Marktplaats: betaalbare zakensedans

Marktplaats: betaalbare zakensedans

Op weg naar de dealer met 16.000 tot 21.000 brandende euro's op je bankrekening? Wacht nog even voordat je die leuke Polo of fijne Fiesta bestelt. Voor hetzelfde bedrag koop je namelijk een dijk van een zakensedan. De een noemt het vergane glorie, wij noemen het ouderwets genieten.

Als we het tegenwoordig over een 'leasebak' ­hebben, bedoelen we algauw een Tesla of de ­zoveelste - al dan niet elektrische - SUV. Daarbij vergeten we dat veel leaserijders ­tegenwoordig in een compacte auto rijden. En particuliere automobilisten? ­Verreweg de meesten van hen kopen een occasion. En áls ze al een ­nieuwe auto aanschaffen, dan is het meestal eentje uit het A- of B-segment. We kunnen hen niet geheel ongelijk geven. De Volkswagen Polo, Ford Fiesta en Renault Clio zijn qua rijeigenschappen en uitrusting behoorlijk volwassen ­geworden.

Zakensedans met uitstraling

Kijken we echter naar uitstráling, dan wordt het een ander verhaal. Op dat punt bieden auto's in het ­B-segment voor 16.000 tot 21.000 euro veel minder waar voor hun geld dan de ­gemiddelde zakensedan van een jaar of acht ­geleden. En op het gebied van ruimte en het ­comfort zitten ze ook nog niet op het niveau van de leasebakken van weleer.

Kosten zakensedan vallen mee

Als je jaarlijks ­pakweg 15.000 kilometer rijdt, dan hoef je als particulier niet terug te schrikken voor zo'n lekkere zakensedan. Hij kost je per jaar misschien 500 euro extra aan benzine. Als je hem niet allrisk verzekert, ­verdien je dat geld zo weer terug.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Keus genoeg in zakensedans op Marktplaats

Een rondje Marktplaats.nl laat zien dat er keus genoeg is. Nogal wiedes, als je weet dat de Volkswagen-dealers in 2011 nog bijna 10.000 Passats wegzetten. Vorig jaar waren dat er 2600. De BMW 3-serie had een topjaar in 2012: zo'n 7500 Nederlanders gingen dat jaar met een neue Dreier naar huis. In 2018 was dat niet eens de helft. De Audi A4 zakte in dezelfde periode terug van ruim 5000 naar 2500 stuks. Witte raaf onder de chique zakensedans is de ­Mercedes C-klasse. Daarvan verlieten in 2018 meer dan 2900 de showroom, 300 meer dan zeven jaar geleden. Van alle gebruikte leasebakken die in de ­Polo-prijsklasse (16 tot 21 mille) vallen, selecteren wij de vijf mooiste met benzinemotor.

Audi A4 1.8 TFSI - 2012 - 133972 km - 15.900 euro

Marktplaats: betaalbare zakensedans

Marktplaats: betaalbare zakensedans
Marktplaats: betaalbare zakensedans

Bij de introductie van een nieuwe Audi zeuren we altijd dat je nauwelijks verschil ziet met zijn voorganger. Maar in dit geval hoor je ons niet klagen. Want geheid dat iedereen denkt dat je een splinternieuwe auto hebt gekocht wanneer je met deze zeven jaar oude Audi A4 aan komt rijden. Hij oogt absoluut niet gedateerd, ­bovendien is-ie werkelijk om door vier ringetjes te halen. Hij blinkt aan alle kanten, maar blijft - zoals het een Audi betaamt - netjes en ingetogen. Maar wat deze A4 anders maakt dan bijna alle andere zakenbakken, is zijn kleur. Heerlijk verfrissend, dat knalrood! En compleet dat-ie is: een navi­gatie­systeem, xenonkoplampen, led-dagrijlichten, klimaatregeling en verwarmde sportstoelen zijn allemaal aan boord. De viercilinder turbo­motor gaat soepel, krachtig en stil aan het werk. Toch neemt hij ­genoegen met een bescheiden hoeveelheid benzine. Voor een ­D-segmenter is deze A4 niet eens zo zwaar, zodat de wegen­belasting meevalt. Minpunten? Ja, die zijn er ook. Zo is de hoofdruimte achterin niet ­geweldig en de besturing voelt een beetje kunstmatig aan. Maar goed, je kunt niet alles hebben voor de prijs van een nieuwe Skoda Fabia 1.0 met 75 pk ...

+ 95 pk meer dan en instap-Fabia

- Ongevoelige besturing

BMW 320i - 2013 - 154.939 km - 16.950 euro

Marktplaats: betaalbare zakensedans

Marktplaats: betaalbare zakensedans
Marktplaats: betaalbare zakensedans

Dé concurrent van de Audi A4 mag hier natuurlijk niet ontbreken: de BMW 3-serie. Het toeval wil dat we met deze 320i een zeer goed vergelijkbaar exemplaar hebben gevonden met de A4 hierboven. Beide zijn ongeveer even oud en hebben 170 pk. Ondanks zijn iets hogere kilometerstand is de BMW duizend euro duurder. Wat krijg je daarvoor? Nou, geen zescilinder motor, als je dat op grond van BMW's reputatie misschien had verwacht. De meest tastbare pre van de Dreier is de volledig leren bekleding en de stoelen met in lengte verstelbare zitting. Het grootste voordeel van de BMW zit hem in de fijne, haarscherpe besturing. Die maakt de 3-serie tot een fijnere auto voor bochtenverslaafde adrenalinekickers. Zelfs met de relatief bescheiden 16-inch wielen waarop deze 320i High Executive Sport staat. Ben je zo'n sportief ingestelde automobilist, staar je dan niet blind op het door de fabriek opgegeven verbruikscijfer van 5,3 l/100 km (1 op 18,9). Als je de auto regelmatig de sporen geeft, kom je daar niet eens in de buurt. Al is dat deze ­bruine Beier zich dan gedraagt als zijn gemiddelde streek­genoot tijdens het ­Oktoberfest. In de praktijk komt hij niet veel verder dan 14 kilo­meter op één liter van het niet-schuimende gele nat. Als je dat erg vindt, kun je voor hetzelfde geld beter een 65 pk sterke Volkswagen Polo halen.

+ Stuurt fijn!

- Al geen zescilinder meer

Mercedes C 180 - 2013 - 32.174 km - 19.950 euro

Marktplaats: betaalbare zakensedans

Marktplaats: betaalbare zakensedans
Marktplaats: betaalbare zakensedans

Boze tongen beweren dat tweedehands Mercedessen bedoeld zijn voor met gouden kettingen behangen taxichauffeurs. Onzin natuurlijk en al helemaal als het over een mooie Mercedes C-klasse gaat. In de eerste plaats kun je bij een auto met 32.000 kilometer op de teller nauwelijks spreken van 'tweedehands'. In de tweede plaats is de ­C-klasse helemaal niet geschikt als taxi, vanwege de vrij beperkte ruimte achterin. En in de derde plaats drinkt de C 180 geen ­dieselolie, maar benzine. Als je de C-klasse gebruikt waardoor hij bedoeld is - rustig maar gestaag lange afstanden rijden - doet-ie dat in ­bescheiden mate. Niet verbazingwekkend, want de motor in de ­besterde neus is van bescheiden afmetingen. Hij heeft een ­inhoud van 1,6 liter, verdeeld over vier cilinders. Samen hoesten ze 156 pk op. Dat is voldoende voor een honderdsprint van 8,5 seconden en een topsnelheid van 223 km/h. Niet extravagant, maar gewoon keurig netjes. Datzelfde geldt voor het interieur. Het is sober, maar mooi afgewerkt en het biedt alle gemakken van zes jaar geleden, ­inclusief een navigatiesysteem, een automatische transmissie en elektrisch verstelbare stoelen. Wees eens eerlijk, wat heb je nu liever voor 20 mille, een nieuwe Ford Fiesta 1.0 EcoBoost met 100 pk, of deze bijna-nieuwe Mercedes?

+ Als nieuw

- Ruimte achterin

Volkswagen Passat 1.4 TSI ACT - 2014 - 117.128 km - 19.400 euro

Marktplaats: betaalbare zakensedans

Marktplaats: betaalbare zakensedans
Marktplaats: betaalbare zakensedans

De Volkswagen Passat gaf jarenlang de toon aan in de middenklasse. Hij is misschien minder chic dan een Audi A4, BMW 3-serie of ­Mercedes C-klasse, hij is wel ruimer en praktischer. En dat-ie ­onlangs een facelift heeft gekregen, ziet geen mens. Niet alleen omdat het - ­typisch Volkswagen - een zeer subtiele update betreft, maar ook omdat de Volkswagen-dealers nog nauwelijks Passats verkopen. Nou ja, verhoudingsgewijs dan. Vergeleken met de andere auto's op deze pagina's vinden we de grote Volkswagen geen koopje. Maar kijk dan eens op de prijslijst achter in deze Auto ­Review. Dan vind je voor bijna exact hetzelfde bedrag een Suzuki Swift 1.0 Boosterjet. Heeft die elektrisch verstelbare stoelen met bekleding van leer en alcantara? Dacht het niet. Automatische klimaatregeling? Een ­navigatiesysteem? I­nteractieve cruisecontrol? Een kofferbak met bijna 600 liter inhoud? Nee, nee, vierwerf nee. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prestaties en het veercomfort. Wil je een spannende auto? Loop dan met een wijde boog om deze Passat heen. Maar zoek je voor rond de 20 mille een fijne gezinsauto met klassieke sedanlooks, dan is dit jouw auto. En wees niet bang dat je bij elke tankbeurt de haren uit je hoofd trekt, want dankzij cilinderuitschakeling is de ­compacte turbomotor ­opvallend zuinig.

+ Heerlijk ruim

- Niet spannend

Volvo S60 T3 - 2014 - 85.657 km - 19.900 euro

Marktplaats: betaalbare zakensedans

Marktplaats: betaalbare zakensedans
Marktplaats: betaalbare zakensedans

Hoe we ook zochten, het was ontiegelijk lastig om gebruikte ­zakensedans met een lekker kleurtje te ­vinden. Totdat we ­tussen alle grijs, zwart en bruin deze ­felblauwe Volvo S60 ­tegenkwamen. Even dachten we dat het een vette T6 met 306 pk was, maar nee. We hadden ons op het verkeerde been laten zetten door de bodykit en de zwarte wielen. Want wat blijkt: deze S60 is een ­relatief bescheiden T3. Hij heeft een 1,6-liter viercilinder in de neus, goed voor 150 pk. Deze motor bezorgt de auto met het minst ­bescheiden uiterlijk van ons kwintet de meest bescheiden prestaties. Een honderdsprint van 9,4 seconden vinden wij althans niet i­ndrukwekkend. Ook de topsnelheid van 204 km/h vinden niets om over naar Göteborg te schrijven. Kijken we naar de binnen- en bagageruimte, dan weet de Volvo evenmin potten te breken. ­Gevalletje 'veel geblaat, weinig wol'? Dat ­willen we ook weer niet beweren. Het comfort en de rijeigenschappen zijn op Audi A4-­niveau en de schitterende, crèmekleurige leren sportstoelen zitten subliem. Verder biedt deze vijf jaar oude S60 al een aantal veiligheidssystemen die nu pas ingeburgerd raken. Qua looks is een ­nieuwe blauwe Renault Clio R.S. Line een mooi alternatief. Maar die is toch nog 3.000 euro duurder én heeft 50 pk minder.

+ Vet uiterlijk

- Krap innerlijk

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties