Automultimedia

Apple iOS geïntegreerd in de auto met CarPlay

Smartphones gebruiken in de auto. De overheid hekelt het en voert er uitgebreid campagne tegen, maar hulp is onderweg. Apple presenteert deze week namelijk met CarPlay. Het integreert je iPhone naadloos met je infotainmentsysteem zodat je aandacht altijd bij de weg kan blijven. En autofabrikanten omarmen het massaal.

Alles wat je onderweg op je iPhone zou willen gebruiken, dat is wat Apple aanbiedt met hun CarPlay systeem. Je bedient alle functionaliteiten van je iPhone via het scherm in de auto. Muziek afspelen, bellen, berichten te horen krijgen, navigatie instellen, noem het maar op. En het beste van alles? Je kunt het doen zonder je handen erbij te gebruiken. Siri doet namelijk alles wat je zegt. Het spraakbestuurde hulpje bedient je op je wenken en werkt zoals vanouds zeer intuïtief.

Dit jaar
Apple laat er geen gras over groeien, want CarPlay is binnenkort al te verkrijgen. Een voorproefje ervan komt waarschijnlijk al in de aanstaande iOS 7.1 update die gepland staat voor deze maand. Later dit jaar brengt een zestal merken het gerenommeerde besturingssysteem op de dashboards van hun modellen. Ferrari, Mercedes-Benz, Hyundai, Jaguar, Volvo en Honda hebben de handen ineengeslagen met de Amerikaanse technologiereus. Wat het allemaal kan zagen we vorige week al in een voorproefje bij de Volvo Concept Estate. Bijzonder mooi!

Toekomstplannen
Het gebruiken kan vooralsnog alleen met de iPhone 5, 5C en 5S. iPad compatibiliteit zit in het verschiet, maar is nog niet aangekondigd. In 2015 is dat misschien wel mogelijk, wanneer ook een scala aan andere autofabrikanten CarPlay in hun auto’s gaan gebruiken, waaronder BMW en Ford. Apple doet tevens melding van partnerschappen met verschillende apps die hun weg naar het systeem zullen vinden, zoals het populaire Spotify en radio-app iHeartRadio.

De eerste auto’s met Carplay zijn deze week te zien op de Autosalon van Genève. Volg onze live-coverage om er meer over te weten te komen!

Gerelateerde artikelen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

iPhone- of iPad-hoes in Ferrari-stijl

Lifestyle & design
iPhone- of iPad-hoes in Ferrari-stijl
> Artikel lezen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Grote fabrikanten kiezen voor besturingssysteem Android

Autonieuws
Grote fabrikanten kiezen voor besturingssysteem Android
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.