Autonieuws

De Ford Fusion is dood, leve de B-Max!

De Ford Fusion is in alle opzichten stokoud, hoogtijd voor een nieuwe. Die is er nu en kreeg meteen een modernere naam: B-Max. Met de C-Max als grote broer een voor de handliggende keus. Toch heeft de Ford B-Max enkele unieke kenmerken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de achterportieren van de Ford B-Max zijn schuifdeuren en dat is – met het heengaan van de Peugeot 1007 – uniek in deze klasse. Maar dat is niet alles. De B-stijl is bij de B-Max geïntegreerd in het ontwerp van het achterportier waardoor de weg naar het interieur compleet vrij wordt gemaakt en inzittenden geen enkele hinder meer ondervinden bij het instappen. Met alle deuren open is de toegang liefst 1,50 meter breed. De voorstoelen zijn gewoon toegankelijk via een conventioneel portier.

Veiligheid
Over de mate van veiligheid zegt Ford het volgende: “Bij het ontwikkelen van de geïntegreerde B-stijl hebben de ingenieurs ervoor gezorgd dat de auto bij botsingen dezelfde hoge mate van bescherming biedt als de Ford-modellen met een conventionelere structuur. Om bij botsingen in de flank de vereiste bescherming te leveren, is de structuur van de voor- en achterportieren aanzienlijk versterkt – met boriumstaal op de zwaarst belastbare gebieden – zodat de portierframes gezamenlijk als een ‘virtuele B-dakstijl’ energie absorberen. Speciale veiligheidsvoorzieningen en versterkte vergrendelingsmechanismen zorgen ervoor dat de portieren bij een botsing stevig vast blijven zitten aan het dak en de vloer en dat de voor- en achterportieren samenwerken bij het beschermen van de inzittenden.

Pakezeltje
De Ford B-Max is 11 centimeter hoger dan de Fiesta en biedt door de hoge zitpositie, zeker voor de wat oudere doelgroep, goed zicht op de omgeving. Voor de achterpassagiers is er beduidend meer been- en hoofdruimte dan gemiddeld, claimt Ford. Eenmaal plaatsgenomen belooft Ford eveneens een ongekende veelzijdigheid en praktische bruikbaarheid. Wanneer de 60/40-achterbank en de bijrijdersstoel worden neergeklapt, ontstaat er een grote vlakke laadvloer. De grote zij-ingang is dan bijzonder handig bij het in- en uitladen van grote voorwerpen. Als ook de bijrijderstoel is neergeklapt, kunnen zelfs voorwerpen met en lengte van 2,35 meter vervoerd worden.

Design
Met een lengte van iets meer dan vier meter is de B-Max elf centimeter langer dan de 5-deurs Fiesta en 32 cm korter dan de nieuwe C-Max waar hij voor de rest extreem veel van wegheeft. Voorzien van de laatste wijzingen binnen het Kinetic Design laat de B-Max zijn voorganger, die nog bedeeld was met Ford’s sterk verouderde New Edge ontwerptaal, volledig verbleken. In de cockpit een soortgelijk tafereel waar de klant een hightech uitstraling, moderne materialen en een dito uitrustingniveau tegemoet mag zien. Speciaal voor de Autosalon van Genève heeft Ford de B-Max gehuld in Burnished Glow, een metaallak met een moderne, warme bruine tint. De typische Ford-wielen met Y-design en een diameter van 18 inch staan het showmodel bij.

Driecilinder
Nieuw en voor het eerste voorgesteld in de Ford Start Concept is een compacte turbodriecilinder. De EcoBoost-benzinemotor heeft een inhoud van 1.0 liter en is voorzien van een start/stop-systeem. Een ultralage CO2-uitstoot wordt gegarandeerd, maar Ford geeft nog geen concrete (emissie)waarden en specificaties vrij.

Ford meldt dat de B-Max productierijp is en dat betekent dat het niet meer lang zal duren voordat de auto in de showroom staat. Wanneer exact is onbekend.

Gerelateerde artikelen

Euro NCAP zet zes nieuwkomers tegen het beton

Autonieuws
Euro NCAP zet zes nieuwkomers tegen het beton
> Artikel lezen

Ook Ford B-Max uitgevoerd als ‘Style’

Autonieuws
Ook Ford B-Max uitgevoerd als ‘Style’
> Artikel lezen

Vanzelfsprekend: ook nieuwe neus voor de Ford B-Max

Spyshots
Vanzelfsprekend: ook nieuwe neus voor de Ford B-Max
> Artikel lezen

Voor snelle beslissers: Ford B-Max First Edition

Autonieuws
Voor snelle beslissers: Ford B-Max First Edition
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.