Informatie

Veilig de weg op met een dashcam

dashcam

Je ziet ze steeds vaker hangen aan de voorruit: de dashcam. Maar wat heb je eigenlijk aan zo’n camera? Stel je voor: een auto voegt op de snelweg vlak voor je in met een vaartje van 50 km/uur. Je kunt niet meer op tijd remmen en je rijdt er bovenop. Resultaat: je auto is total loss. Voor de verzekering is het duidelijk: het ongeluk is jouw schuld, want jij reed er achterop. De beelden van je camera - veilig op de SD-card - bewijzen gelukkig dat de tegenpartij veel te langzaam reed, en dat hij bovendien ook nog eens over een doorgetrokken streep invoegde. Je wint de zaak. Zonder deze beelden had je naar je geld kunnen fluiten!

Hoe werkt een dashcam?

Je zet de autocamera vast op je dashboard of op je raam. De dashcam wordt vervolgens opgeladen door je accu. Dit kun je doen via de sigarettenaansteker, maar je kan hem ook in laten bouwen door een expert. De expert sluit de bedrading van de dashcam dan rechtstreeks op de accu aan. De camera slaat automatisch aan als je de motor start. De beelden worden opgeslagen op een SD card. De precieze specificaties verschillen per apparaat. Controleer of de beelden op je SD-card steeds overschreven worden, of dat je er een nieuwe in moet doen als de SD-card vol is. De videobeelden worden opgenomen in korte fragmenten. Bij de meeste dashcams kun je dat zelf instellen. Het meest praktische is om korte intervallen in te stellen. De dashcam neemt dan bijvoorbeeld 5 minuten beeld op, om daarna weer opnieuw te beginnen. Op deze manier is het makkelijker om een bepaalde gebeurtenis terug te vinden en hoef je niet eerst een urenlange video te bekijken.

Veilig rijden als professioneel chauffeur

In sommige landen is het verplicht om met een dashcam te rijden. Dit heeft te maken met de verzekering en het vaak chaotische verkeer. Op een truck of touringcar moet je daarom altijd een goede camera hebben. Als professioneel chauffeur wil je niet onterecht aansprakelijk gesteld worden voor ongelukken. Bepaalde modellen kunnen bovendien 's nachts ingesteld worden als beveiligingscamera. Dit beveiligt tegen ladingsdiefstal en het ongeautoriseerd binnendringen van personen die illegaal de grens over willen steken. Ook hier kun je als professioneel chauffeur op afgerekend worden.

Bestel daarom vandaag nog een dashcam op 123carcam.nl.

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.