Autonieuws

Elite van 2014 is Japanse Lotus

Lotus en Toyota hebben de banden nauwer aangehaald, dat is wel te zien aan de nieuwe concept die Lotus op de Autosalon van Parijs toont. En niet alleen het uiterlijk van de Elite verraadt Japanse invloeden, ook onderhuids gaat het er nogal op z’n Toyota’s aan toe.

Op het moment dat Lotus en Toyota hun jarenlange samenwerking nog inniger maken stelt Lotus de nieuwe Elite voor en daarmee wordt wel duidelijk hoeveel vingers de Japanse gigant in de Britse pap heeft. De Elite geeft namelijk de toekomstige designrichting van Lotus aan en die oogt wel heel erg Japans. 

Hybridekracht
Laten we één ding vooropstellen: de Lotus Elite is een bloedmooie verschijning. En dat zal, als Lotus zijn belofte houdt, ook meteen één van de toekomstige eigenschappen zijn van iedere nieuwe Lotus. Naast het willen uitblinken op het gebied van design is het doel om de benchmark te worden in prestaties en efficiëntie. Daarmee doelt het zoal op de hybridemotor – hoogstwaarschijnlijk samen met Toyota ontwikkeld – van de Elite: een 5.0 liter V8 geschakeld aan een krachtige elektromotor. De krachtbron ligt pal achter de vooras en is goed voor een gezamelijk vermogen van maar liefst 620 pk en een trekkracht van 720 Nm. Cijfers waar je het als Porsche 918 Spyder behoorlijk warm van krijgt. Dito voor de prestaties, want wat te denken van een acceleratie van 0-100 km/h in slechts 3,5 seconden en een topsnelheid van 315 km/h! Voor snelle tussenacceleraties grijpt de Lotus Elite terug op de opgeslagen (rem)energie uit KERS, een systeem bekend uit de Formule 1.

Comfort
Feitelijk is de Lotus Elite niet een 2+2 sportwagen maar een coupé-cabriolet. Een wegklapbare hardtop is namelijk standaard. De auto voldoet zodoende ook niet aan Lotus authentieke filosofie van ‘minder is meer’. Met een wagengewicht van 1.650 kg is de 4,6 meter lange sportauto allesbehalve een verdergewicht. Dit niet in de laatste plaats vanwege de aanwezige luxe aan boord. Concrete voorzieningen noemt men niet, maar comfort gaat wel steeds meer een rol spelen bij Lotus.

Prijs en productie
De Elite is niet zomaar een vingeroefening. Hij gaat wel degelijk in productie, alleen laat dit nog wel even op zich wachten. Pas in 2014 is het zover met een verkoopstart in de lente van dat jaar. De Britse prijs is ook al bekend: 115.000 Engelse ponden.

1/4
Lotus heeft overigens heel wat te melden op de Autosalon van Parijs. Naast het officieel onthullen van de Evora S is de Elite namelijk maar één van de vier primeurs die de Britten in de Franse hoofdstad gaan tentoonstellen. Eerder werden we daarvoor al opgewarmd met een vage teaser waarin het jaartal 1975 centraal stond. Dat jaar was het geboortejaar van de originele Eite maar ook dat van de Esprit. Parijs zal wel eens een Engels feestje kunnen worden!

Gerelateerde artikelen

SUV van 'Chinese' Lotus slechts kwestie van tijd?

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus 7, nu Caterham, still going strong na 60 jaar

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Evora GT430: niet de snelste, wel de lekkerste

Autonieuws
Slechts 60 keer Lotus Evora GT430
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.