Autonieuws

3D wordt het helemaal, ook bij verkeersovertredingen

3D is het nieuwe kijken, zo ook bij de Europese Unie en Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie in het bijzonder. Momenteel wordt er gewerkt aan een geheel nieuwe flitspaal die driedimensionaal kan fotograferen zodat meerdere overtredingen tegelijk worden geregistreerd.

Te hard rijden, bumperkleven, het niet dragen van de autogordel en niet handsfree bellen, binnen vijf jaar kun je voor al deze overtredingen worden bekeurd. In één keer. Een hypermoderne flitskast moet dit realiseren. Binnenin de kast bevinden zich meerdere camera’s waaronder een 3D-camera en ze werken allen samen om meerdere overtredingen tegelijkertijd waar te kunnen nemen.

Big Brother-techniek
Willebrord Freijsen, hoofd Team Verkeer van het Openbaar Ministerie, ziet veel mogelijkheden in deze ´Big Brother-techniek´. Die werkt als volgt: de 3D-camera maakt video-opnames van 50 meter afstand. Deze worden automatisch geanalyseerd en daaraan kan Justitie aflezen of de bestuurder bijvoorbeeld telefoneert of zonder gordel rijdt. Door de combinatie van verschillende camera´s is er kentekenherkenning. Ook bumperkleven en te hard rijden worden meteen gesignaleerd, aldus Freijsen tegenover het Algemeen Dagblad.

60.000 euro
De Europese Unie heeft zes miljoen ter beschikking gesteld om de geavanceerde flitskast te ontwerpen. Ook Nederland betaalt mee aan de ontwikkeling van de ultramoderne techniek. In Finland en Duitsland worden momenteel de eerste prototypes getest. In 2013 zouden de eerste klaar kunnen zijn. Freijsen verwacht echter dat de camera´s, die zo´n 60.000 euro per stuk kosten, dan nog niet in Nederland gebruikt zullen worden. “Aan de nieuwe flitspaal kleven nog wel een paar haken en ogen”, zegt Freijsen. “Zo moet de toegevoegde waarde nog worden bewezen en ook moet het ´juridisch raamwerk´ in orde zijn. Binnen vijf jaar moet wel kunnen”.

Gerelateerde artikelen

BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto

Autonieuws
BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto
> Artikel lezen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

Maserati versterkt zich met Levante GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.