Autonieuws

Ford werkt aan gewichtbesparende kunststof

Bij de constructie van een auto wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kunststoffen voor de productie van zowel visuele als technische onderdelen. Ford broedt nu op een manier om die kunststoffen radicaal lichter te maken zonder dat hun functie in het gedrang komt.

Het gaat om een techniek die Ford samen met het Massachussets Institute of Technology (MIT) aan het ontwikkelen is. De onderzoekers aan het project hebben een techniek bedacht waarbij microscopisch kleine bubbels stikstof en koolstof in de bestaande soorten kunststof wordt geïnjecteerd. Hierdoor is veel minder grondstof nodig voor de productie van een onderdeel. Bovendien scheelt deze methode gewicht, tot wel 340 kg afhankelijk van het voertuig. De minimale besparing op hun modellen bedraagt sowieso 80 kg, denkt Ford.

Ruim marge
Het nieuwe materiaal is een fractie minder stevig dan de bestaande kunststoffen, maar toch zal dit hierdoor niet de veiligheid en dergelijke aantasten aangezien onderdelen bij voorbaat al 50 tot 100% sterker zijn dan strikt noodzakelijk. Wanneer Ford verwacht de nieuw kunststofsoort voor het eerst toe te passen in de productie is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Ford Mustang heeft z'n eigen horloge… van schroot

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Aangescherpte Ford Shelby GT350 is woest aantrekkelijk

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford's detectiesysteem beschermt motorrijder in de file

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen en Ford overwegen strategische alliantie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.