Video: Nokian presenteert eerste winterband met inschakelbare spikes

Het Finse Nokian Tyres mag zich misschien de uitvinder van de winterband noemen, maar dat was 80 jaar geleden. Vandaag de dag behoort Nokian niet tot de meest spontaan opgedreunde bandenmerken. Echter daar kan wel eens snel verandering in komen nu het bedrijf opnieuw een primeur in de (winter)bandenbranche ontketent: de eerste winterband met vanuit de cabine inschakelbare spikes.

Hakkapeliitta, dat is de naam van Nokian’s nieuwste, revolutionaire winterband. Een niet bij toeval gekozen benaming trouwens. Want zo heette ooit een nogal gevreesd oorlogsvolkje uit de Finse historie dat hun benaming op zijn beurt had ontleend van de angst zaaiende kreet hakkaa päälle. En dat komt vanuit het Fins zo’n beetje neer op ‘hak ze neer!’. En hakken in een met een laag ijs bedekt weggedek daartoe is de Nokian Hakkapeliitta heel goed in staat. Omstandigheden die in Nederland zelden tot nooit zullen voorkomen maar aan de orde van de dag zijn in Finland, de rest van Scandinavië maar ook bijvoorbeeld in de koudste regionen van Rusland.

Ingetrokken klauwen
Spikebanden zijn natuurlijk niet nieuw. Maar het type dat als een soort licht ontvlambare katachtige te pas en te onpas z’n scherpe klauwen kan uitwerpen en intrekken zeer zeker wel, meent Nokian. Met de naar eigen zeggen revolutionaire Hakkapeliitta-band kan dat, en meer dan een druk op de knop vanuit een behaaglijke cockpit is daarvoor niet nodig. Zodra de weg ijsvrij is, is nog een keer drukken voldoende om de spikes weer in te trekken en rollen de vier Hakkapeliitta’s weer vrolijk verder op het gebruikelijke, maar specifiek voor SUV’s ontworpen winterrubber. Handig, maar stiekem ook gewoon gaaf!

Zie de video om de Nokian Hakkapeliitta in actie te zien.


Gerelateerd