Autonieuws

Eerste Arabische auto: Gazal-1

Wat begon als een project voor studenten wordt nu realiteit. Want inderdaad, de Gazal-1 gaat in productie. De op de Mercedes G-klasse gebaseerde SUV uit Saoedi-Arabië was niet zomaar een studieproject, maar vermoedelijk zullen 20.000 exemplaren van worden gebouwd.

Op de King Saud University (KSU) in Saoedi-Arabië werden studenten vorig jaar uitgedaagd om een SUV te ontwikkelen. Nou ja, vooral te ontwerpen. De school leverde namelijk een Mercedes G-klasse aan als donor en op basis van die auto moest men verder gaan. Voorwaarde was wel dat de techniek van de G-klasse in stand bleef en feitelijk vooral de carrosserie mocht worden beetgepakt. Maar veel belangrijker nog, er moest ook een business plan worden geschreven om de haalbaarheid te onderzoeken van een dergelijke auto.

G-klasse
Het eerste resultaat van de inspanningen van de studenten werd begin dit jaar getoond op de Autosalon van Genève. Een designstudie stond de pronken op een door de King Saud University gehuurde stand. De reacties waren behoorlijk positief, zeker vanuit hun eigen land. En mede dankzij een solide basis, de Mercedes G-klasse, vertrouwden potentiële klanten op de kwaliteit van de auto.

Productie?
Het grote voordeel van het feit dat de Gazal-1 is gebaseerd op de G-klasse is dat de relatief snel in productie kan gaan. En zoals het er nu op lijkt gaat dat ook gebeuren. Deze week is het productiemodel onthuld door Koning Abdullah die bovendien liet weten dat men 20.000 exemplaren van de Gazal-1 wil gaan produceren. Het klinkt ambitieus. We zijn benieuwd wat er daadwerkelijk van komen gaat, maar als de plannen doorgaan heeft ook Saoedi-Arabië een auto voortgebracht.

Gerelateerde artikelen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.