Autonieuws

Louter experimenteel: Rolls-Royce Phantom 102EX

Niet de Ghost, maar de Phantom treedt aan als Experimental Electric (EX) om de haalbaarheid van een elektrisch aangedreven Rolls-Royce te onderzoeken. Belangrijkste vraagstuk hierin is of een dergelijk model van Rolls-Royce wel voldoet aan de prestigeniveau van het Britse merk.

De 6.75 liter V12 in de Rolls-Royce Phantom is bij de 102EX vervangen door een lithium-ion batterijenpakket die twee krachtige elektromotoren voedt. Iedere motor produceert 145 kW en geeft de 102EX een totaal vermogen van 290 kW wat gelijk staat aan 395 pk. Het maximum koppel ligt op 800 Nm. De krachtlevering is overigens niet zomaar een gevolg van de module, maar zorgvuldig uitgerekend om vergelijkbare prestaties te leveren als de Phantom met twaalfcilinder, alhoewel de 102EX hierop wel wat achterblijft op het reguliere model. Accelereren naar 100 km/h gaat in minder dan acht seconden en de topsnelheid is beperkt tot 160 km/h.

Vraagstukken
Voornaamste doel van de 102EX is om te onderzoeken of alternatieve aandrijflijnen wel geschikt zijn voor een Rolls-Royce. Klanten in het segment waarin het Britse prestigemerk opereert eisen nu eenmaal torenhoge eisen aan hun vervoersmiddel. Alvorens Rolls-Royce dan ook maar denkt aan serieproductie wil men eerst antwoord hebben op kritische vraagstukken. Dit zijn vragen als ‘Wordt de beperkte actieradius van de 102EX (200 km) door onze klanten acceptabel bevonden? Of, en de meest belangrijkste: Is een elektrisch aangedreven Rolls-Royce over de hele linie gezien (kwaliteit, betrouwbaarheid en beleving) wel in overeenstemming met wat klandizie van Rolls-Royce verwachten en gewend zijn?

Testpiloten
Om antwoord te krijgen op dit soort vragen gaat de Phantom 102EX het komende jaar de hele wereld over om te worden uitgeleend aan huidige klanten van Rolls-Royce, hooggeplaatste personen en de pers. Zij mogen als eerste hun gal spuwen op de elektrische aangedreven Phantom. Daarna gaat Rolls-Royce zich verder beraden betreffende de haalbaarheid van een dergelijk model.

Gerelateerde artikelen

Eerste Rolls-Royce Phantom is al afgeleverd

Autonieuws
Eerste Rolls-Royce Phantom is al afgeleverd
> Artikel lezen

Nieuwe Rolls-Royce Phantom is eigenlijk best een lachertje

Autonieuws
> Artikel lezen

Fotogalerij: zo rolt de nieuwe Rolls-Royce Phantom

Fotogalleries
> Artikel lezen

Heb je 2 jaar? De Rolls-Royce Phantom configurator is live!

Autonieuws
> Artikel lezen

Ruim 90 jaar Rolls-Royce Phantom in 90 foto’s

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste officiële glimp van nieuwe Rolls-Royce Phantom

Autonieuws
Rolls-Royce telt af met de 'The Great Eight Phantoms'
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.