Autonieuws

Stortvloed nieuwe Kia´s op de planning

Het modellenoffensief van Kia is nog lang niet ten einde. Zowel dit jaar alsook volgend jaar staat bij Kia nog flink wat nieuws op de planning. Een overzicht van de modellen die Kia tijdens onze reis naar Zuid-Korea heeft aangekondigd.

Kia is het jaar al goed begonnen door zowel de nieuwe Picanto alsook de nagelnieuwe Rio aan ons voor te stellen. Beide zijn modellen die de potentie hebben om Kia’s stijgende verkoopaantallen verder voort te zetten. Het A-segment is populairder dan ooit tevoren en met de fris ogende Picanto zal de (veelal verouderde) concurrentie het ongetwijfeld moeilijk gaan krijgen. De Rio zal er harder voor moeten vechten. Het B-segment is overvol en de concurrentie moordend, maar met zijn dynamische uiterlijk en wegenbelastingvrije motoren schatten wij ook de Rio hoog in. Eveneens een reeds onthuld model is de Optima. Deze middenklasse sedan is onder de naam K5 ongekend populair in Zuid-Korea en zal begin 2012 ook in Europa op de markt komen. De hybrideversie daarvan wordt speciaal voor de Europese markt nog zuiniger gemaakt en krijgt vermoedelijk 14% bijtelling.

Gefacelifte Soul
Maar er is veel meer nieuws uit Zuid-Korea. Tijdens een ‘business update’ op het hoofdkantoor van Kia Motors in Seoul presenteerde de fabrikant ons de plannen voor de komende twee jaar. De lijst met nieuwe en vernieuwde modellen wordt aangevoerd door de Soul die in juli een facelift zal ondergaan. De eerste spyshots daarvan hebben we inmiddels getoond, maar exacte details ontbreken nog.

Rio sedan en nieuwe Forte
Van de in de inleiding genoemde Rio verschijnt naast de 3- en 5-deurs ook een sedan. Dat model is door Kia primair voor de sterk groeiende Russische markt ontwikkeld, maar zal na zijn introductie in 2012 vermoedelijk ook in bepaalde (Oost-)Europese markten verkocht gaan worden. Naar ons land komt het model zeker niet. Datzelfde geldt voor de nagelnieuwe Forte die Kia eveneens in 2012 zal presenteren maar aan Europa voorbij gaat.

Compleet nieuwe Cee’d

Waar we in Europa wel met plezier naar uit kunnen kijken is de komst van de compleet nieuwe Cee’d. Deze concurrent voor de gevestigde orde in het C-segment (308, Focus, Golf red.) is volledig vernieuwd en deelt ongetwijfeld veel van zijn dynamische lijnen met de Rio. Van de nieuwe Cee’d verschijnen wederom een vijfdeurs hatchback, stationwagon en een dynamische driedeurs pro_Cee’d. De stationwagon zal qua formaat iets groeien en volgens Kia daardoor vooral meer ruimte gaan bieden.

Facelift Sorento en nieuwe MPV
Bijna tegelijk met de nieuwe Cee’d zal de Sorento een facelift ondergaan. Vermoedelijk trekt Kia vooral het gezicht van de SUV dan nog net iets meer gelijk met de recent gelanceerde modellen. Tot slot heeft Kia in 2012 een compleet nieuwe MPV gepland. Dat model wordt momenteel onder de naam ‘RP’ ontwikkeld en vervangt zowel de Carens als de Carnival. Om het gamma optimaal te vullen schuift het model iets naar boven op en valt tussen het C- en D-segment. Volgens Kia moeten we denken aan een soortgelijk formaat als de Ford S-Max.

Elektrische CUV
Tot slot laat Kia ons weten te werken aan een volledig elektrische auto. Met de Venga EV hebben we al een voorproefje gekregen van Kia’s plannen op dit gebied en in april toont men op de Seoul Motor Show en voorbode van het model dat in 2013 op de markt verschijnt. Kia heeft ons laten weten dat deze elektrische auto een nagelnieuwe CUV is en niet gebaseerd op een bestaand model. Onder meer de Soul wordt ook als CUV gezien dus mogelijk komt Kia daardoor ook nog eens met een kleine crossover.

Gerelateerde artikelen

Kan de nieuwe Kia Ceed Sportswagon het nog goedmaken?

Spyshots
> Artikel lezen

Minstens 600 liter voor nieuwe Kia Ceed Sportswagon

Autonieuws
> Artikel lezen

Frisse neus en motoren voor Kia Optima

Autonieuws
> Artikel lezen

Kia Ceed Sportswagon lekt nu al uit

Autonieuws
Kia Ceed Sportswagon lekt nu al uit
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.