Autonieuws

Bevestigd: BMW Vision EfficientDynamics in productie

BMW gaat een hybride-sportwagen bouwen die is gebaseerd op de Vision EfficientDynamics, de spectaculaire en futuristische concept uit 2009. Ook laat het merk vandaag weten dat het flink gaat investeren in elektrische auto’s.

Hij stal de show op de IAA van Frankfurt vorig jaar, maar leek aanvankelijk slechts Star Wars-materiaal. Vandaag bevestigt BMW anders. Binnen een paar jaar zal er namelijk een sportwagen in de geest en soortgelijke gedaante van de BMW Vision EfficientDynamics te koop zijn voor stervelingen. Met vergelijkbare techniek als de conceptcar. Specificaties welke minstens zo opzienbarend zijn als het design. Wat te denken van een vermogen van 328 pk, een acceleratie van 0-100 km/h in 4,8 seconden bij een gemiddeld verbruik van 3,7 l/100 km! BMW maak het mogelijk zegt het. Tijdens de presentatie in Leipzig kon de aanwezige media al een rijdend exemplaar aanschouwen. Het betrof nog een prototype, maar bewijst wel dat BMW dichtbij de realisatie is.

Superlatieven
De aandrijving van de Vision EfficientDynamics bestaat uit een driecilinder met een inhoud van 1.5 liter. Desalniettemin produceert het aggregaat zelfstandig al 163 pk en 290 Nm. Samen met de twee elektromotoren – op iedere as één – bedraagt het totale koppel een indrukwekkende 800 Nm! Juist omdat de unit zo compact is past het uitstekend in de 4,60 meter bij 1,90 meter bij 1,24 meter (lengte x breedte x hoogte) die de Vision EfficientDynamics groot is. En toch kunnen er volgens BMW vier personen in worden vervoerd. De lage bouw draagt tevens bij aan de lage Cw-waarde van 0,22 dat weer gunstig is voor het verbruik en de CO2-emissie. Gemiddeld stoot het studiemodel 99 g/km uit. Mede haalbaar door de mogelijkheid om ook geheel elektrisch te rijden (maximaal 50 km). De totale actieradius met een 24 liter tank vol aan dieselolie bedraagt ongeveer 700 km.

Polymeer
De energieopslag vindt plaats in 98 lithiumpolymeer accu’s, een modernere variant van de tegenwoordig veel in hybrides gebruikte lithium-ion batterijen. Het voordeel van de lipo-accu, zoals ze ook wel afgekort worden genoemd, is hun grotere capaciteit bij hetzelfde formaat en gewicht. Daarnaast is de oplaadtijd korter. In het geval van de BMW Vision duurt het opladen van het accupakket 2,5 uur via het reguliere stroomnetwerk.

Vanaf 2011 elektrisch rijden
De volgende stap van BMW naar duurzaam rijplezier is het op grote schaal produceren van elektrische auto’s. Ook op dit gebied is de Beierse fabrikant al aardig gevorderd. In 2011 moeten de eerste elektrische modellen van de band rollen. Het gaat hier om de MINI E. Daarna volgt de op de BMW ActiveE waarvan het prototype is gebaseerd op de 1-serie Coupé. Een bedrag van 400 miljoen is ervoor nodig om dit zogeheten project “MegaCity Vehicle” op poten te zetten. Een investering die bovenop de eerder aangekondigde 130 miljoen komt voor de joint venture met koolstofvezelexpert SGL Group. Carbon zal namelijk een belangrijke rol gaan spelen tijdens de fabricage van elektrische voertuigen.

Gerelateerde artikelen

Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8

Autonieuws
Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8
> Artikel lezen

2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder

Autonieuws
2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

Langverwachte BMW i8 Spyder op weg naar 2018

Spyshots
BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs

Autonieuws
Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs
> Artikel lezen

Vervangen camera's de autospiegels?

Autonieuws
Vervangen camera's de spiegels in onze auto's?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.