Autotests

Handelen met voorkennis: Porsche 911 Carrera S

Een nieuwe Porsche 911 is altijd interessant. Wat zal er nu weer verbeterd zijn? Na ruim 40 jaar moet de evolutie toch een keer ophouden zou je verwachten. Integendeel zegt Porsche. De sportwagenfabrikant introduceert voor het eerst in haar geschiedenis een versnellingsbak met dubbele koppeling - de PDK - in een productiemodel. Maar kan dit een evolutie voor de 911 worden genoemd? Wij ondervonden het.

Wanneer Porsche een nieuwe 911 lanceert wordt meteen afgevraagd op welk vlak de engineers de sportwagen nog beter hebben kunnen maken. Zal de evolutie na ruim veertig jaar dan nooit ophouden? Discreet als de sportwagenfabrikant is weet het eigenlijk nu al wat de volgende generatie 911 moet bevatten om hem nog beter en sneller te maken. Het antwoord op de voorgaande vraag luidt dan ook zowel ja als nee. Optisch gezien lijkt Porsche steeds meer moeite te hebben om een nieuwe 911 te onderscheiden van z’n voorganger. Of is dat juist de bedoeling? Voor het menselijk oog zijn de verschillen in ieder geval steeds moeilijker te herkennen. Daar schijnt de evolutie toch een keer aan z’n einde te komen. Op het technische vlak weet Porsche ons echter keer op keer te verbazen. De nieuwe ‘Elfer’ - die nog steeds gebukt gaat onder de typenaam 997 - is voor het eerst leverbaar met de automatische Porsche Doppelkupplung transmissie (PDK), die zoals de vertaling al aangeeft een dubbele koppeling bevat. Tevens nieuw is de direct ingespoten boxermotor met meer vermogen en een gunstiger brandstofverbruik.

Arendsogen
De Nederlandse importeur beschikt slechts over twee testexemplaren van de 911. Persoonlijk heeft de Coupé ten allen tijde onze voorkeur (vanwege zijn mooiere voorkomen), maar deze is uitgerust met een conventionele handbak. Het echte nieuws bevindt zich immers onder het plaatwerk en daarom kozen we expliciet voor de versie met PDK-versnellingsbak: een 911 S Cabriolet. Wanneer we op onze testauto aflopen is het even wennen wanneer we de spierwit gespoten carrosserie aanschouwen. Maar hoe langer we ernaar keken, hoe meer we de kleur begonnen te waarderen. Vooral de 19 inch titaniumkleurige Turbo-wielen matchen er geweldig bij. We zijn op de hoogte van de exterieurwijzigingen. Maar zouden we dat niet zijn, dan zou het enig speurwerk kosten om de veranderingen te ontdekken. Standaard is de nieuwe 911 voortaan voorzien van LED-verlichting en dat is meteen de meest opvallende modificatie aan de buitenzijde. Een 911 moet voor omstanders langzaam voorbij rijden om de rest te ontdekken. Zo bevatten de luchtinlaten in de voorbumper een spijl minder. En de voorste knipperlichtunits zitten vanaf heden in het verlengde van diezelfde openingen. De achterlichtunits zijn eerder herkenbaar als nieuw en de dubbele ronde uitlaatpijpen aan weerskanten hebben plaats gemaakt voor twee grote ovale eindstukken. Binnenin is het niet anders. Porsche heeft de gehele middenconsole herontworpen en het ziet er inderdaad allemaal moderner uit. Maar ook hier is een arendsoog nodig voor de correcties.

Laatbloeiende pionier
Porsche was nota bene de eerste autofabrikant ter wereld die een versnellingsbak met dubbele koppeling in een sportwagen monteerde. Het was in 1983 in een Porsche 956 groep C-racebolide. Het was echter Volkswagen die met de DSG-versnellingsbak de primeur voor productieauto’s had. Diverse merken als Audi, BMW, Ford en Mitsubishi volgden de afgelopen jaren. Pas 25 jaar na de ’s werelds eerste PDK acht Porsche de techniek van de versnellingsbak rijp om het in één van haar productiemodellen te monteren; in dit geval de 911. Deze vervangt de wat gedateerde Tiptronic automaat. Een handgeschakelde 6-bak is nog steeds leverbaar, maar de sportwagenfabrikant verwacht dat meer dan 70% van de 911-kopers zullen kiezen voor de versie met dubbele koppeling. 

Magische grens 
Naast de nieuwe PDK-versnellingsbak bevat de nieuwe 911 nog een primeur. De boxermotoren in de 911 zijn voortaan voorzien van directe benzine inspuiting. Voor de Carrera S-modellen resulteert dit in een vermogenstoename van 30 pk ten opzichte van het vorige model 997. Het totale vermogen bedraagt nu 385 pk bij 6.500 tpm en het koppel is toegenomen tot een maximum van 420 Nm bij 4.400 tpm. Betekent deze technische vooruitgang ook een snellere stap voorwaarts? Jazeker, de 911 S Cabriolet is nu in staat de magische grens van 300 km/h te bereiken en met de PDK-bak vergt de sprint naar honderd slechts 4,7 seconden (was 5,5 seconden). De handgeschakelde 6-versnellingsbak doet er 0,2 seconden langer over.

Telepathie
De verbeterde waarden uit het bovenstaande is slechts één van de hoogtepunten die de Porsche Doppelkupplung transmissie ons voorschotelt. De PDK-bak schakelt zoals gezegd sneller dan de bestuurder dit met een handbak zou kunnen. Bovendien is ‘ie ook bijzonder comfortabel. Schokloos wisselt hij tussen de zeven verzetten, zelfs bij het betere en snellere stuurwerk. Nog voordat de bestuurder figuurlijk zijn verzet zou kiezen, heeft de PDK telepathisch de betreffende keuze al gemaakt. Ten allen tijde de juiste. Schakelen middels de knoppen op het stuurwiel is mogelijk, maar waarom zou je? De PDK-techniek doet het sneller en met meer precisie. Daarnaast bevinden de hendels zich - op dezelfde plaats als de oude Tiptronic - op een onhandige plek. Regelmatig drukten wij de schakelknoppen per ongeluk in, terwijl een andere versnelling niet was gewenst. In de tijd dat een andere versnelling wordt ingelegd wordt de bestuurder getrakteerd op een heerlijke dot tussengas van de motor. De boxer klinkt overigens bij het accelereren heerlijk rauw en schreeuwt het op hoge toeren uit van plezier. Ook hier is niets op aan te merken.

PASM
Standaard is nieuwe 911 voorzien van Porsche Active Suspension Management (PASM). Afhankelijk van de gekozen modi (Normaal of Sport) wordt de actieve demping aangepast. Tegelijk adapteert de versnellingsbak de schakelmomenten die horen bij de gekozen modus. In de normale stand laat de 911 zich uiterst comfortabel rijden en schakelt de PDK-bak sneller over tot een hoger verzet. Voordat de 100 km/h wordt aangetikt ziet de bestuurder al de hoogste versnelling oplichten in zijn instrumentarium. In deze stand is het volgens Porsche mogelijk het brandstofverbruik beperkt te houden tot 10,3 liter per 100 kilometer. Wanneer de ‘Sport’ button wordt geselecteerd wordt de demping aanzienlijk stugger - een normale demping in combinatie met de ‘Sport’ stand is ook mogelijk - en de naald van de toerenteller maakt ineens een enorme sprong richting de toerenbegrenzer; daar waar het maximum vermogen en koppel zich bevindt. Een knik van de rechtervoet laat weten dat de gasresponse gretiger is. De 911 laat weten vaart te willen maken en dat doet ‘ie dan ook wanneer het gaspedaal verder wordt gevloerd. De transmissie schakelt veel later over en wanneer dat gebeurt is de toerenterugval niet groot. Het motormanagement geeft de motor opdracht continu op volle kracht te draaien.

Sport Plus overdone
Als uitbreiding op het PASM is het Sportchrono pakket inclusief launch control leverbaar. Een derde modus ‘Sport Plus’ komt erbij en deze gaat nog een stap verder dan de ‘Sport’ modus. De toerenteller bevindt zich in deze stand rondom de begrenzer en het opschakelen gaat nu nog woester en agressiever. Het zevende verzet is de PDK-bak ineens vreemd en de 911 ontpopt zich tot een rasechte sportwagen. De ‘Sport Plus’ modus leent zich met z’n nerveuze karakter uitstekend voor circuitrijden. Voor dagelijks gebruik van de 911 vinden wij deze instelling eigenlijk te veel van het goede.

Voorbedachte rade
Al jaren is de 911 één van Porsche´s grootste cash cows. Het succes is zo enorm dat van een bijzondere sportwagen eigenlijk geen sprake meer is. In dit geval bedoelen we met bijzonder de hoge verkoopaantallen, want de Porsche 911 is wel degelijk een unieke auto. Eéntje die van alle markten thuis is. In het dagelijks verkeer laat hij zich uiterst comfortabel rijden. De boxermotor kenmerkt zich als een machine met veel souplesse die ten alle tijde raad weet met de stand van het gaspedaal. Dit komt helemaal tot uiting met de grandioze PDK-transmissie. Het denkwerk (moment van schakelen) van de bestuurder wordt door dit technische hoogstandje volledig uit handen genomen: adaptiever, sneller en bekwamer. Kopers die stoïcijns voor de handgeschakelde 6-bak kiezen, maken een cruciale fout. Een Porsche 911 met PDK-bak biedt een lading aan meer (rij)plezier. De nieuwe generatie 911 mag dan qua uiterlijk geen grote sprongen voortwaarts hebben gemaakt. De technische vooruitgang is zonder meer een evolutie op zich. Waar houdt het op is een overbodige vraag zolang de sportwagenfabrikant nieuwe 911-modellen van dit kaliber uit de hoge hoed blijft toveren. De komende jaren gaan we genieten van dit tweede 997-model, maar stiekem kijken we nu al reikhalzend uit naar de volgende generatie (type 998?). Porsche weet op dit moment allang waar deze aan moet voldoend om de ´ Elfer´ nog beter en sneller te maken. Als dat geen handelen met voorkennis is?!

© Autowereld.com | Gerben Witten

Gerelateerde artikelen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Theon Porsche Design: 'Wat Singer kan, kunnen wij beter'

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster

Autonieuws
Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster
> Artikel lezen

Porsche met 10(!) 911's RSR naar Le Mans

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.