Autonieuws

Audi A4

De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!

Audi presenteert de nieuwe Audi A4. Zoals verwacht heeft de nieuwe A4 een single-frame grille zoals dat het nieuwe familie-gezicht van het merk vertegenwoordigd. Nieuwe motoren, nieuwe kleuren, bekledingen en opties maken het geheel compleet.

De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!

De A4 is wat verkopen betreft de beste Audi. Met name in het zakelijke segment doet de A4 het fantastisch. In Belgie is het zelfs de best verkochte auto in zijn segment. Om concurrentie te kunnen bieden aan de vernieuwde C-klasse en de nog te introduceren nieuwe 3-serie moest Audi de A4 weer een trapje hoger brengen. Alleen het design al zorgt daarvoor. De nieuwe single-frame staat voor het nieuwe familiegezicht van Audi. De koplampen van de A4 zijn gelukkig anders dan die van de A6 en A8 waardoor het onderscheidt zichtbaar blijft. Aan de achterzijde is een combinatie van de A3 Sportback en A8 gebruikt. Bijna het gehele koetswerk van de A4 is nieuw.

Interieur
Het interieur heeft ook een gedaantewisseling ondergaan. Het meest opvallend is het nieuwe stuurwiel waarin ook weer de single-frame grille is terug te vinden. Nieuwe kleuren voor de bekleding en nieuwe materialen ontbreken zeker niet. Standaard is de nieuwe A4 voorzien van aluminium-accenten op het dashboard en desgewenst is dit te vervangen door diverse soorten hout. De stoelen zijn standaard voorzien van stof, maar tevens leverbaar met leer, of een combinatie van leer en alcantra.

4 nieuwe motoren
Motorisch is er ook goed nieuws te melden. Het aanbod wordt uitgebreid met 2 benzine- en 2 dieselmotoren. Naast de 1.6 (102 pk), de 2.0 (130 pk) en de 1.8T (163 pk) zal de nieuwe A4 namelijk ook leverbaar zijn met twee FSI-motoren. De meest krachtige is de 3.2 FSI (255 pk) bekend uit de A6. De tweede is de 2.0 FSI-motor voorzien van een turbo (200 pk) welke geintroduceerd is in de A3 Sportback en onlangs in de nieuwe Volkswagen Golf GTI. De dieselmotoren zullen het meest verkocht worden en daarom breidt Audi ook dit programma uit met twee interessante motoren. Nieuw voor de A4 zijn de 2.0 TDI (140 pk) en de 3.0 V6 TDI (204 pk). Die laatste levert een indrukwekkend maximaal koppel van 450 Nm tussen de 1.400 en 3.200 tpm. Voor de beide dieselmotoren zal Audi tevens een partikelfilter als optie leveren. Alle motoren voldoen overigens aan de Euro 4 normen en kunnen gekoppeld worden aan diverse versnellingsbakken. Handgeschakeld is er keuze voor een 5- of 6-versnellingsbak. Wie automaat wil rijden kan bij de voorwielaangedreven A4´s kiezen voor de variabele multitronic en in combinatie met Quattro-vierwielaandrijving is de 6-traps tiptronic leverbaar.

Sportief en comfortabel
Het onderstel is compleet herzien en verbeterd. Zowel de voor- als achterwielophanging is voorzien van nieuwe onderdelen. De schokbrekers en veren zijn nog meer afgestemd op sportiviteit waarbij ook comfort hoog in het vaandel stond. Audi heeft hierbij duidelijk gekeken naar de A6 en hier zelfs veel onderdelen van gebruikt. De A6 heeft zich in een test van afgelopen jaar uitermate goed bewezen als een sportieve en comfortabele auto en wij verwachten dit dan ook van de A4.

Dikke standaarduitrusting en optielijst
Standaard zit de A4, zoals je mag verwachten in dit segment,  goed in de uitrusting. Zaken als elektrische ramen vóór, elektrisch bedienbare en verwarmbare spiegels, centrale vergrendeling op afstand en links en rechts gescheiden climate control zijn aanwezig op elke A4. Op veiligheidsgebied zien we 5 drie-punts gordels, anti-whiplash hoofdsteunen, airbag voor bestuurder en passagier, zij-airbags en gordijnairbags. Optioneel is de A4 uit te rusten met meedraaiende Xenon-koplampen, regen- en lichtsensor en nog veel meer moderne zaken. De Audi MultiMedia Interface (MMI), zoals bekend uit de A6 en A8 is tevens standaard en zorgt voor een perfecte bediening van alle aanwezige luxe. Optioneel is er een ruime keuze uit multimedia-systemen waaronder een geluidsinstallatie van BOSE.

Vijftien exterieurkleuren, waaronder vijf nieuwe en een hele serie met lichtmetalen wielen staan op de optielijst. Een S-Line paket is er om de A4 nog exclusiever en sportiever te maken en dan hebben we het nog niet eens over de S4 gehad...

De S4
De S4, zowel leverbaar als sedan en als Avant, is de krachtpatser van de A4-familie. Met onder de kap een 344 pk sterke 4.2 liter V8 is het een echte ´wolf in schaapskleren´. Schreeuwerig is het design van de S4 niet en als leek moet je zeker twee keer kijken om de S4 te onderscheiden van een gewone A4. Wanneer je echter met de S4 gaat rijden zul je het verschil merken. Een supersportieve afstemming van het onderstel in combinatie met de Quattro-vierwielaandrijving, 344 pk en 410 Nm staan garant voor veel rij-plezier. Een sprintje naar 100 km/h is in 5,6 seconden gepiept en de topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Standaard is de S4 voorzien van een handgeschakelde zesbak.

Binnen een paar maanden leverbaar
Eind dit jaar zal de nieuwe A4/S4 zijn opwachting maken bij de dealers. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend maar zullen niet lang op zich laten wachten. Op de Salon van Parijs zal de nieuwe A4 officieel zijn debuut maken.

Redactie
Door Redactie
De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!
De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!
De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!
De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!
De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!
De nieuwe Audi A4, A4 Avant en S4!

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers