Autotests

Audi S4 en S4 Avant

Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?

Audi bestempelt de nieuwe S4 en S4 Avant als een topsporter. Een betiteling die breed opgevat kan worden. Er zijn immers vele classificaties binnen de sportwereld. Wij mochten beoordelen welke betiteling nu daadwerkelijk bij de Audi S4 past. Is het een echte ‘pieksporter’ of juist meer een duursporter?

Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?

Meteen valt op dat de Audi S4 er afgetraind uitziet en zich onderscheidt van z’n minder atletische broers. Het sportmodel belichaamt een atleet waarvan wordt verwacht dat deze meer in z’n mars heeft dan de gemiddelde zaterdagochtend jogger. Nochtans is van chemisch toegediende middelen geen sprake. Schreeuwerige bumpers, opgezwollen wielkasten of ordinaire spieren - oftewel ‘powerdomes’ - zijn nergens zichtbaar. Enkel een bescheiden spoilerpakket en vier uitlaatpijpen sieren de gestroomlijnde body van de S4. Er wordt niet van de daken geschreeuwd om als topsporter bestempelt te willen worden. Uitsluitend in een heldere carrosseriekleur (rood, wit, blauw of geel) steekt de S4 enigszins boven de massa uit. In een grijs of zwarte behuizing gaat de S4 bijna volledig op in het publiek. Ook binnenin is het ‘clean’ gehouden. Het keurig verzorgde interieur is op geen overtreding, dan wel ‘foute’ uitstraling, te betrappen. De mooie gevormde sportzetels en een aantal S4-logo’s verraden als enige een toediening van extra gecreëerd uithoudingsvermogen.

Afgetraind
Gezonde voeding is belangrijk voor een sporter. Audi had de keuze uit een breed scala aan energieleveringen, maar wist ook dat efficiëntie fundamenteel is om tot (nog) betere prestaties te komen. De 4.2 liter V8 uit de vorige generatie werd dan ook abrupt aan de kant geschoven en in ruil daarvoor ontwikkelde Audi een nieuwe motor. De 3.0 liter V6 - die zijn debuut beleefde in de A6 (290 pk) - is weliswaar veel kleiner van formaat dan de achtcilinder, maar levert slechts 11 pk minder dan z’n voorganger. Dankzij het gebruik van een mechanische compressor geeft de motor alsnog een energieboost af van 333 pk en 440 Nm koppel. Een compactere motor resulteerde eveneens in een gewichtsbesparing van ruim 50 kilogram ten opzichte van de vorige generatie S4, terwijl de auto qua buitenmaten aanzienlijk is gegroeid. In de praktijk komt de nieuweling dan ook een stuk sneller uit de startblokken. In 5,1 seconden (5,2 seconden voor de Avant) wordt het traject naar de 100 km/h afgelegd. En wanneer het zou willen kan het in luttele seconden aanhaken bij zijn voorgangers. Audi geeft namelijk een tussenacceleratie van 4,4 seconden op wanneer de vierde versnelling is ingeschakeld en van 80 naar 120 km/h wordt gesneld. Bijkomend voordeel is dat de S4 veel minder energie tot zich hoeft te nemen om de nagenoeg gelijkblijvende hoeveelheid aan output te leveren. Het brandstofverbruik werd met 27% verlaagd ten opzichte van zijn voorganger. Met 9,7 liter benzine (9,9 liter voor Avant) moet ruim twee keer een marathon gereden kunnen worden, mits de bestuurder zuinig met zijn krachteninspanningen omspringt, natuurlijk.

Lange adem
Tot zover de optische beoordeling en de feitelijke cijfers. In de wereld van sport komt het maar al te vaak voor dat de buitenkant nietszeggend is over de daadwerkelijke prestatielevering. De S4 ziet er weliswaar fatsoenlijk uit, zijn daden zijn groots. De V6 is een motor met een lange adem. Het maximale koppel komt vrij bij 2.500 tpm en is volledig beschikbaar tot 4.850 tpm. In de praktijk betekent dit een lineaire krachtsopbouw met als gevolg dat de V6 TFSI-motor eerder een soepele metgezel is dan een ordinaire krachtpatser. Ook de kreten die het tijdens het versnellen slaakt ervaren we als ingehouden woede. Ze zijn wel aanwezig maar worden gereduceerd door de hoge mate van isolatie. Hierdoor wordt aan snelheidbeleving ingeboet. Dat is jammer, want de S4 is wel degelijk snel. In de lage toerenregionen is een diepe brom hoorbaar. Precies wat we willen. Enkele honderden omwentelingen per minuut hoger en niets van dit alles is meer merkbaar. De sportieve sound is er op de achtergrond, maar doet meer denken aan een viercilinder turbomotor dan een snerpende V6. In combinatie met de optionele 7-traps DSG-versnellingsbak valt er meer te genieten. De ‘plof’ geluiden - tijdens het opschakelen - zijn in tegenstelling tot de standaard handgeschakelde 6-bak vaker en duidelijker hoorbaar. Heerlijk! Richting de toerenbegrenzer wordt het wederom tammer.

Hordeloper
De quattro techniek van de S4 verdeelt de aandrijfkrachten voor 40% over de voorwielen en 60% over de achterwielen. De krachtverdeling op de achteras wordt nog eens verdeeld wanneer de auto is uitgerust met het optionele elektronisch aangestuurde sperdifferentieel. Bij het (vlot) nemen van een bocht krijgt het buitenste achterwiel vervolgens meer vermogen toegespeeld dan het binnenste wiel. Op deze wijze wordt de oorspronkelijk onderstuur gerichte S4 zo neutraal mogelijk door de bocht geloodsd. Stabiel en binnen de witte lijnen volgt het zijn parkoers. Geheel tegen de verwachting laat de S4 op gladdere ondergronden blijken ook een horde te kunnen nemen wanneer te gretig met zijn krachten wordt omgesprongen. De kont zet dan heel mooi een stapje opzij. De S4 is zijn speelsheid dus niet verloren.

Mate van concentratie
In combinatie met het - eveneens optionele - Audi Drive Select (ADS) kan de bestuurder zelf de toereikendheid van deze speelsheid bepalen. Het systeem stemt automatisch - afhankelijk van de ingeschakelde modus (Comfort, Auto, Dynamic) - de vering, demping, gasrespons, schakelmomenten en de mate van stuurbekrachtiging af. In de Comfort-stand gaat het allemaal het gemoedelijk. De genoemde afstemmingsonderdelen voelen gematigd aan bieden minder feedback. Ideaal voor de lange afstanden. In ‘Dynamic’ is er meer concentratie aanwezig: de demping zet zich schrap, meer adem wordt tot zich genomen en er wordt scherper nagedacht over de lastwisselingen. Kortom, de S4 is klaar voor meer actie en reactie. Zijn grenzen liggen verder en de ware aard van de S4 komt meer tot zijn recht. Met de Individual modus kan de bestuurder het de ludiekheid van de S4 naar eigen smaak aanpassen vai het MMI-systeem.

‘Pieksporter’ of duursporter?
Audi zet de S4 neer als een echte topsporter. De auto heeft qua sportiviteit inderdaad voldoende in zijn mars. De krachtige V6 levert genoeg vermogen om flink van start te kunnen gaan. Ook het Audi Drive Select en het sportdifferentieel draagt bij aan de sportieve aspiraties van de S4. Minder dan verwacht is de betiteling ’topsporter’ echter op de Audi S4 van toepassing. Op een of andere manier gaat het allemaal te eenvoudig. Moeiteloos worden lange afstanden afgelegd, zonder aan uithoudingsvermogen in te leveren. Pieken kan de S4 wel degelijk, maar een uitbarsting van prestatiedrang is ver te zoeken. De Audi S4 is vooral een heerlijke reisauto met een sportief karakter. Comfortabel, die wanneer het moet, fiks tempo kan maken. Een auto waarmee men bovendien zonder schaamte kan aankomen bij een (zakelijke) afspraak zonder uit zijn kostuum te scheuren. Daadwerkelijke prijzen volgen nog, maar met een richtprijs van € 70.000,- wil Audi ons land jaarlijkse circa vijftig S4-modellen zien te verkopen. Prijstechnisch gezien is dit allesbehalve een ambitieus aantal. Wie een fijne metgezel met een sportieve inborst zoekt heeft aan de S4 absoluut een goede duursporter. De nog komende Audi RS4 zal waarschijnlijk meer het predicaat ‘topsporter’ verdienen.

© Autowereld.com | Gerben Witten

Redactie
Door Redactie
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?
Audi S4 en S4 Avant: pieksporter of duursporter?

Mis geen belangrijk Audi-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers