Autotests

BMW X3

Echt sportieve SUV: BMW X3

Recentelijk vernieuwde BMW de X3. Het model kreeg een chiquere uitstraling, werd voorzien van betere materialen en een indrukwekkende optielijst. Vooral de rij-eigenschappen en de krachtige zescilinder dieselmotor spreken positief tot de verbeelding.

Echt sportieve SUV: BMW X3
Ruim drie jaar geleden presenteerde BMW de X3. De auto werd gepositioneerd onder de X5 en moest een geheel nieuw segment aanboren. BMW noemde het SAV; Sports Activity Vehicle. Vrij vertaald komt het neer op een SUV die zich veel meer thuis voelt op de verharde weg dan in het terrein. En BMW richtte zich dan ook voornamelijk op die doelstelling. De X3 blinkt daardoor uit in rij-eigenschappen, maar niet in het terrein. Wat echt ontbrak was een premium uitstraling. De plastic elementen op de portieren en de grijze bumpers stelden ons teleur. Maar BMW krijgt een herkansing. Recentelijk presenteerden de Duitsers een gefacelifte ‘premium SUV’.

In kleur gespoten bumpers
Om de verschillen tussen de nieuwe en de ‘oude’ X3 te kunnen waarnemen moet je een echte kenner zijn. Het zijn slechts de details die het verschil maken. De koplampen en grille kregen een iets andere vorm en ook de bumpers werden gewijzigd. Het voornaamste verschil vormen de bumpers die voortaan zijn gespoten in de kleur van de carrosserie. Dit geeft de X3 een chiquere uitstraling en past vele malen beter bij het karakter van de auto. Het is immers geen terreinauto, maar een sportieve SUV.

Premium
Het premium karakter van de X3 zien we bij het nieuwe model ook in het interieur terug. Onze testauto was gespoten in een diepblauwe lak en het interieur is bekleed met cognackleurig leder. Deze combinatie geeft de X3 een bijzonder chique en luxueuze uitstraling. De materialen die BMW heeft gekozen voor het interieur zijn hoogwaardig en stralen kwaliteit uit. De afwerking is goed en ook de ergonomie verdient een dikke voldoende. Alle knopjes en bedieningselementen bevinden zich op de juiste plaats. Helaas ontbreekt iDrive, maar dat maakt de bediening er niet minder eenvoudig om. Het enige dat we echt missen (voor deze klasse) is een links en rechts gescheiden climate control.

Activity
De afkorting SAV (Sports Activity Vehicle) duidt op een actief gebruik en bijbehorende levensstijl. Dat betekent dan ook dat de X3 voldoende ruimte en veelzijdigheid moet kunnen bieden om die naam waar te maken. Zowel voor- als achterin genieten de inzittenden dan ook van veel ruimte. De been-, hoofd- en schouderruimte is ruim voldoende. Diverse kleine en grote opbergvakken en bekerhouders bieden plaats aan veel losse zaken. Met een inhoud van 480 liter is de bagageruimte eveneens ruim te noemen. Wie behoefte heeft aan meer ruimte kan de achterbank in een handomdraai omklappen en zodoende een laadvolume van 1.560 liter creëren. Aan ruimte dus geen enkel gebrek.

Prestaties van een Z4
Rijden in de X3 voelt alsof je in een hoge sportauto zit. De stoelen zitten prima en bieden veel steun aan je lichaam. Dankzij de meervoudige elektrische verstelling is het geen probleem om een prettige zitpositie te vinden. Het kleine driespaaks stuurwiel ligt prettig in de hand. De besturing zelf is direct en geeft je nimmer het gevoel met een SUV te rijden. Het sportauto karakter van de X3 wordt nog meer duidelijk wanneer de automaat in ‘D’ wordt gezet en de eerste kilometers worden afgelegd. Verantwoordelijk voor sublieme prestaties is een 3.0 liter zescilinder dieselmotor voorzien van twee turbo’s. De motor is bekend uit de 535d en de beide turbo’s (één grote en één kleine) ondersteunen elkaar bij respectievelijk hoge en lage toerentallen. Voor de overbrenging staat een zestraps automaat garant. Deze schakelt soepel, maar niet altijd even snel. Dankzij de 286 pk en 580 Nm sterke dieselmotor sprint de X3 3.0sd in slechts 6,6 seconden vanuit stilstand naar de honderd. De topsnelheid ligt op 240 km/h. Wie niet beter weet en enkel deze prestaties leest, verwacht eerder met een Z4 te maken te hebben dan met een dieselaangedreven SUV.

xDrive
Maar het zijn niet alleen de prestaties van de zescilinder dieselmotor die tot de verbeelding spreken. Ook het algemene rijkarakter van de X3 valt in positieve zin op. De auto helt niet tot nauwelijks over in de bochten. Dankzij de xDrive vierwielaandrijving ligt de grens bovendien erg ver en moet je het bijzonder gek maken om de X3 te laten ontsporen. Deze BMW is te rijden als een sportieve sedan, maar biedt de ruimte en het comfort van een SUV.

Terreinwaardigheid
De sportieve afstemming van de X3 komt de terreinwaardigheid echter niet ten goede. Het xDrive-systeem verdeelt standaard 60 procent van het vermogen naar de achterwielen en 40 procent naar de voorwielen. Mocht het nodig zijn dan kan het vermogen in een andere verhouding over de voor- en achterwielen worden verdeeld. Maar dat is niet voldoende om in het terrein je mannetje te staan. Zo is de bodemvrijheid zeer beperkt en vormen iets te grote kuilen en hellingen al snel een bedreiging voor de auto. Bovendien zijn de banden puur gericht op de verharde weg en slippen deze al snel dicht met zand en modder. Het gevolg is dat de grip ver te zoeken is en de X3 snel vast kom te staan. Wie echter een bospaadje voldoende vindt om toch een klein beetje door het terrein te rijden kan met de X3 prima uit de voeten. Maar voor het betere terreinrijden missen we passende banden, is de bodemvrijheid te gering en biedt de X3 geen mogelijkheid tot het inschakelen van een lage gearing of tot het blokkeren van een differentieel.

Opties
Waar de rij-eigenschappen te vergelijken zijn met die van een sportieve sedan is de uitrusting (standaard dan wel optioneel) te vergelijken met een luxe sedan. De optielijst is indrukwekkend en wie voldoende budget heeft kan de auto aankleden met de meest luxueuze en moderne systemen. Ook lederen bekleding in diverse kleuren en houtafwerking op het dashboard ontbreken niet. Het DVD-navigatiesysteem, het uitgebreide audiosysteem, de verwarmde en elektrisch bedienbare stoelen, de adaptieve Xenon-koplampen en de standaard gemonteerde 17 inch lichtmetalen wielen maken het premium karakter van deze SUV helemaal waar. Verder zien we op de optielijst een DVD-systeem voor de achterpassagiers, een ingebouwde telefoon en de mogelijkheid tot het aansluiten van een iPod. Wie tal van deze opties aankruist moet er echter niet vreemd van opkijken dat de prijs al snel richting de 90.000 euro gaat. En voor dat geld staat er ook een aangeklede X5 3.0d (231 pk) op de oprijlaan.

Motorengamma
BMW levert de X3 behalve met de door ons gereden topmotorisering ook met een drietal andere benzinemotoren en twee dieselmotoren. Het gamma start met de 2.0 (150 pk) gevolgd door de 2.5si (218 pk) en tot slot de krachtigste benzinemotor; de 3.0si (272 pk). Het dieselgamma begint met de 150 pk sterke 2.0d en bestaat verder uit de 3.0d (218 pk) en de door ons gereden 3.0sd (286 pk).

Conclusie
Waar vele autofabrikanten claimen dat hun SUV’s sportief rijden is BMW één van de weinige die dit ook daadwerkelijk waar maakt. De X3 stelt in het terrein nauwelijks iets voor, maar is op de weg heer en meester. De SUV rijdt als een sportieve sedan, stuurt als een sportauto en de motor zorgt voor prestaties die tot de verbeelding spreken. Dat alles gecombineerd met veel ruimte, een chiquere uitstraling dan zijn voorganger en een indrukwekkende optielijst maken de X3 tot een echte ‘premium’ SUV. Helaas heeft dat alles ook z’n prijskaartje. Vooral wanneer de topdiesel wordt gekozen komt de prijsstelling heel dicht in de buurt van een X5.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3
Echt sportieve SUV: BMW X3

Zoeken

Merk- & modeldossiers