Autotests

Honda Insight

Honda Insight: zuinigheidscoach

Met de Insight hoopt Honda te overleven in deze moeilijke tijden. De hybride moet dankzij zijn fiscale voordeel twee compleet verschillende doelgroepen aanspreken. Want naast de milieubewuste automobilist focust Honda zich op een nieuwe en heel belangrijke doelgroep; de leaserijder. Heeft Honda met de Insight een auto in huis die beide doelgroepen tevreden stelt?

Honda Insight: zuinigheidscoach

Het uiterlijk van de Insight is te danken aan de wetten der natuur. Een ingenieur van Honda verzekerde ons dat voor het verlagen van de cW-waarde dit een optimale vorm is. Geen kopie van de Prius dus, maar een doorontwikkeling van de eerste Insight die eind vorige eeuw het levenslicht zag. Het resultaat is geen saaie auto, maar een slank, futuristisch ogende en frisse verschijning. Naar onze mening veel minder saai en oubollig dan een Prius. Toch heeft de vorm van de auto twee nadelen. Ten eerste is het zicht naar achteren niet optimaal. Dat komt door de horizontale balk in de achterruit die een deel van je zicht ontneemt. Ten tweede is de hoofdruimte achterin niet optimaal. Mensen die rond de één meter negentig zijn zitten met hun kruin tegen het dak. Qua beenruimte is er overigens weinig te klagen, net als over de ruimte voorin. De bagageruimte van 408 liter is eveneens bovengemiddeld groot in het C-segment. So far, so good.

Hybridemodule
Toverwoord in de Insight is de Integrated Motor Assist, kortweg IMA genaamd. Voor de geïnteresseerden zullen we iets dieper op de techniek in gaan. Honda gebruikt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Toyota Prius, een 14 pk sterke elektromotor die de 1.3 liter benzinemotor assisteert. In de Prius zijn beide motoren los van elkaar gepositioneerd en kunnen elkaar helpen. Beide motoren kunnen ook los van elkaar werken. Iets wat de Insight niet kan. De Insight kan dan ook niet volledig elektrisch rijden, zoals de Prius. Overigens meldde één van de ingenieurs dat dit wel mogelijk is. Op momenten dat de benzinemotor niet of nauwelijks belast wordt, spuit het motormanagement alleen lucht (in plaats van een benzine/lucht-mengsel) in de motor waardoor deze in principe 100% CO2-vrij rijdt. Het is maar net hoe je het bekijkt, maar echt elektrisch rijden is het niet.

Gadgetfreak
Achter het stuur van de Insight is het even wennen aan de hoeveelheid kleuren en informatie die op je af komt. Het dashboard is goed in elkaar geschroefd, maar de materiaalkeuze laat te wensen over. Het vele harde plastic zijn we tegenwoordig nauwelijks nog gewend. De styling past goed bij het type auto, maar is wel redelijk druk. Een gadgetfreak kan daardoor gerust zijn hart ophalen, maar voor een doorsnee gebruiker is het misschien net iets te veel van het goede. Gelukkig went het snel en kun je er uiteindelijk vooral van profiteren. De auto is namelijk ontworpen om de gebruiker actief te stimuleren om zo zuinig mogelijk te rijden. Met het indrukken van de ECON  (Effective Control) knop begint de wedstrijd ‘zuinig omspringen met brandstof’. Het activeren van de Econ Mode lijkt vrij onschuldig, maar heeft een groot effect op de auto. Zo stuurt dit systeem de continu variabele transmissie en de motor op gelijkmatige wijze aan, waardoor de gevolgen van een ongelijkmatige en onzuinige rijstijl beperkt worden. De Econ Mode omvat verder een energiebesparende aansturing van de airconditioning en een grotere regeneratie van remenergie. Bovendien blijft de automatische uitschakeling van de motor iets langer actief als de auto stilstaat. Dit zorgt er allemaal voor dat het verbruik nog verder omlaag gebracht wordt.

Coachingfunctie
Naast de energiebesparende maatregelen die de auto kan nemen, moet ook de gebruiker zijn rijstijl aanpassen om een besparing te realiseren. Als bestuurder wordt je daarbij geholpen door een coachingsfunctie. Dit systeem weergeeft zijn advies door middel van een Eco-staafgrafiek in het multi-informatiedisplay (MID) en een achtergrondkleur van de snelheidsmeter die verandert. De Eco-staafgrafiek bestaat uit een massieve rechthoek links of rechts van een centrale lijn. Het is de bedoeling om vloeiend en efficiënt te rijden zodat de rechthoek dicht bij het midden blijft en niet in de buitenste gebieden komt. De achtergrondkleur in de snelheidsmeter aan de hand van een kleur aan hoe zuinig wordt gereden. Groen betekent zuinig en een blauwe gloed laat weten dat de bestuurder beter zijn best moet doen.

Trofee!
In de praktijk blijkt dat je al snel rekening gaat houden met de assistent. Door bijvoorbeeld op tijd te anticiperen en goed vooruit te kijken kun je veel brandstof besparen. Honda wil het zuiniger rijden nog verder stimuleren door de bestuurder te ‘belonen’. Als je zuinig rijdt ´groeit´ er een vijftal boompjes op je display. Uiteindelijk word je beloond met een virtuele beker. Het klinkt wellicht wat kinderachtig, maar zorgt voor een competitie-element waar iedereen stiekem wel aan mee doet. Het systeem kan overigens ook uitgeschakeld worden.

Soepel karakter
Tot zo ver de geavanceerde techniek van het IMA Systeem. Maar wat als je de auto puur koopt vanwege de lagere bijtelling die bij de Insight van toepassing is? Dan profiteer je vooral van het soepele en stille karakter van de Insight. De motor levert zijn vermogen van 88 pk onder normaal gebruik vrij rustig, dankzij de CVT versnellingsbak. Wordt het gaspedaal gevloerd dan schiet de toerenteller richting de zesduizend toeren en klinkt er een wat saaie klank uit de motorruimte. Het is al snel duidelijk dat de hybride geen strepentrekker is. Het model weet goed met het overige verkeer mee te komen, maar is zeker niet vlot te noemen. Een duw in de rug is er niet bij. Daarvoor is het totale vermogen van 98 pk van de benzine- en elektromotor tesamen te minimaal. Sprinten van nul naar honderd voltooid de Insight dan ook in 12,5 seconden. De topsnelheid bedraagt 182 km/h. Maar eigenlijk zijn deze waarden voor de ‘groene’ doelgroep niet van belang. Wie de auto voornamelijk koopt om zijn lage bijtelling zal zich al snel gaan storen aan het gebrek aan kracht. Het gevolg is dat je veel vol gas zult rijden en het zuinige karakter verloren gaat. Doe je toch je best dan kun je een verbruik van 4,4 liter per 100 km (4,6l /100 km i.c.m. 16 inch) halen. En ook de uitstoot van 101 gram per kilometer (105 g/km i.c.m. 16 inch) is zeer schoon.

Veilig weggedrag
Dat de Insight een hybride is wordt ook duidelijk uit het rijgedrag van de auto. De Insight laat zich soepel sturen en laat een volwassen indruk achter. Tegelijkertijd nodigt hij niet uit om bochten hard te nemen, daarvoor mist de besturing gevoel. Vooral rond de middenstand is de besturing vaag en weinig communicatief. Veilig is het onderstel, dat gedeeltelijk uit de Honda Jazz afkomstig is. Het standaard VSA stabiliteitsprogramma doet zijn werk ongemerkt als het te hard gaat. Terwijl de zes airbags en actieve hoofdsteunen vóór zorgen voor een prima passieve veiligheid zorgen, mocht een botsing onvermijdelijk zijn.

Conclusie
“Is het Honda gelukt om voor beide doelgroepen een interessante auto te ontwikkelen?”. Dat is de vraag die wij ons op voorhand stelden. Milieubewuste klanten zullen vooral blij worden van de techniek en de assistentie die de Insight biedt. Voor hen wordt het een ‘sport’ om zo zuinig mogelijk te rijden en daarmee hun portemonnee en het milieu zo min mogelijk te belasten. Leaserijders zijn blij met de ruimte, het volwassen rijgedrag en het fiscale voordeel. Minder blij wordt je als veelrijder van de prestaties. Maar ja, 14% bijtelling is toch ook wel interessant. Al met al lijkt Honda een goede mix te hebben gevonden, al zijn er kleine punten voor verbetering. Zo is de hoofdruimte achterin niet ideaal, is de keuze voor het materiaalgebruik van het dashboard matig en mocht het rijgedrag wel iets spannender. De enige juiste conclusie kan dan ook maar zijn dat de Insight een ideale auto blijkt te zijn voor mensen die een ´groen´ hart hebben. Of voor de zakelijke rijder die niet al te hoge eisen stelt en gewoon een keurig en fiscaal aantrekkelijk vervoersmiddel wil rijden.

Prijzen zijn nog niet bekend, maar de richtprijs bedraagt € 22.000,-. De Honda Insight zal in april bij de dealers verschijnen en valt in de categorie van 14% bijtelling. Honda Nederland hoopt komend jaar 3.000 exemplaren te verkopen.

© Autowereld.com | Kim Koning

Redactie
Door Redactie
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach
Honda Insight: zuinigheidscoach

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers