Autotests

Toyota Avensis

Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig

Toyota is een behoudend merk. En daarmee is het erg succesvol. Toyota heeft behoudende klanten en dat worden er steeds meer. En dan is het helemaal niet verwonderlijk dat de nieuwe Toyota Avensis wederom een behoudende auto is. Die term slaat overigens alleen op de vormgeving, omdat de derde generatie wat betreft kwaliteit en techniek weer een stap voorwaarts zet.

Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Jarenlang was de Carina Toyota’s vertegenwoordiger in de zakelijke middenklasse. Maar wie andere wegen wil bewandelen, zal naar een andere naam moeten zoeken. Vandaar dat de opvolger in 1997 werd omgedoopt tot Avensis. De weinig inspiratievol vormgegeven auto wist klanten te trekken met zijn hoogstaande kwaliteit. Die klanten waren vooral particulieren die dat soort eigenschappen belangrijker vinden dan de vormgeving. De zakelijke koper vindt de uitstraling van doorslaggevend belang en op dat sentiment speelde Toyota met de tweede verschijningsvorm van de Avensis vanaf 2002 in. En nu zijn we ruim zes jaar verder en maakt Toyota met de nieuwe Avensis wederom een herstart. De vijfdeurs hatchback is gesneuveld, daar blijkt in de voor Toyota belangrijke markten te weinig vraag. Met een sedan en wagon wordt het overgrote deel van de doelgroep bediend. Sterker nog, in Nederland komt meer dan 70 procent van de omzet uit de wagon.

Vormgeving
Waar de vorige Avensis ineens een flinke stap voorwaarts maakte qua vormgeving, is de nieuweling niet meer dan een logisch vervolg. De ontwerpers in Zuid-Frankrijk hebben toch wel even over het muurtje naar hun collega’s van Lexus gekeken. De Avensis straalt degelijkheid uit, maar het loont beslist de moeite een paar keer goed om de auto heen te lopen om verdere waardering op te wekken. Schuin van achteren komen de beide carrosserievarianten nog het best tot hun recht. Bij de sedan is het de knik in de C-stijl en bij de wagon de brede schouders die de aandacht trekken. Op het front na zijn beide modellen erg hoekig van lijn. De zijkanten tonen hoog gesloten en de spatbordranden worden niet meer dan bescheiden geaccentueerd. Het front is nog het meest wennen. De grille is breed, terwijl de koplampen optisch smal en hoog lijken.

Fantastische afwerking
Uit vele details blijkt de enorme aandacht die de ontwikkelingsafdeling aan de nieuwe Avensis heeft gegeven. Zo beschikt de wagon over prachtig weggewerkte dakrails. De plaatwerk- en kunststofdelen sluiten perfect op elkaar aan en hier en daar zorgt een toefje chroom voor een premiumgevoel. Want dat laatste streeft Toyota nadrukkelijk na. En daarbij mag dan meteen een vraagteken worden gezet. De Avensis kan door materialen en afwerking wellicht een premiumgevoel geven, maar zal nooit die perceptie krijgen omdat het geen premiummodel is qua heritage en prijsstelling. Dat neemt niet weg dat ook de nieuwe Avensis een verdomd goede auto is.

Interieur
Ten opzichte van de bestaande tweede generatie is de nieuwe Avensis met 5 cm in hoogte en lengte gegroeid. Daarmee is meer binnenruimte verkregen, met name de hoogte voor passagiers is merkbaar toegenomen. Bij Toyota hebben we eigenlijk nooit te klagen over de afwerking en materiaalkwaliteit in het interieur en dat is bij deze Avensis natuurlijk niet anders. Toch maakt de uitstraling binnenin niet het premiumgevoel waar dat men met de buitenkant wil benadrukken. Het zwarte dashboard bijvoorbeeld heeft een structuur dat een beetje aan een harde kunststof doet denken, terwijl aanraking leert dat het materiaal beslist prettig aanvoelt. De middenconsole, daar heeft men wel aandacht aan besteed. Geen aluminium of pianolak, maar het gestreepte oppervlak wordt kolenkleurig bamboe genoemd. Op het moment dat we op detailniveau gaan kijken, kan de Avensis aan de hoogste normen voldoen. Alle elementen zijn perfect in het geheel opgenomen. Knoppen zitten op logische plaatsen en gelukkig is het geen wirwar waar je zonder instructieboekje niet uitkomt. Even zoeken naar de juist stoelstand en wegwezen. Het hoeft uiteraard weinig betoog dat de ruimte achterin voor twee volwassenen uitstekend is en zelfs nog beter dan bij de vorige generatie.

Vergaand neutraal
Het platform waar de nieuwe Avensis op staat is helemaal nieuw en is met name stijver van constructie. Ook de wielophanging heeft aan stijfheid gewonnen. Dat geldt zowel voor de McPherson veerpoten voor als de dubbele wishbones achter. Die laatste constructie is doorgaans behoorlijk volumineus, maar Toyota heeft er alles aan gedaan om het geheel zo compact mogelijk te construeren. Dat uit zich direct in een bagagevolume van 509 liter voor de sedan en zelfs 543 liter voor de wagon (1.609 liter na neerklappen). Als Toyota bij de Avensis een vergaand neutraal weggedrag heeft nagestreefd, is dat ook volledig gelukt. De auto maakt een gedegen, maar weinig dynamische indruk. Een soort van grootste gemene deler. Typisch een uitstekende optie voor mensen die geen extra warme gevoelens krijgen bij hun vervoermiddel. Dat klinkt wellicht negatief, maar staat eerder voor een hoge perfectie van vering en demping, waardoor het geheel wat afstandelijk is geworden. Je stapt in, geeft gas en uren later kom je zonder vermoeienis op je bestemming, zonder dat er van enige uitdaging sprake is geweest. Het onderstel is stil, heeft geen enkele moeite met oneffenheden en binnen brede grenzen volgt de auto keurig de met het stuur aangegeven richting.

Valvematic
Motoren zijn er volop. De drie bestaande benzinekrachtbronnen zijn aanzienlijk zuiniger geworden, tot wel 26% claimt Toyota. Dat komt vooral door toepassing van Valvematic. Bij dit systeem wordt de luchttoevoer vooral geregeld door de lichthoogte van de inlaatkleppen. En dat betekent dat onder de meeste omstandigheden de gasklep volledig open blijft staan. Het motorvermogen is in alle gevallen toegenomen. De 1,6-liter komt aan 132 pk, de 1,8-liter gaat door tot 147 pk en de stap naar de 2,0-liter lijkt met 5 pk extra aan de kleine kant. Standaard is een handgeschakelde zesbak, maar de twee grootste benzinemotoren kunnen voor 2.000 euro extra worden geleverd met Multidrive S. Dit is een bijzondere toepassing van de CVT. De bak heeft namelijk zeven voorgeprogrammeerde versnellingen die onder normale rijomstandigheden worden gebruikt. Het ‘overschakelen’ is hierbij totaal niet voelbaar. Alleen bij volgas klimt het motortoerental in eerste instantie sneller dan de snelheid en hebben we even met een onvervalste CVT te maken. De bak vormt een mooie combinatie met de 1,8-liter. De auto sprint als sedan in 10,4 seconden naar de 100 en topt op 200 km/u. Het beloofde brandstofverbruik ligt bijna verwaarloosbaar hoger. En de meerprijs is ten opzichte van een traditionele automaat bescheiden. Ongeveer de helft van de Avensis zal worden uitgerust met een dieselmotor, de vertrouwde D4-D krachtbronnen met 2,0- of 2,2-liter inhoud. Ook de diesels zijn zuiniger geworden, al zijn de veranderingen hier duidelijk meer bescheiden. De 2,0-liter is met 126 pk en een koppel van 310 Nm al meer dan vlot genoeg. Mooi stil zet de krachtbron zich soepeltjes in beweging, haalt 200 km/u als top en heeft voor het sprintje 9,7 seconden nodig. De 150 en 177 pk leverende grotere broers lijken daardoor meteen overbodig. Behalve voor liefhebbers van een zestrapsautomaat, die uitsluitend op de 150 pk wordt aangeboden. Geen CVT, want die zou het enorme koppel niet aankunnen.

Conclusie
De nieuwe Toyota Avensis is een uitstekende auto, maar zo goed dat de uitkomst van alle onderdelen aan de neutrale kant is. De vormgeving is wat wennen, maar op het gebied van degelijkheid en praktisch nut scoort de Avensis hoge cijfers. Datzelfde geldt voor de prijzen, want de al zeer complete 1.6 Comfort troeft met 23.940 euro vrijwel iedere concurrent af. De meerprijs voor de 1,8-liter bedraagt precies 1.000 euro en datzelfde bedrag wordt voor de Wagon gevraagd. Ook de diesel begint gunstig vanaf 28.570 euro. Prettig om te weten dat met uitzondering van de krachtigste diesel alle varianten een A- of B-label hebben.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig
Nieuwe Toyota Avensis: Keurig, keurig, keurig

Zoeken

Merk- & modeldossiers