Automultimedia

TEST Navigon 2110 Max Europe: de kracht van eenvoud

Navigon is een redelijk onbekend merk op de markt van navigatiesystemen. Om erachter te komen of dit terecht is hebben wij de Navigon 2110 Max Europe getest. Kan het model zich meten met de gevestigde orde?

Naast bekende merken als Garmin, VDO Dayton en Tomtom zou je haast vergeten welke overige merken ook navigatieoplossingen aanbieden. Eén daarvan is het Duitse Navigon. De in 1991 opgerichte onderneming is een toeleverancier op het gebied van navigatiesoftware voor mobiele apparaten als PDA’s, PNA’s en smartphones. Het populaire MobileNavigator is bijvoorbeeld ontwikkeld door Navigon. In Duitsland en de rest van Europa is Navigon - naar eigen zeggen - respectievelijk nummer één en twee op het gebied van navigatieoplossingen. Naast mobiele navigatiesoftware voert men ook een uitgebreid assortiment van hardwareapparatuur. Wij onderwierpen het tussenmodel - de Navigon 2110 Max Europa - aan een test om te beoordelen of dit model het inderdaad op kan nemen tegen de gevestigde orde.

Fraai uiterlijk 
Consumentproducten moeten tegenwoordig steeds functioneler en vooral compacter zijn. En als het even kan moet het visuele aspect niet overgeslagen worden. De Duitsers weten precies wat de eindgebruiker wil en zijn erin geslaagd een fraai ogend systeem te fabriceren. De 2110 Max Europe kenmerkt zich door het ontbreken van allerlei knoppen en uitstulpingen. De solide behuizing is hoogwaardig afgewerkt met een zwarte pianolak. Een afwerking die je steeds vaker tegenkomt op elektronische apparatuur. Met maten als 122 x 77 x 19 mm (lxbxh) past de 2110 Max uitstekend in een binnenzak of broekzak. Het gewicht bedraagt 178 gram.

Gebruiksgemak
Bij inschakeling duurt het even voordat het beginscherm wordt getoond. Is het 4.3 inch grote scherm eenmaal zichtbaar dan laat het systeem de gebruiker slechts over aan twee keuzemogelijkheden. Je kunt meteen de routebegeleiding starten of je past eerst de instellingen van het apparaat naar wens aan. Middels lichte vingertopaanrakingen wordt je feilloos door de verschillende menu’s geleid. De beperkte doch voldoende optiemogelijkheden maken de 2110 Max een tot een gebruiksvriendelijk systeem. Bovendien ziet de software er grafisch modern en gelikt uit.

Navigeren
Het navigatiesysteem reageert vlot op de ingetoetste lettercombinaties van de bestemmingsplaats en het -adres. Satellieten weet de coördinaten van het apparaat in een aantal tellen te vinden en de routebegeleiding kan van start gaan. Wanneer vanuit een parkeergarage wordt gestart duurt het helaas wel enige tijd voordat de sattelieten gevonden wordt wanneer je eenmaal buiten bent. De voorgeïnstalleerde kaart van Europa op ons testmodel vertoont prima grafische beelden. Echter kleurrijk is de routekaart niet. Naast de overtollige grijstinten van de omgeving is de oranje lijn de enige contrastafwijking. Als bestuurder kun je de navigatiebegeleiding in ieder geval niet over het hoofd zien. De 2110 Max is uiterst nauwkeurig en de vrouwelijke stem wordt als prettig ervaren. Middels een button op het scherm kan haar stemvolume worden aangepast. Ruim van tevoren wordt je meerdere malen op de hoogte gebracht van de volgende handeling. Helemaal handig is de rijstrookassistent en het Reality View Pro, waardoor complexe verkeerssituaties groter en overzichtelijker worden weergegeven. Hierdoor kan de bestuurder tijdig en correct voorsorteren. De snelheidindicator informeert de bestuurder wat de maximum toegestane snelheid op de betreffende weg is. Ervaring leert dat deze functie het niet altijd bij het juiste eind heeft. Ook de waarschuwingen bij ´gevaarlijke´ situaties (lees: flitspalen) laat nog wel eens te wensen over.

Overige features
Verkeersinformatie is via het geïntegreerde TMC beschikbaar in alle Europese landen. Met Navigon FreshMaps kan de gebruiker gedurende 24 maanden bijgewerkte kaarten downloaden. Deze dienst wordt momenteel tegen een gereduceerd tarief van € 19,95 aangeboden. De normale prijs bedraagt € 99,-. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van alle vaste flitspalen (in 26 landen)? Dan biedt Navigon Safety Cameras uitkomst.

Toebehoren
De Navigon 2110 Max wordt geleverd in een bescheiden doosje inclusief alle benodigde accessoires om het systeem direct in gebruik te nemen. Via de autohouder met zuignap kan de Navigon in het zicht op de voorruit worden geplaatst. Opladen van de accu gaat middels de bijgeleverde kabel met 12 Volt-aansluiting of een USB-kabel. De geïntegreerde batterij is leeg na een gebruik van circa drie uur. 

Marktleider?
Op enkele kritiekpuntjes na kunnen we niet anders concluderen dat de Navigon 2110 Max Europe een zeer gebruiksvriendelijk en degelijk navigatiesysteem is. De kwaliteit van het apparaat schuilt in het ontbreken van allerlei features die je eigenlijk toch niet nodig hebt. De gebruiker zo optimaal mogelijk navigeren naar de gewenste bestemming is z’n enige functie. En daar slaagt de 2110 Max uitstekend in. De prijs van de 2110 Max Europe bedraagt € 239,- bij GPSshop.nl. Nemen we de handige features als rijstrookassistent en Reality View Pro mee in onze beoordeling, dan kan de Navigon 2110 Max wel eens de beste navigatiehardware en - software in z’n (prijs)klasse zijn.

Gerelateerde artikelen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Maserati versterkt zich met Levante GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto

Autonieuws
BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto
> Artikel lezen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.