Autonieuws

Start/Stop voor Ferrari California HELE

Het grote nieuws van Ferrari op de Parijse beursvloeren is de SA Aperta, maar eigenlijk doet de California HELE met Start/Stop daar niet voor onder. Dergelijke systemen zijn immers de redding van sportwagenfabrikanten.

Downsizing blijkt een noodzaak om te kunnen blijven voldoen aan de gestelde emissie-eisen van de overkoepelende overheden. Maar Ferrari wil het verkleinen van hun krachtcentrales zo lang mogelijk uitstellen. Recente modellen als de California, 458 Italia en de 599 GTO beschikken stuk voor stuk nog over dikke V8- of V12-motoren. Liever zoekt Ferrari de oplossing in ondersteunende middelen waarmee de harten van hun raspaarden niet meteen ter ziele gaan. Met de 599 Vettura Laboratorio voorzien van KERS presenteerde Ferrari in Genève zo’n oplossing. Tijdens de autosalon van Parijs introduceren ze een andere, meer productierijpe methode in de vorm van HELE (High Emotion Low Emissions). De California zal als eerste ermee voorzien worden.

Fancy
Feitelijk is HELE niet meer dan een chique benaming van een start/stop-systeem waarmee de gemiddelde CO2-uitstoot van de Ferrari California van 299 g/km naar 270 g/km daalt. Het verschil met de reeds bekende soortgelijke besparingsystemen is de snelheid en de verschillende manieren waarop de motor weer aanslaat. In slechts 230 milliseconden – een derde van de normale tijd – stroomt er weer benzine door de leidingen van de V8. Het na stilstand weer activeren van de achtcilinder kan op drie manieren: het beroeren van het gaspedaal, loslaten van het rempedaal of door een tikje tegen de flippers achter het stuurwiel te geven. HELE is overigens compleet uitschakelbaar. Activeren en deactiveren gaat via het knopje op het paneel in de dwarsliggende voorruitstijl.

25 Nm erbij
Naast het HELE-systeem beschikt de in Parijs getoonde Ferrari California ook nog over andere brandstofbesparende systemen. Zo is de aerodynamica verbeterd en is de koeling geoptimaliseerd zodat deze minder energie vraagt en juist 25 Nm extra koppel kan leveren bij accelereren. Daarnaast is er een anticiperende transmissie die zich aanpast aan de rijstijl van de bestuurder; bij rustig rijden wordt er eerder overgeschakeld, bij een agressieve rijstijl haalt de bak het beste uit zichzelf naar boven.

Gerelateerde artikelen

Novitec Rosso maakt Ferrari California T lekker breed

Tuning & styling
Novitec Rosso California T
> Artikel lezen

Novitec Rosso doet Ferrari California T

Tuning & styling
Novitec Rosso Ferrari California T
> Artikel lezen

Ferrari California T 'Vettel Edition' gespot

Autonieuws
> Artikel lezen

Handling Package voor strakkere Ferrari California T

Autonieuws
Ferrari California T Handling Package
> Artikel lezen

70 jaar Ferrari wordt gevierd met deze special editions

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.