Autonieuws

Seat IBX concept geeft voorproefje SUV

Beter laat dan nooit! Seat gaat wellicht dan toch met een compacte SUV/crosover komen en doet daar verstandig aan gezien de immense populariteit van dit soort modellen en de kwakkelende status van de fabrikant. Dit is de in Genève getoonde Seat IBX, vooralsnog een concept.

“De IBX is ontstaan uit de genenpoel van onze volgende modelgeneratie. Dit design-DNA zal een duidelijke impact hebben op al onze modellen,” aldus Seat Chief Designer Luc Donckerwolke. “En met deze ‘urban sports utility vehicle’ bewijzen we dat we dankzij ons design, onze sportieve inborst en ons jonge karakter in staat zijn een voertuigconcept te ontwerpen dat uniek is binnen het SUV-segment.” Uniek is de 4,26 meter lange, 1,80 meter brede en 1,62 meter hoge IBX zeker dankzij zijn gestrekte daklijn, teruglopende C-stijl en de toepassing van slechts twee portieren. Eveneens opvallend zijn de koplampunits die voorzien zijn van de karakteristieke V-vorm, een kenmerk van het Seat arrow design. Dezelfde scherpe lijnen vervolgen hun weg naar de achterkant van de IBX. Hier zien we ook veel rechte lijnen en een strakke vormgeving. Gezichtsbepalend voor het nieuwe Seat.

45 kilometer elektrische actieradius
Seat ziet het IBX studiemodel als toekomstig ‘urban’ vervoer en monteert zodoende een milieubewuste aandrijflijn. In tegenstellig tot de IBE Concept geen volledig elektrische aandrijving, maar een hybride oplossing die lokale elektromobiliteit met nul emissies in de stad combineert met de uitgebreide actieradius van een interne verbrandingsmotor. Het elektrische bereik van het studiemodel bedraagt 45 kilometer waarmee de meest voorkomende afstanden zonder uitstoot te bereiken zijn. En dankzij de verbrandingsmotor is zijn actieradius niet beperkt, wat de persoonlijke vrijheid waarborgt.

2012 in productie?
“Met de IBX geven we opnieuw duidelijk aan hoe intensief we bezig zijn met het vernieuwen van het merk Seat, en hoe vastbesloten we zijn om te werken aan onze toekomst,” verklaart James Muir, President van Seat, S.A. “De IBX vat op perfecte wijze de merkwaarden van Seat samen, dankzij zijn unieke design, zijn jeugdige energie en de buitengewone duurzaamheid van zijn hybride aandrijfconcept. Hoewel het definitieve besluit nog moet worden genomen, zien we de IBX zeker als een mogelijke toekomstige uitbreiding van onze modelreeks.” We verwachten echter dat dit besluit al weldegelijk genomen is en dat de IBX binnen afzienbare tijd in productie gaat. Wellicht niet in de driedeurs-variant zoals de IBX in Genève getoond is, een model met vijf deuren lijkt ons meer voor de hand te liggen.

Gerelateerde artikelen

Seat jaagt Ateca Cupra 300 over de Ring

Spyshots
> Artikel lezen

Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's

Autonieuws
Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's
> Artikel lezen

Voor de avonturier: Seat Ateca X-Perience

Autonieuws
Voor de avonturier: Seat Ateca X-Perience
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.