Automultimedia

Pioneer SPH-DA100

Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2

Lang voordat autofabrikanten met de gedachte rondliepen beschikte elektronicareus Pioneer al over een apparaat dat een huwelijk sluit tussen auto en smartphone of specifieker gezegd, de iPhone. Wij bij Autowereld.com zijn op onze beurt getrouwd met dé Apple-gadget en konden het daarom niet laten om de AppRadio 2 uit te proberen.

Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2

De Pioneer AppRadio 2 of SPH-DA100, zoals de officiële, meer technische naam luidt, is sinds kort te koop naast de SPH-DA100, maar feitelijk de tweede generatie van dit pionerende apparaat. Het grootste verschil ten opzichte van het origineel is dat de AppRadio 2 ook geschikt is voor smartphones die draaien op het besturingsysteem Android (vanaf 2.3). iPhone-gebruikers krijgen echter nog altijd een voorkeursbehandeling. Dat klinkt aanvankelijk als een privilege, maar wie onverhoopt zijn elektronische speelkameraadje op het nachtkastje heeft laten rusten, staat er ineens minstens zo alleen voor. Of je moet genoegen kunnen nemen met de ganse dag “Hotel California” uit de autospeakers galmend.
Zonder iPhone 4/4S of modern Android-toestel is de Pioneer AppRadio eigenlijk niets meer dan een gelikt, groot uitgevallen radiotuner. Een gleuf om CD’s in te stoppen ontbreekt en naar een poort voor USB-sticks is het evenzeer tevergeefs zoeken. Streamen van de opgeslagen muziek via Bluetooth dan? Vergeet het maar. Eigen muziek afspelen is enkel mogelijk via de interne harde schijf van de genoemde smartphones. Een Apple iPod Touch met minimaal iO5 aankoppelen heeft ook zin, maar oudere iPod’s Shuffle, Nano of Classic, die slikt de AppRadio2 niet.

Vol is vol
De strenge afbakening van het aantal compatible muziekdragers is meteen ook het grootste nadeel van de AppRadio. Hoezeer we ook begrijpen dat Pioneer bij de ontwikkeling niet verder keek dan Apple’s mobiele telefoon – wie smartphone zegt, denkt iPhone – is het best knullig dat het bedrijf daarbij niet heeft gelet op de grenzen van het miljoenenmalen verkochte hebbedingetje zelf.
Wie zich een iPhone 4/4S met 32 GB geheugen kan veroorloven mag zich wat gelukkiger prijzen want zal niet snel spaak lopen. Maar het merendeel wandelt rond met de versie met 16 GB aan maximale dataopslag. Enkele tientallen foto’s, video’s plus een lading handige apps verder en nog slechts de helft van de beschikbare bewaarcapaciteit is wat resteert. Een beetje muziekfanaat – en daartoe behoren vele iPhone-gebruikers – zal dit als erbarmelijk ervaren om in de behoefte aan persoonlijke favoriete tunes te voorzien. Zeker als hij of zij daarnaast nog enige reserveruimte wil overhouden. Onderweg kunnen vrienden je immers via Twitter of Facebook zomaar attenderen op een nieuwe, aangeraden en vervolgens graag te downloaden app.
Zoals eerder aangehaald biedt het aanschaffen van een iPod Touch 4 uitkomst voor meer opslagcapaciteit, maar daarmee gaat wel een extra investering van tenminste € 160,- gemoeid (8 GB). De meer bevredigende 32 GB-versie is nog eens honderd euro duurder. En dan wordt de AppRadio2 – waarvan de adviesprijs € 499,- bedraagt – ineens best een dure aangelegenheid en bovendien minder interessant in vergelijk met de alternatieven zoals de evenzeer van Pioneer afkomstige AVH-8400BT. Het apparaat, dat primair een uitgebreid infortainmentsysteem is, biedt tegen een adviesprijs van € 649,- wel de gewenste (muzikale) functionaliteit die de AppRadio moet ontberen maar ook rijk is.

Handomdraai 
Dat Pioneer in de tegenaanval gaat is niet verwonderlijk. “De AppRadio is hoofdzakelijk ontwikkeld met het oog op het kunnen raadplegen en bedienen van (compatibele) apps die op een iPhone staan via het 7 inch grote aanraakscherm van het toestel. Daarin ligt de unieke verkooppropositie.” Touché, want tot op heden is er zowaar geen ander soortgelijk product op de markt dat de aanstekelijke functionaliteiten van Apple’s iPhone kan adopteren. Koppel de iPhone aan, start de speciale Pioneer-app op en aan de hand van een door Pioneer zelf ontworpen gebruikersinterface swipe je evenzo gemakkelijk als je gewend bent door de geïnstalleerde apps. Schuif de Bluetooth-poort van je iPhone ‘open’ en seconden later staan al je contacten op het AppRadio 2-scherm om ze na een simpele druk op de knop handfree te bellen. In nauwelijks meer dan een handomdraai ligt de wereld ineens binnen handbereik. Ok, aan het superscherpe Retina-display van de iPhone kan dat van de AppRadio niet tippen, maar hoogstaand is het zonder meer.

Webbrouwser
Niettemin is er wel één nadeel. De AppRadio is zo revolutionair dat er nog nauwelijks geschikte apps zijn die door één deur kunnen met Advanced App Mode, het programma dat door smartphones ondersteund moet worden – vandaar enkel de nieuwste i-apparaten – om volledig te kunnen integreren. Pioneer belooft dat uitbereiding van het aantal uitwisselbare apps gestaag zullen volgen waaronder een heuse webbrowser, maar voorlopig moeten early adopters het dus doen met een stuk of dertig. Enkele interessante daaronder zijn Calender waarmee je dagelijkse agenda is te raadplegen en NavFree dat na installatie de AppRadio prompt transformeert tot full-map navigatiesysteem. Niet gratis, maar tegen enige betaling te verkrijgen is Pioneer’s eigen NaveGate in samenwerking met Navigon. De software en weergave doen niet onder voor de draagbare systemen van de navigatiegigant zelf. Ter vervanging van het handige Flitsmeister is er iCoyote en een andere leuke app die wij eruit vinden springen is Aupeo, waarmee je talloze radiostations kunt streamen. Wel even op het datalimiet van je abonnement letten! Dat muziek in het bloed zit van Pioneer – het merk wordt gezien als de maatstaf in de dj-scene – is te horen wanneer een liedje wordt afgespeeld. Het geluid is vol en krachtig en tot in den treure naar eigen wens af te stemmen. Pas echt leuk wordt het met Mixtrax, de app dat verschillende (genre)nummers vloeiend in elkaar over laat lopen, precies zoals de betere dj´s dat kunnen.    

Conclusie
De prijs is goed, scherp zelfs in relatie tot het potentieel, dus een kat in de zak zal je met de Pioneer SPH-DA100 niet kopen. Toch knaagt er iets. Dat zit ‘m niet in de aanwezige bugs en enkele tekortkomingen, want die zijn niet onoverkomelijk en bovendien vrij snel te verhelpen met een grondige firmware-update. Nee, de AppRadio2 wekt enigszins de indruk een product te zijn dat technisch vooruitstrevend is, maar inhoudelijk enigszins achter de feiten aanloopt. Ook al zou je net als wij vaker ontspannen met een aangenaam deuntje op de achtergrond aan het autorijden zijn dan het ondertussen friemelen aan allerhande apps, de gevoelsmatige leemte wordt juist veroorzaakt door het geringe aantal applicaties die momenteel verkrijgbaar zijn. Als Pioneer een voorbeeldige start had willen maken, had het zich er goed aan gedaan tegelijk met de lancering een rijke database aan apps beschikbaar te hebben. Nu is de AppRadio vooral een pionier en een bijzonder staaltje carhifi waaraan pas al meer plezier wordt beleefd naarmate het verstrijken van de tijd.

Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2
Review: Pioneer SPH-DA100 alias AppRadio 2

Zoeken

Merk- & modeldossiers