Autonieuws

Eerste rij-indruk nieuwe Ford Focus

De fonkelnieuwe Ford Focus heeft niet alleen zijn voormalig hoekige design verloren, maar ook de scherpe kantjes van zijn karakter. Begin Ford hiermee een misstap? Wij ondervonden het vandaag op de eerste testdag tijdens de persintroductie in Zuid-Spanje. Een eerste rij-indruk.

Met de komst van de derde generatie Focus luidt Ford een nieuw tijdperk in. De Amerikanen vatten het samen onder de merkslogan ´One Ford´. Wij omschrijven het liever als ´één Ford voor alle markten´. Maar wil de doorsnee Amerikaan wel hetzelfde als de gemiddelde Europeaan en vice versa? Qua uiterlijk wel, meent Ford, die van de nieuwe Focus van een elegante verschijning heeft gemaakt. Met name het front oogt best chique. Modern is het zeker met die subtiele LED-rijdagverlichting. De achterzijde van de Focus is even wennen en ligt zelfs een tikkeltje plomp op het netvlies.

Visuele impact
Ook het interieur vraagt om even in gedachten opgenomen te worden. Het dashboard maakt weliswaar een verzorgde indruk, maar is behoorlijk druk vormgegeven. De visuele impact is groot en het geheel lijkt aanvankelijk niet echt ergonomisch ingedeeld. Maar naarmate we meer kilometers rijden, blijkt dat de vele bedieningsfuncties wel degelijk snel te vinden zijn en intuïtief geplaatst zijn.

Dieselkracht
De eerste kilometers maken we met de 2.0 TDCi-diesel. De 163 pk van deze zelfontbrander maken van de Focus een serieus vlotte auto. Het koppel van 340 Nm is goed merkbaar en stuwt de Focus met een voelbaar tempo richting de 120 km/h en meer. We houden de naald van de snelheidsmeter nauwlettend in de gaten, want de rijgeluiden maken het rijden met illegale snelheden nauwelijks merkbaar. Ook op hoge snelheid blijft de nieuwe Focus bijzonder stil voor een model in het C-segment.

Stuurgedrag
Zowel de eerste, als de tweede generatie van de Ford Focus stonden bekend om het levendige karakter en scherpe besturing, maar hoe zit dat met de nieuwe? Nou, die boet hier toch wel wat op in. Desondanks blijft de derde generatie een van de best sturende auto´s in zijn klasse. In onze volledige rijimpressie die nog deze week zal gepubliceerd wordt lees je waarom.

Gerelateerde artikelen

Ford geeft al gas met nieuwe Focus ST

Spyshots
> Artikel lezen

Ford slaat met design Focus nieuwe weg in

Autonieuws
Ford slaat met design Focus nieuwe weg in
> Artikel lezen

Nu al kleurrijk type, de nieuwe Ford Focus

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Ford Focus meteen op volle sterkte

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.