Automultimedia

Pixelrijk dashboard van de toekomst

Onlangs dacht een bedrijf – door een Apple iPad Mini in de middenconsole van een auto te bouwen – een stap naar het dashboard van de toekomst te zetten. Maar de daadwerkelijke kanshebber daarvoor zou wel eens het digitale instrumentarium van het toepasselijk genoemde Japan Display kunnen zijn.

Tijdens de FDP International elektronicabeurs in het Japanse Yokohama presenteerde het recent opgerichte Japan Display (met onder meer Sony, Toshiba en Hitachi als aandeelhouders) een prototype van een nieuw digitaal autodisplay. Naar eigen zeggen is het scherm de meest geavanceerde LCD voor autogebruik tot op heden, ook al duurt het nog wel even voor productie een feit is.

Pixelrijk
Het scherm van Japan Display (JD) is een forse 12,2 inch groot, uiteraard aanraakgevoelig en heeft een schermresolutie van 431 pixels per inch. Dat laatste zegt je misschien in eerste instantie niets, maar als we je vertellen dat dit een bijna 40% hogere pixeldichtheid betreft dan dat van de huidige Retina-displays van elektronicareus Apple, dan besef je vast hoe scherp het scherm van JD moet zijn. Extra bijzonder is dat het geavanceerde display zonder de beschermende afdekking slechts 1 millimeter dik is en minder dan de helft aan energie verbruikt in vergelijk met soortgelijke schermen.

Evolutie
LCD-displays gemonteerd in auto’s zijn natuurlijk verre van nieuw. Onder meer Jaguar, Lexus, Land Rover en Mercedes-Benz rusten hun modellen al uit met grafisch hoogwaardige displays die dienst doen als compleet instrumentarium. Het is een ontwikkeling die de komende jaren in sterke mate zal toenemen. Autofabrikanten zien het design van digitale schermen als een eyecatcher. Daarnaast kunnen ze ook veel meer verschillende informatie weergeven dan analoge instrumentariums zonder dat het gebruiksgemak naar een tweede rang wordt verwezen.

Gerelateerde artikelen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie Coupé lekt toch nog uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Aston Martin DBS Superleggera doet kiekeboe

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.