Autonieuws

Bentley verbreekt wereldsnelheidsrecord op ijs

Met een Supersports Convertible heeft Bentley een bijzonder wereldrecord verbroken. Eerlijk gezegd hadden wij er nog nooit van gehoord, maar de Britten wisten de hoogste snelheid op ijs op scherp te zetten.

Op de bevroren wateren van de Baltische Zee wist viervoudig wereldkampioen rally, Juha Kankkunen, het wereldrecord te verbreken. Het oude record, dat eveneens door Bentley en Kankkunen werd neergezet, stond op 321,6 km/h. Kankkunen wist met de Continental Supersport Convertible de topsnelheid nog eens te verhogen tot 330,7 km/h.

200 mph-grens
Met een uitgebreid team Bentley-engineers en een forse dosis ervaring en lef op zak reed Kankkunen een aantal keren over de 16,5 km lange ijsweg. Het 70 cm dikke ijs is het resultaat van een flinke vorstperiode waarbij het op de dag van het record maar liefst 30 graden onder nul was. Na 5 km doorbrak Kankkunen de magische 200 mph-grens welke hij bij zijn vorige recordpoging net niet wist te behalen. Toen Bentley de Supersports presenteerde was Kankkunen dan ook overtuigd van het feit dat hij de recordpoging uit 2007 opnieuw wilde gaan doen. En met resultaat!

Nagenoeg standaard
Uitgangspunt bij de poging was om de Bentley zo min mogelijk te hoeven aanpassen. Voor de veiligheid werd een rolkooi gemonteerd en werden speciale spoilers aangebracht om de stabiliteit op hoge snelheid te garanderen. Als je op ijs eenmaal gaat glijden is het einde immers zoek. Zeker bij 300 km/h. Om tijdig tot stilstand te kunnen komen zijn niet alleen speciale winterbanden van Pirelli gemonteerd, maar werd tevens een remparachute aan de achterzijde bevestigd. ABS heeft namelijk weinig effect bij dit soort snelheden.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Bentley Continental GT & GTC ogen veelbelovend

Spyshots
Bentley Continental GTC
> Artikel lezen

Ganse Bentley Continental-familie in 't nieuw

Autonieuws
Ganse Bentley Continental-familie in 't nieuw
> Artikel lezen

Bentley Continental GT V8 een koopje

Autonieuws
Bentley Continental GT V8 een koopje
> Artikel lezen

Orderboeken Bentley Continental V8 S geopend

Autonieuws
Orderboeken Bentley Continental V8 S geopend
> Artikel lezen

Nieuwe Bentley Continental GT is Britse Panamera

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.