Autonieuws

Pininfarina laat Lancia Stratos terugkeren

In opdracht van een zeer vermogende Duitser heeft designhuis Pininfarina de legendarische Lancia Stratos uit de jaren ’70 vertaald naar het heden. Men beweert dat het om een eenmalige oefening gaat, maar wij kunnen en willen dit amper geloven.

Fiat’s eigen testcircuit in Balocco was de afgelopen weken het speelterrein van wat een moderne interpretatie van de Lancia Stratos leek te zijn. Zou Fiat het dan toch aandurven de legendarische sportwagen te laten terugkeren als image builder voor Lancia? Net als de 8C Competizione voor Alfa. Dat zou toch fantastisch zijn1 Niet alleen voor het in de vergetelheid geraakte kleine Italiaanse merk, maar ook voor de autoindustrie in het algemeen. Want het staat als een paal boven water: de Stratos is één van de meest bijzondere automobielen uit de autohistorie. Normaal gesproken zouden wij roepen dat je juist vanwege dit met je vingers van historisch erfgoed moet afblijven, tenzij de reïncarnatie zo geslaagd is als dit zwarte exemplaar.

Ferrari F430 Scuderia
Maar nee, Fiat zou alleen voor testdoeleinden haar medewerking hebben verleend aan de hier getoonde hedendaagse Lancia Stratos. De moderne interpretatie van de Stratos is door designmeester Pininfarina en zijn protegés ontworpen in opdracht van een gefortuneerde Zuid-Duitser met een fascinatie voor het succesvolle rallykanon uit de jaren ’70. De auto staat op een verkort platform van de Ferrari F430 Scuderia en dat verraadt meteen dat het hier niet zomaar een knutselproject betreft maar een waardige wederopstanding. Als krachtbron dient een V8 met een vermogen van 510 pk. Het wagengewicht bedraagt slechts 1.240 kilogram dus het prestatiepotentieel laat zich ook wel raden; die is fabuleus. Ook zou de balans tussen vóór en achter optimaal zijn met een verhouding van 50/50.

Nachtje slapen…
Vooralsnog gaat het volgens de makers om een one-off, maar gezien de aantrekkingskracht en de (positieve) rumoer die de nieuwerwetse Stratos de afgelopen tijd heeft voortgebracht kunnen wij dit maar moeilijk geloven, mede vanwege eerder genoemde redenen. Het Duitse, doorgaans goed ingelichte magazine Auto Motor und Sport laat weten dat de bedenkers inmiddels gesprekken voeren om meer exemplaren van de sportwagen te bouwen. Daarbij zal wel een strikt gelimiteerd aantal worden gehanteerd: niet meer dan 25 stuks. Extreem weinig inderdaad, maar beter iets dan helemaal niets (meer). Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Gerelateerde artikelen

LEGO (Ideas) Lancia Stratos is supervet!

Lifestyle & design
Lancia Stratos Lego Ideas
> Artikel lezen

Whaa! Lancia Delta krijgt behandeling à la Singer 911

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoera! Nuova Lancia Stratos alsnog in productie

Autonieuws
> Artikel lezen

Geveild: Kankkunen's legendarische Lancia Delta

Autonieuws
Delta
> Artikel lezen

Lancia gooit de handdoek in de ring

Autonieuws
Lancia gooit de handdoek in de ring
> Artikel lezen

Lancia zet bijgepunte Ypsilon in de schijnwerpers

Autonieuws
Lancia zet bijgepunte Ypsilon in de schijnwerpers
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.