Autonieuws

Smart Electric Drive min twee wielen

Een jaar nu is Smart praktijkervaring aan het opdoen met de ForTwo Electric Drive. Expansie op het gebied van elektrisch stadsvervoer zit eraan te komen in de vorm van een elektrische tweewieler.

De fabrikanten van kleine auto’s hebben de voordelen van de tweewieler gevonden. In navolging van MINI zal ook Smart in Parijs een elektrische scooter onthullen. De bedoeling van beide e-scooters is hetzelfde: een oplossing bieden voor de stijgende behoefte naar ‘intelligente stedelijke en emissieloze mobiliteit’ zoals Smart het zelf zo mooi omschrijft.

Rol voor smartphone
Het lijkt wel dat MINI en Smart nauw hebben samengewerkt in de ontwikkeling van de ideale elektrische scooter. Ook het Vespa-gehalte bij de Smart’s tweewieler is hoog en net als bij de MINI Scooter E Concept speelt de smartphone een prominente rol. De telefoon dient als instrumentarium, controlepaneel (zoals snelheids- en actieradiusmeter) en als communicatiemiddel met andere e-scooters. De 4 kW sterke elektromotor is ondergebracht in het achterwiel. De topsnelheid bedraagt 45 km/h en qua actieradius is 100 kilometer het maximaal haalbare. Is de batterij (80 Ah) leeg dan is het een kwestie van stekker in het reguliere stopcontact steken en binnen vijf uur is het weer volledig opgeladen.

Veiligheid
Waar de Smart e-scooter van MINI’s versie verschilt is de benadering van het bieden van veiligheid. Smart gaat daarin nog een stap verder en maakt daarvoor dankbaar gebruik van de technieken van Mercedes. Met Blind Spot Assist – een driehoekige lampje knippert dan in de achteruitkijkspiegel – moet de gevaarlijke dode hoek tot het verleden behoren en als de situatie zich dan toch een keer voordoet dat er stevig geremd dient te worden is er ABS aan boord. In het ergste geval vangt een airbag je op. In eerste instantie zorgen oplichtende voetsteunen en andere indicatoren voor de actieve veiligheid. De koplamp- en achterlichtunit zijn voorzien van LED-techniek. Ook het remlicht is opgebouwd uit dergelijke diodes.

Gerelateerde artikelen

Smart presenteert drie elektrische modellen

Autonieuws
Smart presenteert drie elektrische modellen
> Artikel lezen

Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd

Autonieuws
Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd
> Artikel lezen

Smart Vision EQ Fortwo: smart van jou, smart van mij

Autonieuws
> Artikel lezen

Smart trekt kap af bij Fortwo Cabrio

Autonieuws
> Artikel lezen

Smart fortwo cabriolet: goedkoopste cabrio van NL

Autonieuws
Prijzen nieuwe Smart fortwo cabriolet
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.