Autonieuws

‘Grote jongens worden en denken klein’

GM dacht altijd in het groot: grote bedrijfsvoering, grote auto’s. Nu het Amerikaanse autoconcern heeft moeten afslanken is men ook gaan beseffen dat klein de toekomst heeft. Welke kant het op moet willen ze aantonen met de Urban Luxury Concept, een compacte Cadillac van het formaat(je) MINI.

GM zal niet zonder slag of stoot afstand doen van mastodonten met dikke achtcilinders. Echter nu de gemiddelde Amerikaan minder op grote voet leeft vanwege de veranderende economie en zodoende de voordelen van ‘een maatje kleiner’ gaat inzien durft GM er ook eindelijk voor uit te komen dat klein ook best fijn (rijden) kan zijn. Dit zonder meteen concessies te doen. De Urban Luxury Concept (ULC) dat dochtermerk Cadillac in Los Angeles presenteert is een auto van 3,85 meter lang, 1,73 breed en 1,45 hoog en ideaal voor steeds krapper wordende parkeerruimtes in metropolen. Handig daarbij zijn de naar voren scharnierende deuren die zo groot zijn dat er meteen een fatsoenlijke doorgang naar de achterste twee stoelen wordt geboden.

Gevoel van ruimte
Hoewel Cadillac de meest moderne materialen heeft gebruikt voor de ULC zullen de portieren ongetwijfeld aan de kilo’s zijn. Om je tijdens het openen en sluiten geen ongeluk te duwen en te trekken is een druk op de knop voldoende om dit automatische te laten voltrekken. Meer van dit soort gadgets zitten verscholen in het futuristische interieur dat ruimer voelt dat het aanvankelijk lijkt vanwege het grote ruitoppervlak dat veel licht doorlaat. Nog meer ruimtegevoel is er gecreëerd door te spelen met interieurmaterialen en -kleuren. Zo is er onder andere veel gebruikgemaakt van carbonhout, aluminium en keramiek.

Rechtshandige auto
Het instrumentarium voorzien van hightech Tanzanite-verlichting bestaat uit meerdere touch screens en in het zichtveld geeft het ‘high-definition’ head-up display de belangrijkste gegevens over de auto weer. Middels het zogeheten OnStar kan de bestuurder vocaal opdrachten en functies inschakelen waardoor de handen aan het stuur en op de touch pad gehouden kunnen worden. Met de betreffende knop in de vorm van een computermuis wordt de aandrijflijn aangestuurd. GM meldt er nadrukkelijk bij dat het uitsluitend gericht is voor rechtshandigde bestuurders. Met links levert het bovendien gevaarlijke situaties op.

Vijf eraf
De ULC mag met zijn typische strakke en hoekige Cadillac-ontwerp alsnog als een redelijk bemeten auto ogen, plaats voor veel cilinders is er niet. Nee, ook motorisch heeft GM een flinke stap terug gedaan. Vijf cilinders om precies te zijn ten opzichte van de gemiddelde Amerikaanse schuit met achtcilinder. De driepitter heeft een inhoud van 1.0 liter dat dankzij een turbocharger het gegenereerde vermogen via een automaat met dubbele koppeling naar de wielen brengt. Een start/stop-systeem in combinatie met de regeneratie van remenergie maakt de auto extra zuinig. In de stad zou dat niet meer hoeven zijn dan 4,2 l/100 km. Op de snelweg zou de boordcomputer 3,6 l/100 km aangeven.

Productie?
Of de Cadillac Urban Luxury Concept ontwikkeld is met het oog op productie wordt niet duidelijk. De studie ziet er afgezien van het (kostbare) interieur behoorlijk productierijp uit. Bovendien kan Cadillac wel zo’n stadsrakker gebruiken om het imago wat op te poetsen. Hopelijk binnenkort meer hierover.

Gerelateerde artikelen

Cadillac XT5 staat klaar als SRX-opvolger

Autonieuws
Cadillac XT5 staat klaar als SRX-opvolger
> Artikel lezen

Nieuwe president, nieuwe Beast. Dit is 'em!

Autonieuws
Nieuwe president, nieuwe Beast
> Artikel lezen

Cadillac CT6 V-Sport hapt naar M5 & co

Autonieuws
> Artikel lezen

Zal Trump zijn auto van de zaak nog in ontvangst kunnen nemen?

Spyshots
Zal Trump zijn auto van de zaak nog in ontvangst kunnen nemen?
> Artikel lezen

Prijzen Cadillac XT5 en CT6 bekend gemaakt

Autonieuws
Prijzen Cadillac XT5 en CT6 bekend gemaakt
> Artikel lezen

Hennessey Cadillac CTS-V doet 386 km/h

Tuning & styling
Hennessey Cadillac CTS-V doet 386 km/h
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.