Autonieuws

Alfa Romeo 4C Concept: knipoog naar het verleden

Alfa Romeo brengt met de 4C Concepts een stukje historie tot leven. Het studiemodel dat op de Autosalon van Genève zijn wereldpremière beleeft is namelijk geïnspireerd op de 33 Stradale uit 1967.

Sinds de Giulietta lijkt Alfa Romeo zijn draai weer te hebben gevonden. Passie, oog voor detail en bovenal het (Italiaanse) rijplezier zijn weer terug bij Alfa. Aan de Alfa 4C Concept om dit voort te zetten. De bouwstenen van het studiemodel zijn in ieder geval goed en veelbelovend. De 4C Concept is volgens de fabrikant gebaseerd op de klassieke formule van een tweepersoons, achterwielaangedreven sportcoupé met middenmotor. Een lengte van niet meer dan vier meter en een wielbasis van 2,4 meter draagt bij aan de wendbaarheid van de auto.

8C als voorbeeld
De 4C ontleent zijn ontwerp aan de historische Alfa 33 Stradale, maar de bouwwijze is geïnspireerd op de 8C Competizione. Veel is er gebruikgemaakt van koolstofvezel (gehele carrosserie) en aluminium (onderstel en kreukelzones). Bij de realisatie van de 4C Concept lag de nadruk namelijk op een zo laag mogelijk gewicht met als gevolg een gunstige pk/gewichtsverhouding. Uiteindelijk is 4 kg/pk bereikt en met de 200 pk uit de bestaande 1.750 TBi-motor maakt dit een wagengewicht van slechts 800 kg. Voor de overbrenging zorgt de TCT-versnellingsbak met dubbele droge koppelingsplaten, die enkele maanden geleden is geïntroduceerd in de MiTo.

Sportwagenpapieren
Dat is de 4C concept met dergelijke papieren serieuze prestaties neerzet mag geen verrassing zijn. Vanuit stilstand naar 100 km/h neemt maar 5,0 seconden in beslag en de topsnelheid reikt over de 250 km/h. Over de wegligging bij die snelheid hoeft men zich geen zorgen te maken; de 4C is uiterst stabiel mede dankzij het lage zwaartepunt en een uitstekende gewichtsverhouding van 40% op de vooras en 60% op de achteras. Met name op bochtige wegen is de 4C een feest om te rijden. Een bijkomend voordeel van een het ‘meer-is-minder-principe’ van de 4C is een relatief laag benzineverbruik.

Alfa 33 Stradale
De geschiedenis van de 33 Stradale gaat terug naar 1963 toen Alfa Romeo het merk Autodelta oprichtte. Dit team ontwikkelde voor de Italiaanse renstal een GT-racer met de naam 33. In 1967 maakt de auto zijn debuut tijdens een ‘hill climb’-race in België. Meteen werd de overwinning binnengehaald en daarop besloot Alfa een straatversie van de 33 Stradale te bouwen. Alle beschikten over een 230 pk sterke V8-middenmotor en haalden een top van ruim 250 km/h. Slechts 18 exemplaren zijn er in totaal gebouwd met inmiddels een straatwaarde van meer dan één miljoen euro per stuk.

2012 van de band
Over productieplannen meldt Alfa trots het volgende: “De 4C niet enkel en alleen is bedoeld om te schitteren op de Autosalon van Genève. Volgend jaar zal op de markt worden gebracht en zal hij bijdragen aan de wereldwijde groei van ons merk.”

Gerelateerde artikelen

Alfa 4C Quadrifoglio Verde nog meer hardcore

Spyshots
Alfa 4C Quadrifoglio Verde is nog meer hardcore
> Artikel lezen

Koosnaampje Alfa 4C wordt alsnog realiteit met Ferrari-V8

Tuning & styling
Koosnaampje Alfa 4C wordt alsnog realiteit met Ferrari-V8
> Artikel lezen

Alfa 4C met minder gewicht en meer uitstraling

Tuning & styling
Zender geeft Alfa 4C
> Artikel lezen

Alfa Romeo 4C Spider fors duurder dan Coupé

Autonieuws
Alfa Romeo voorziet 4C Spider van prijskaartje
> Artikel lezen

111 keer Alfa 4C (Spider) zoals je 'm nog nooit zag

Fotogalleries
111 keer Alfa 4C (Spider) zoals je 'm nog nooit zag
> Artikel lezen

Speciale Alfa 4C CPZ Track Edition voor Nederland

Autonieuws
Alfa Romeo 4C CPZ Track Edition
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.