Autonieuws

Mercedes-Benz B55: de betere stageprojecten

Een marktonderzoek, het in kaart brengen van logistieke issues of goed in de gaten houden hoe de smaakpupillen van de leidinggevende erbij staan…dat is de stageopdracht voor het gros van de studenten. Niet dat van twaalf stagiaires van de Mercedes-facultieit in Rastatt. Zij mochten zich uitleven op een B-klasse.

Het is zeker een van de betere stageprojecten: ontleed een Mercedes B-klasse, zie er een dikke V8-motor in te krijgen en zorg dat het ook nog een beetje rijdt. Twaalf trainees kregen deze opdracht van hun stagebegeleider Peter Wesp. Zo gezegd, zo gedaan. De B 200 CDi was een peuleschilletje voor het stageteam, lastiger bleek de 5.5 liter V8 – uit de E 500 – in het krappe motorcompartiment van de B te proppen. Het lukte, maar vraag de heren achteraf niet hoe. Ineens had de B-klasse 388 pk en een koppel van 575 Nm.

Oud ijzer
Voor een B-klasse - dat maximaal is berekend op 200 pk - is dit uiteraard niet in de koude kleren gaan zitten. Dus moest men aan de slag met onder andere de ophanging en de besturing. Even snuffelen in de oud ijzercontainer van Mercedes en daar lag zowaar een geschikte achteras van de W10, een E-klasse van een paar generatie geleden. De grotere remschijven zijn afkomstig van een C32 AMG, ook al wat jaartjes oud, en een beetje knutselen aan de stuurinrichting liet de B fatsoenlijk de bocht om rollen. Het chassis moest daarvoor wel eerst verstevigd worden. Lassen kunnen de betreffende heren dus voortaan ook. K&W wilde de aangepaste vering en demping wel sponsoren. De 18 inch wielen zijn origineel van AMG.

Eenmalig
Het resultaat is de B55 die eruit ziet als een normale bijna Mercedes-Benz B-klasse, maar binnen de zes seconden naar de 100 km/h kan accelereren en een topsnelheid heeft van meer dan 250 km/h bereikt. Peter Wesp kan trots op zijn protegés zijn. Helaas blijft het bij dit ene exemplaar. Mercedes is niet van plan hem in het programma van AMG op te nemen.

Gerelateerde artikelen

Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan

Spyshots
Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan
> Artikel lezen

Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV

Spyshots
Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV
> Artikel lezen

Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive

Autotests
Autotest | Mercedes-Benz B-klasse Electric (ruwe versie!)
> Artikel lezen

Gefacelifte Mercedes B-klasse slijpt de messen

Autonieuws
Mercedes B-klasse facelift
> Artikel lezen

Mercedes-Benz hangt vanafprijs aan elektrische B-klasse

Autonieuws
Mercedes-Benz hangt vanafprijs aan elektrische B-klasse
> Artikel lezen

Autotest | Vernieuwde Mercedes-Benz B-klasse

Autotests
Mercedes B-klasse
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.