade. Die kan voortaan namelijk al vanaf koude start volledig elektrisch rijden. Voorheen was dit alleen mogelijk wanneer de module de bedrijfstemperatuur had bereikt.

Uitbreiding optielijst
Tot slot enkele verbeteringen en aanvullingen op het optionele programma van de Porsche Cayenne. De keramische remschijven zijn voortaan aan de voorzijde groter uitgevoerd voor een nog betere vertraging. Ze meten vanaf heden 420 mm in diameter met als gevolg dat Porsche tegen bijbetaling ook een 20 inch reservewiel aanbiedt. Inbegrepen bij de zwart getinte Bi-Xenon-koplampen zit voortaan Porsche Dynamic Light System en een meer prominente sportuitlaat (ook voor Panamera). Binnen Porsche Exclusive zijn getinte LED-achterlichten, meerdere lederpakketten, al dan niet met decoratieve stiksels, nieuw te verkrijgen en voor de fijnproevers is er een gefreesde aluminium Tiptronic S-pookknop en nieuwe RVS en koolstofvezel instaplijsten. Het programma van de Panamera wordt vanaf aankomende herfst verder uitgebreid met Lane Change Assist (dode hoek signalering) en de mogelijkheid tot draadloze internetverbinding (juni 2011).

Prijs
De nieuwe vanafprijs voor de Cayenne is € 82.300,-  en voor de Panamera is dit € 105.298,-. De Cayenne (Diesel) is daarmee € 1.200,- goedkoper geworden terwijl de Panamera een bijna € 800,- hogere vanafprijs kent.

Gerelateerde artikelen

Porsche Mission E Cross Turismo: elektrische Cayenne Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera

Autonieuws
Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera
> Artikel lezen

Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi

Autonieuws
Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi
> Artikel lezen

Porsche Cayenne per direct bestelbaar als E-Hybrid

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit kun je maar beter weten over de nieuwe Porsche Cayenne

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche Cayenne Turbo krijgt 550 pk: gassen maar!

Autonieuws
Porsche
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.