Autonieuws

Nieuwe Pagani uitgesteld: schuld van AMG!

Horacio Pagani komt terug op zijn eerdere uitspraak dat de opvolger van de Zonda nog dit jaar klaar zou zijn. Dit wordt pas 2012 zo laat de oprichter en nog altijd de grote man bij de kleine supersportwagenconstructeur onlangs weten.

Voor Horacio en de medewerkers van Pagani Automobili geeft alleen het allerbeste voldoening. En ondanks een klein miljoen testkilometers met prototypes van de nieuwe Pagani C9 zijn Horacio en z’n team nog niet tevreden. En de schuldige is…Mercedes-AMG! Zij leveren wederom de motor en wat blijkt nu: de twinturbo-V12 waarover het gaat is sterker dan aanvankelijk werd aangenomen. Huh, beter toch, dus wat is het probleem dan? Nou, de technische marges van de C9. De techneuten bij Pagani hebben deze in het ontwerp van de Zonda-opvolger te laag aangehouden en nu is de auto niet berekend op die extra power. Met name op het vlak handling schieten de prototypes nu tekort, een essentieel onderdeel bij meer dan 700 pk en 1.000 Nm op de achterwielen. Gelukkig hoeft de C9 niet compleet terug naar de tekentafel. Aanpassingen aan de ophanging en de afstemming daarvan zouden de ontoereikendheid al oplossen. Maar dat kost tijd en geld en laat dat laatste nu het tweede zijn dat roet in het eten gooit.

Financiële obstakels
Voor de bouw van de C9 breidt Pagani de huidige productiefaciliteit in Modena behoorlijk uit. Dit was onder andere nodig om meer auto’s per jaar te fabriceren, zestig om precies te zijn. Het aangetrokken geld daarvoor leek in eerste instantie geen probleem te vormen. Inmiddels doet het dat wel. De Zonda is al enige tijd uit productie en de zoethoudertjes leveren blijkbaar te weinig cash flow op om de vernieuwde fabriek tijdig af te krijgen. Met het eerdergenoemde ‘ontwerpissue’ erbovenop zat er niets anders op dan de C9 uit te stellen.

Genève
Omdat een one-off van de Zonda zelfs niet voor de meest gefortuneerden is weggelegd vreest Pagani dat klanten hun centen laten rollen bij de buren of in Zweden. Dat zou het probleem allen maar groter maken. Zodoende heeft Horacio alvast aangekondigd dat de C9 zal worden gepresenteerd op de aankomende Autosalon van Genève, begin maart volgend jaar. Ondertussen werken de technici verder aan de auto zodat hij eind 2011 in productie kan gaan. Omdat ambachtelijk werk – Pagani’s worden grotendeels met de hand gebouwd – tevens een tijdrovende klus is hoeven we de Zonda-opvolger niet eerder op de openbare weg te verwachten dan 2012. Een Pagani nog beter, krachtiger en sneller dan de nu al legendarische Zonda? Lijkt me het wachten waard, niet?!

Gerelateerde artikelen

Creëer je eigen Pagani Huayra Roadster van € 3 miljoen

Autonieuws
Creëer je eigen Pagani Huayra Roadster van € 3 miljoen
> Artikel lezen

Horacio Pagani bouwt eigen Zonda om tot HP Barchetta

Autonieuws
Huayra
> Artikel lezen

Serieus?! Pagani start nu al restauratieprogramma

Autonieuws
Serieus?! Pagani start nu al restauratieprogramma
> Artikel lezen

Pagani Huayra Lampo wil eigenlijk een klassieke Fiat zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Pagani Zonda leeft voort als Fantasma Evo

Autonieuws
> Artikel lezen

Daags oude Pagani Zonda Riviera zoekt een baas

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.