Autonieuws

Toyota FT-86 II dichter bij productie

Subaru en Toyota werken gezamenlijk aan een achterwielaangedreven sportauto. In Genève toont Subaru de hunne voor het eerst, de FT-86 van Toyota schittert voor een tweedemaal op een grote autoshow. Dit is de Toyota FT-86 II die dichter bij het productiemodel staat.

Subaru en Toyota zijn samen al jaren bezig met het ontwikkelen van een compacte. Tweeënhalf jaar geleden liet Toyota in de vorm van de FT-HS Concept daarvan al een voorproefje zien. Maar anno 2011 hebben beide fabrikanten de auto nog altijd niet af. Sterker nog, het zal nog tot volgend jaar zomer duren voordat de Toyota FT-86 in de verkoop zal gaan. Daartussen zit eerst nog deze FT-86 II waarmee Toyota ons meer inzicht geeft in het definitieve product.

Eerbetoon 
De FT-86 II moet een hommage zijn aan Toyota’s sportauto’s van weleer. De tijd waarin Toyota’s als 2000 GT, Supra en Celia het hart van de liefhebber van Japanse sportwagens sneller liet kloppen. Met het heengaan van de MR2 in 2000 heeft Toyota geen sportcoupé – de generatie MR2 daarna was een cabriolet – meer gehad en dat heeft het merk met al overige alledaagse modellen een imago opgeleverd van huis-tuin-en-keuken-fabrikant. Aan de FT-86 om Toyota weer wat spannender te maken.

Meer gedrongen
Het design van de FT-86 II is ten opzichte van versie 1.0 licht aangepast. De auto werd zes centimeter langer, vier centimeter breder en een centimeter hoger. De buitenmaten bedragen nu 4,24 meter bij 1,80 meter bij 1,27 meter en laten de FT-86 II meer gedrongen overkomen. Dit draagt bij aan de krachtige uitstraling van de auto. Daarnaast moet de FT-86 II door Formule 1-techniek bijzonder gestroomlijnd zijn, wat ook bijdraagt aan het brandstofverbruik. Het blijft immers een Toyota.

Stuurmansauto
De krachtbron is nog altijd een boxermotor van Subaru. Deze heeft volgens de fabrikant een hoogtoerig karakter wat de sportwagenbeleving ten goede komt. Over specificaties houdt Toyota de lippen nog altijd stijf op elkaar. Als het om prestaties van de FT-86 II gaat moeten we het doen met hints als ‘een gunstige pk/gewichtsverhouding’ en ‘wendbaar’. Ook zou de auto een uitstekende balans hebben door de bestuurder en de aandrijflijn zo ver mogelijk achter de vooras te plaatsen. Dat belooft veel goeds met een aandrijfing louter op de achterwielen en een handgeschakelde 6-bak.

Gerelateerde artikelen

Mysterieuze Toyota GT86 achterhaald met 14R60 Edition?

Autonieuws
Mysterieuze Toyota GT86 achterhaald met 14R60 Edition?
> Artikel lezen

Snellere Toyota GT86 toch in de maak?

Spyshots
> Artikel lezen

Toyota GT86 aanzienlijk aangescherpt

Autonieuws
Toyota GT86 aanzienlijk aangescherpt
> Artikel lezen

Toyota zomert na met GT86 Special Edition

Autonieuws
Toyota brengt zomers gestemde GT86 Special Edition
> Artikel lezen

Verrassing! Toyota GT86 Shooting Brake

Autonieuws
Verrassing! Toyota GT86 Shooting Brake
> Artikel lezen

Gefacelifte Toyota GT86 zal nog zeldzamer worden

Autonieuws
Gefacelifte Toyota GT86 zal nog zeldzamer worden
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.