Autonieuws

Lamborghini Aventador boordevol hightech

Lamborghini probeert de stortvloed aan aandacht rond de nieuwe Pagani Huayra te doorbreken met technisch nieuws over hun Murciélago-opvolger. Naast een gloednieuwe V12 krijgt de in Genève debuterende sportwagen ook de beschikking over een innovatieve ophanging dat garant moet staan voor een ongeëvenaarde mix van hardcore en comfort.

Voor de ophanging van de Murciélago-opvolger - die volgens de sterkste geruchten Aventador heet - liet Lamborghini zich inspireren door de Formule 1. F1-wagens beschikken over een horizontale ophanging volgens het zogeheten “pushrod” principe waarbij de demper en vering geïntegreerd zijn met de stuurstang. Deze geavanceerde techniek maakt een messcherp stuurgedrag mogelijk met een ongekende hoeveelheid feedback. Door vervolgens de ophanging niet onderdeel te maken van de onafgeveerde massa, maar te verbinden met het chassis, kan de vering wat zachter afgesteld worden wat op de lange afstanden voor meer comfort zorgt, dit zonder aan precisie en wegligging in te leveren. Daarnaast is een auto met een dergelijke ophanging ook beter handelbaar bij extreme snelheden, iets dat zeker niet ongewenst is bij een supersportwagen met 700 pk en een top van meer dan 330 km/h.

Keramische remmen
Ook bijzonder wenselijk bij zo’n snelheidspotentieel is een remsysteem dat op zijn taken is berekend. Lamborghini monteert daarom alleen het beste op hun nieuwe vlaggenschip. Keramische remschijven met een diameter van liefst 400 mm vóór en zes zuigers per schijf bevinden zich op de vooras, achter meten de schijven 380 mm en hebben ze vier klauwen elk. Daar laat Lamborghini het niet bij. Het juiste schoeisel is de initiële oorzaak van een uitmuntende wegligging; vandaar 225 mm breed rubber aan de voorzijde en 335 mm op de achteras. De banden, vermoedelijk van hofleverancier Pirelli, liggen om 19 en 20 inch velgen.

Drie stuurmodi
Dat bij de nieuwe Lamborghini alles in het teken staat van rijgenot blijkt ook wel uit de toepassing van het nieuwe stuurmanagement. De stuurbekrachtiging van de Murciélago-opvolger kent drie standen. Allen zullen ongetwijfeld een direct stuurgevoel geven, maar dat loopt wel uiteen van redelijk nauwkeurig tijdens kruissnelheden tot messcherp voor circuitgebruik.

Lamborghini zal hun nieuwe vlaggenschip onthullen op de Autosalon van Genève die begin maart plaatsvindt.

Gerelateerde artikelen

Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht

Spyshots
Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht?
> Artikel lezen

Goud voor oud: Novitec Lamborghini Aventador S

Tuning & styling
> Artikel lezen

Op de valreep: beeldschone Aventador SV in goud-zwarte outfit

Autonieuws
Lambo
> Artikel lezen

Lamborghini Aventador S: 740 pk en 690 Nm sterk

Autonieuws
> Artikel lezen

Lamborghini Aventador Esavox Docking Station goes big and loud

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Bijzonder: man bouwt Lamborghini Aventador om tot Xbox-controller

Autonieuws
Bijzonder: man bouwt Lamborghini Aventador om tot Xbox-controller
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.