Autotests

Chevrolet Cruze

Chevrolet Cruze: It´s a big plus

Chevrolet begint aan een nieuw hoofdstuk in haar Europese carrière. In 2005 werd het merk gelanceerd op de Europese markt, maar toen betrof het modellengamma niet meer of minder dan Daewoo’s met een nieuwe badge. Inmiddels is Chevrolet zich steeds nadrukkelijker aan het positioneren en zitten de verkoopcijfers en het behaalde marktaandeel nog steeds in de lift. Tijd om dat succes ook uit te gaan stralen. De Cruze verzorgt de aftrap.

Chevrolet Cruze: It´s a big plus

De opdracht aan het GM DAT Design Center in Korea was om samen met de Duitse, Amerikaanse en Australische collega’s te werken aan een wereldwijd design dat de merkuitstraling van Chevrolet nieuwe elan moet geven. De Chevrolet identiteit moest daarbij uiteraard behouden blijven. En wees eerlijk: het resultaat mag er zijn. De Cruze wordt gekenmerkt door een stoere uitstraling. De scherp gesneden lichtunits aan de voorzijde bepalen samen met de tweedelige grille en de daarin prominent opgenomen ‘Big plus’ het beeld. Van opzij heeft het ontwerpteam getracht een vierdeurscoupé te creëren; de sterk aflopende daklijn is daarvan het beste voorbeeld. Enige overeenkomsten met de Opel Vectra kunnen wij ons echter niet onthouden. De achterzijde is wat anoniem, maar zeker geen reden tot kritiek. De ontwerpers hebben geprobeerd zo min mogelijk opsmuk te monteren waardoor het geheel clean overkomt. Met de afwerking zit het eveneens goed. De verschillende koetswerkdelen sluiten keurig op elkaar aan.

Zeer concurrerende prijs
De verwachtingen liggen dan ook hooggespannen. De Cruze straalt zelfverzekerdheid uit en bovendien lijkt het concept alle reden tot succes. De prijzen beginnen in ons land al bij € 17.995,- waarmee de auto uitermate scherp geprijsd is. Voor minder dan 20.000 euro is in dit segment alleen de Toyota Corolla een concurrent. Pas tussen de twintig en drieëntwintig mille begint het aantal concurrenten toe te nemen. We noemen de Mitsubishi Lancer Sport Sedan, Volkswagen Jetta en de vierdeurs varianten op basis van de Ford Focus en Mazda3. Qua prijs heeft Chevrolet nu al een pluspunt te pakken.

Dual cockpit
Stappen we in dan worden we aangenaam verrast. Ook hier heeft het internationale designteam haar best gedaan en is de aandacht voor detail groot. Het dashboard doet met zijn ‘dual cockpit’ enigszins denken aan de Opel Insignia. Ook de symmetrische middenconsole lijkt van Opel afgekeken. Een zonde is dat niet. Sterker nog, het interieur oogt spannend voor dit segment. Uniek is de toepassing van stof dan wel leer óp het dashboard. Verder zien we een mix van grijze kunststoffen, pianozwart gelakte elementen en een randje chroom rond de ventilatieroosters. Het materiaalgebruik is voor dit segment prima te noemen. Ja, er is het nodige harde plastic toegepast, maar storend is het zeker niet. Bovendien voelt alles degelijk aan en zijn de verschillende panelen strak gemonteerd.

Ruim bemeten
Wat ruimte betreft heb je in de Cruze geen klagen. Voorin hebben alle ledematen voldoende bewegingsvrijheid en zowel het stuurwiel als de stoelen zijn prima instelbaar. Bovendien biedt het zitmeubilair voldoende steun en comfort. Ondanks de aflopende daklijn is het ook op de achterbank goed toeven. Vooral de beenruimte valt in positieve zin op. Dat is in dit segment nog wel eens anders. Met 450 liter inhoud laat de kofferbak wat dat betreft ook weinig te wensen over. Wel jammer dat Chevrolet van die ouderwetse (en bagageplettende) beugels heeft toegepast. Kleine (en grote) opbergvakken zijn er in overvloed. In de voor- en achterportieren passen respectievelijk 1,5 en 0,5 liter flessen, de middenarmsteun is ruim bemeten en het dashboardkastje is zelfs groot. Twee bekerhouders tussen de voorstoelen, een klein vakje op het dashboard en een zonnebrilhouder maakt de opbergruimte meer dan voldoende.

Motoren
Tijd om op pad te gaan. De testroutes in de omgeving van het Noord-Spaanse Santander zijn afwisselend en dat biedt alle kans om de Cruze onder vele omstandigheden te beproeven. Onze testsessie start met de 2.0 liter dieselmotor (150 pk / 320 Nm) gekoppeld aan een zestrapsautomaat. Opvallend stil doet de krachtbron zijn werk, wat overigens ook voor de beide benzinemotoren geldt. Ook wind- en afrolgeluiden zijn tot een minimum beperkt. Het stuurwiel is lekker dik en voelt goed aan. De besturing is aan de lichte kant, maar biedt precies voldoende gevoel voor de gemiddelde bestuurder. Dat geldt ook voor het onderstel. Ondanks de af en toe matige wegen gedraagt het onderstel zich comfortabel. Sportief is de Cruze niet, maar van overhellen is ook weer geen sprake. Het geheel is neutraal. Niet zo vreemd ook. De Cruze staat op het compleet nieuwe Delta-platform waarop ook de nieuwe Opel Astra is ontwikkeld. Terug naar de motoriseringen. We zijn op pad met de dieselmotor in combinatie met de automaat. Een comfortabele combinatie. De automaat schakelt soepel en snel. Helaas wordt het bij een sportievere rijstijl allemaal wat onrustiger. De automaat schakelt vaak terug waardoor veel toeren wordt gemaakt. Een betere combinatie is dan ook de handgeschakelde vijfbak. Die voelt direct een stuk levendiger aan en het koppel van 320 Nm is merkbaar sneller voorhanden. Absoluut onze keus, zeker voor de zakelijke rijder. Met een sprint van 0-100 km/h in 10 seconden rond valt er weinig te klagen. Het verbruik moet volgens Chevrolet op 5,6 l/100 km liggen. De andere twee motoriseringen zijn voorlopig de 1.6 benzine met 113 pk en 153 Nm en de 1.8 benzine met 141 pk en 176 Nm. Strepentrekkers zijn het niet. De 1.6 noteert een 0-100 km/h sprint in 12,5 seconden en de 1.8 doet er exact 10 seconden over. Ondanks dat voldoet de 1.6 prima. Verwacht geen sportieve prestaties, maar voor gemiddeld A naar B vervoer is er weinig te klagen. In de bergachtige weggetjes net buiten Santander moet er flink wat geschakeld worden, maar wie heeft daar in ons land nu last van?

Uitrusting
Chevrolet levert de Cruze met één dieselmotor en twee benzinemotoren in combinatie met vijf uitrustingsniveaus: LE, LS, LT, LS Leather, LT Leather. Standaard beschikt elke Cruze over zaken als een handbediende airco, radio/CD-speler, 16 inch velgen met wieldoppen, elektrische ramen vóór, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en een in hoogte verstelbaar stuurwiel. Wie de meest luxe LT bestelt heeft qua opties nog weinig keuze. Het meest aansprekend is het uitgebreide navigatiesysteem met 7 inch kleurenscherm (meerprijs: € 995,-). De Leather-uitvoeringen beschikken bovenop de uitrusting van de LS en LT tevens over lederen bekleding. Qua veiligheid is de Cruze eveneens rijkelijk bedeeld. Airbags voor bestuurder en passagier, gordijnairbags, zij-airbag vóór, ABS en tractiecontrole zijn standaard. ESP is optioneel. De prijzen beginnen bij € 17.995,- voor de 1.6 LS. Voor de 1.8 LS moet € 19.995,- afgetikt worden, terwijl de voordeligste diesel (LE) minimaal € 21.695,- kost. Dit betreft dan wel de in het najaar leverbare 125 pk sterke variant van de 2.0 liter diesel. De door ons gereden 150 pk sterke variant is er enkel in LT-uitvoering en kost dan minimaal € 25.695,-.

Conclusie
Chevrolet slaat qua design een andere weg in. En met succes. De Cruze straalt kracht en zelfvertrouwen uit. Bovendien is de afwerking keurig en het interieur oogt hoogwaardig. Daarbij heeft de Amerikaanse fabrikant één zeer belangrijke merkwaarde niet uit het oog verloren: ‘Value for money’. Sterker nog, Chevrolet benadrukt met de Cruze dat een lekker ogende, keurig afgewerkte en goed rijdende auto helemaal niet duur hoeft te zijn. En met dat in het achterhoofd houdend is de Cruze een zeer goede keus. Natuurlijk is er een keerzijde. De Cruze is niet leverbaar met hightech opties en een handgeschakelde zesbak levert men niet. Het harde plastic in het interieur, de beugels in de kofferruimte en de weinig sportieve rij-eigenschappen zijn eveneens jammer. Kijk je echter naar wat je krijgt voor een bepaalde prijs - ‘value for money’ dus - dan zijn dit slechts details. Voor nog geen 20 mille koop je een splinternieuwe sedan. En dan geen lullig wagentje, maar een keurige vierdeurs met een prima uitstraling. Kleine sedans mogen in ons land dan niet zo populair zijn, wij verwachten dat de Cruze wel een potje kan breken. Hij valt qua afmetingen en uitstraling precies tussen het C- en D-segment in, maar de prijs is echt C-segment. Bovendien zijn auto’s als de Vectra (nu Insignia), Passat, C5 en 407 langzaam maar zeker groter en duurder geworden. De Cruze vult dat gat prachtig op. En met het oog op de toename van kleinere auto’s in ons straatbeeld lijkt de Cruze een prima keuze. Chevrolet kan de toekomst aan. It’s a big plus.

© Autowereld.com | Hans Winter

Redactie
Door Redactie
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus
Chevrolet Cruze: It´s a big plus

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers