Autonieuws

Bugatti Veyron Super Sport gaat hard, heel hard!

Opnieuw brengt Bugatti een speciale editie uit van de Veyron, maar deze is van heel andere orde. Met een opgevoerde motor aan boord en een aangepast design is de Super Sport goed voor een gemiddelde topsnelheid van 431 km/h waarmee hij ieder andere seriegeproduceerde hypercar ter wereld aftroeft.

Nabij Wolfsburg, vlak naast het gehucht Ehra-Lessien, ligt de gigantische testbaan van Volkswagen. Het was daar waar de Bugatti Veyron Super Sport een gemiddelde topsnelheid van 431 km/h behaalde. Na de eerste poging klokte de man achter het stuurwiel, testrijder Pierre Henri Raphanel,een snelheid van 427,933 km/h. De tweede poging was goed voor 434,211 km/h. Bugatti zelf is zeer verrast over dit nieuwe record omdat ze op ‘maar’ 425 km/h hadden gerekend. De vijf nieuwe eigenaren – die al bekend zijn want de auto is reeds uitverkocht – zullen echter niet sneller kunnen rijden dan 415 km/h. Bugatti hanteert deze begrensde top vanwege de levensduur van de banden.

Modificaties
Bugatti heeft veel werk moeten verrichten om de topsnelheid van de 16.4 Veyron met die 24 km/h te kunnen laten stijgen. De 8.0 liter W16-motor werd voorzien van grotere turbo’s en intercoolers waardoor het vermogen naar 1.200 pk steeg. Het koppel van de Super Sport ligt op 1.500 Nm. Vervolgens is het chassis voor meer stijfheid aangepast, werden er andere stabilisatoren gemonteerd in combinatie met betere dempers. De Super Sport staat hierdoor dichter tegen asfalt.
Ook het exterieur ging flink op de schop. Allereerst werd de koolstofvezel monocoque onder handen genomen waardoor het wagengewicht met tientallen kilo’s daalde. Vervolgens werd het design herzien. De luchtinlaat aan de voorzijde is van een ander ontwerp en breder getrokken. De enorme achtervleugel trekt nog altijd de meest aandacht aan de achterzijde naar zich toe, maar het is de aangepaste diffuser waarmee de Super Sport zich onderscheidt ten opzichte van de overige edities. Een ander uitlaatsysteem is één van de laatste aanpassingen wat de techniek betreft. Tot slot overgoot Bugatti de Super Sport met een two-tone lak.

Herft
Buggati zal de 16.4 Veyron Super Sport tonen op het Concours d’Elegance nabij Pebble Beach. In de herfst gaan de maximaal vijf te bouwen exemplaren in productie. Op het moment dat de fabricage is afgerond heeft Bugatti 265 Veyron´s en 35 Veyron Grand Sports gebouwd.

Gerelateerde artikelen

Bugatti Veyron neemt afscheid met 'La Finale'

Autonieuws
Bugatti Veyron neemt afscheid met 'La Finale'
> Artikel lezen

Krankzinnig: zo duur is een Bugatti écht!

Autonieuws
Aanschaf
> Artikel lezen

Waarom deze Bugatti Veyron maar € 75.000,- kost

Autonieuws
Waarom deze Bugatti Veyron maar € 75.000,- kost
> Artikel lezen

Zo legt Bugatti de Chiron-klant in de watten

Autonieuws
> Artikel lezen

Bugatti Veyron nu als woodie

Lifestyle & design
Bugatti Veyron van hout
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.