Autonieuws

MINI Rocketman ’t dichtst bij originele Mini

MINI heeft op dit ogenblik weliswaar vier modellen in haar programma, maar eigenlijk is geen van hen écht klein. Daar komt binnen afzienbare tijd verandering in. Dit is de Rocketman, een mini-MINI die dicht in de buurt komt van de Mini Classic van weleer.

De MINI Rocketman heeft een lengte van 3,42 meter, hoogte van 1,40 meter en is 1,90 meter breed (inclusief spiegels). Nooit eerder toonde moederbedrijf BMW AG een MINI die zo dicht in de buurt komt van de afmetingen van het origineel uit 1959.

Ondanks zijn bescheiden formaat is de Rocketman nog steeds duidelijk herkenbaar als een ‘New MINI’. Alle typische MINI-kenmerken zijn aanwezig. In de eerste plaats de verchroomde radiatorgrille en de karakteristieke ronde koplampen die voor een specifieke uitstraling in proportie groter zijn uitgevoerd. De units bevatten LED-techniek met een lichtring wat dagrijverlichting mogelijk maakt.

Ook aan de futuristisch gestileerde achterlichtunits in de vorm van opvallende beugels is te zien dat de Rocketman bij de tijd is. De in het dak gescharnierde achterklep is dan weer een moderne verwijzing naar het origineel. De portieren zijn opgehangen aan dubbele scharnieren. Dat zorgt ervoor dat ze bij het openen minder ruimte in beslag nemen en de instap vergemakkelijken. Het glazen dak is voorzien van sierelementen in de vorm van de Britse vlag de "Union Jack". De lijnen kunnen verlicht worden om het interieur in het donker te laten baden in een sfeervol licht. Staat de verlichting uit, dan zijn ze porseleinkleurig, net als de spiegelhuizen.

Voor een groot deel van de Rocketman is gebruik gemaakt van een structuur in carbon, net als bij de BMW i3, voorheen bekend onder de projectnaam “Megacity Vehicle”. Dat kostbare materiaal is zichtbaar rondom, onder meer bij de portieren en wielbogen. En ondanks de zeer compacte koets staat het concept toch op 18 inch velgen.

3+1
MINI heeft de Rocketman geconfigureerd als een 3+1, een indeling zoals de Toyota iQ die ook heeft. Feitelijk is de auto dus bedoeld voor maximaal twee volwassenen van gemiddelde lengte en een puber. Het zitje achter de bestuurderstoel is er alleen voor nood of extra bagageruimte. Onvermijdelijk bij dergelijk maten is dat er weinig ruimte overblijft voor bagage. Dat lost MINI op door een kofferklep in twee delen te monteren; het bovenste deel daarvan klapt gewoon uit en het onderste deel functioneert als een schuiflade die maximaal 35 centimeter kan uitschuiven en afzonderlijk is af te sluiten.

Trackball
Het interieur van de Rocketman is bekleed met veel leder en andere zachte materialen. Dit om het premiumniveau van MINI te benadrukken. De ronde tellerplaat in de middenconsole is vervangen door een gelijkwaardig vormgegeven display waarop informatie in 3D kan worden weergegeven op verschillende niveaus. Het wordt aangevuld met een toerenteller en een boordcomputer vlak voor de neus van de bestuurder. Alles aansturen geschiedt via een soort trackball die de meeste knoppen vervangt.

2014
De MINI Rocketman is officieel nog een concept, maar we verwachten dat MINI hem wel gaat bouwen. Als er groen licht wordt gegeven zal het echter nog minstens twee jaar duren voordat hij in de showrooms staat. Eerst maar eens debuteren op de Autosalon van Genève om de reacties van het publiek te peilen.

Gerelateerde artikelen

MINI Hatchbacks en Cabrio bijgepunt en zuiniger

Autonieuws
> Artikel lezen

Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle

Autonieuws
Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle
> Artikel lezen

Mini Electric Classic kan verleden niet met rust laten

Autonieuws
> Artikel lezen

Moderne MINI brengt ode aan vroegere 1275 GT

Autonieuws
> Artikel lezen

MINI zet groot (geschut) in tijdens Dakar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

MINI Yours Customised gaat nog een stapje verder

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.