Autonieuws

Mazda Minagi toont voorbode crossover (CX-5)

Mazda gaat zich wagen in het segment van compacte SUV´s/crossovers. Met de Mazda Minagi tonen de Japanners in Genève een voorproefje van het model dat naar alle waarschijnlijkheid als CX-5 in de showrooms zal komen te staan.

Mazda heeft de Nagare-designtaal vaarwel gezegd. Kodo is het nieuwe credo. Dat betekent ‘de ziel van beweging’ en moet auto’s met gespannen lijnen en bolle vlakken opleveren. Zoals bij een roofdier, vlak voor het zijn prooi bespringt. Vorig jaar kregen we al de Shinari te zien (een grote vierpersoons coupé) en aan het meer van Genève krijgt die nu het gezelschap van de Minagi.

Stoer
De Minagi is meteen herkenbaar als een Mazda dankzij de chromen vleugel op de neus. De grille is wat naar beneden gekanteld, terwijl de koplampunits omhoog hellen, wat spanning creëert. Op de flanken zijn het de in het oog springende wielkasten die hetzelfde effect moeten bereiken. Om zich zo veel mogelijk te onderscheiden van een MPV, heeft de Minagi een ver naar achteren geplaatste A-stijl.

Interieur
Aan de binnenzijde vinden we een op de bestuurder georiënteerd dashboard waarin vier rechtopstaande mat chromen elementen het instrumentenpaneel lijken te dragen. De klokkenwinkel en de omringende knoppen benadrukken de sportieve inslag van het interieur. Het lederen interieur is hoofdzakelijk in zwart uitgevoerd, met contrasterende stiksels om de kwaliteit van de afwerking te benadrukken. Rood op de achterste rugleuningen en de onderkant van de armsteunen in de deuren zorgt evenwel voor een dynamische toets. De metaalkleurige onderdelen zijn solide en gefreesd uit één stuk aluminium. Het moet in onder meer de deurgrepen hetzelfde kwaliteitsgevoel opwekken dat je krijgt als je naar racefietsonderdelen kijkt. Tenminste, dat beweert Mazda.

SkyActiv
Van de aandrijflijn weten we dat die ten volle gebruik maakt van Mazda’s SkyActiv-technologieën. Die zijn erop gericht om door een hogere efficiëntie tegen 2015 het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met 23% terug te dringen.

Gerelateerde artikelen

Mazda benoemt doelgroepen en prijst CX-5

Autonieuws
Mazda benoemt doelgroepen en prijst CX-5
> Artikel lezen

Verrassing: nu al fonkelnieuwe Mazda CX-5

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda CX-5: de crossover met rijplezier

Autonieuws
Nieuwe Mazda CX-5: de crossover met rijplezier
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda CX-5: motorengamma en vanafprijs

Autonieuws
Nieuwe Mazda CX-5: motorengamma en vanafprijs
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.