Autonieuws

Toyota Prius MPV in aantocht

In de eerste helft van 2011 verschijnt de derde hybridetelg van Toyota. Het gaat om een MPV op basis van de Pruis met moderne lithium-ion batterijen en de mogelijk voor een derde zitrij.

Om het moment dat we met de Toyota Auris Hybrid rijden duikt er een foto uit een Japans magazine op met daarop een uitvergrote Prius. Het zou gaan om de Toyota Alpha, een uit de kluiten gewassen MPV welke leverbaar wordt in zowel 5-zits als 7-zitsuitvoering. Hiervoor is ruimte gecreëerd door de carrosserie met 30 centimeter ten opzichte van het voorbeeldmodel te verlengen. De wielbasis nam slechts met twee centimeter toe.

Nikkel versus lithium-ion
Als krachtbron doet dezelfde 1.8 liter viercilinder met hybridemodule dienst als die in de reguliere Pruis. Echter krijgt de zevenpersoons Alpha, in plaats van exemplaren van nikkel-metaal in de gewone Pruis, de beschikking over de inmiddels productierijpe moderne lithium-ion batterijen uit de Hybrid X. Deze zijn sterker, duurzamer en lichter en kunnen zodoende enigszins het hogere wagengewicht van de MPV compenseren. Aan de andere kant zijn lithium-ion accu´s duurder om te fabriceren en dat werkt uiteindelijk door in de vraagprijs. Om de prijs te drukken wordt de 5-zits versie nog gewoon voorzien van de nikkel-metaal accu’s. Zo zou het basismodel van de Toyota Alpha omgerekend slechts € 500,- duurder zijn dan de reguliere Prius. De zevenzitter zou op een vanafprijs van zo’n kleine dertigduizend euro uitkomen.

Genève 2011
Hopelijk komen we binnenkort meer te weten over deze Prius MPV. De eerste helft van 2011 wordt als introductieperiode genoemd en de Autosalon van Genève de debuutlocatie. Wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Toyota Prius is er vanaf € 29.995,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Prius by Wald: let it snow, let it snow

Tuning & styling
> Artikel lezen

Euro NCAP stelt strengere veiligheidseisen

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid

Autonieuws
Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid
> Artikel lezen

Verbruik en richtprijs nieuwe Toyota Prius bekend

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Prius Plug-In Hybrid nu met specs en prijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.