Autonieuws

BAC Mono opent aanval op Ariel Atom

Spelen met de wetten der natuur blijft autofabrikanten bezighouden. Met name de bekende filosofie ‘meer is minder’ houdt de gemoederen bezig. Briggs Automotive Company (BAC) voelde dat het hier ook iets mee moest doen en bouwde de Mono, een regelrechte Ariel Atom-killer.

Niet de Atom V8, die is nog net een maatje te groot (nou ja?) voor de BAC Mono. Maar de Mono, wat staat voor de eenmanscockpit, weet ook behoorlijk uit de startblokken te komen. Van nul naar 60 mijl per uur (96 km/h) duurt slechts 2,8 seconden en dit dankzij een 285 pk sterke viercilinder getuned door Cosworth. Met een manuele bak van Hewland schiet je door de zes versnellingen. De transmissie geeft de BAC Mono een topsnelheid van 275 km/h en sneller wens je ook niet te gaan bij het gemis van een voorruit.

Minimalistisch
Om met relatief weinig paardenkrachten een dergelijke sprinttijd te realiseren moet daar tegenover uiteraard een laag wagengewicht staan. De BAC Mono weegt dan ook niet meer dan 540 kilogram. Een minimalistische aanpak is daar de oorzaak van plus het slechts plaats bieden aan één stuurman. Scheelt toch al gauw zeventig kilootjes. In tegenstelling tot de Ariel Atom heeft de BAC Mono dan wel weer enigszins een carrosserie. Qua looks doet de auto ons wel een beetje aan de KTM X-Bow denken, nog een rivaal van de Mono.

Realisatie?
De laatste tijd passeren wel vaker bloedsnelle sportauto’s de revue met bijna bovenaardse specificaties. Deze bestaan dan veelal enkel nog uit pixels, zo ook de Mono. Of BAC’s wens daadwerkelijk in vervulling gaat is dus nog maar de vraag. Een vraagprijs hebben ze al wel: 66.625 pond exclusief belastingen.

Gerelateerde artikelen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?

Autonieuws
Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?
> Artikel lezen

Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Nog een SUV erbij voor Skoda: de Kamiq

Autonieuws
> Artikel lezen

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury nu officieel

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.