Autotests

Chevrolet Captiva

Chevrolet Captiva

Chevrolet heeft wat design betreft met de Captiva een sterk aanbod in de SUV-klasse. Ook het prijskaartje en de rijke standaarduitrusting maken de Captiva tot een geliefd model. Maar rijdt de Captiva net zo lekker als ´ie eruit ziet?

Chevrolet Captiva
Chevrolet presenteerde in 2004 de conceptcar S3X op de Autosalon van Parijs. In de jaren erna is er bij het merk veel gebeurd. Daewoo werd omgedoopt tot Chevrolet, er kwam een duidelijke focus op Europa te liggen en de S3X werd een voorbode van het eerste model van het ‘nieuwe Chevrolet’. De compacte SUV ontwikkelde men door en ging bijna ongewijzigd in productie als Captiva, zoals die sinds de zomer van 2006 leverbaar is. Chevrolet springt met het model in op de heersende trend van compacte SUV’s die vooral het Europese koperspubliek moet aanspreken. Geheel in die lijn kon een dieselmotor ook niet ontbreken. En de Captiva werd dan ook de eerste Chevrolet die leverbaar is met een zelfontbrander.
Sterke concurrenten
Het merk timmerde de afgelopen jaren enorm hard aan de weg. Vooral ‘value for money’ staat bij Chevrolet hoog in het vaandel. Die gedachte is iets dat een Amerikaans-Koreaans merk als geen ander kan waamaken. Vooral ook in het segment van de compacte SUV zijn juist de Koreanen de belangrijkste spelers. Concurrenten in de vorm van de Kia Sorento en Hyundai Santa Fe doen het enorm goed en bewezen dat de prijs-/waardeverhouding sterk van invloed is op de verkoopcijfers. Zal het Chevrolet ook lukken om met de Captiva te overtuigen? Kan deze Amerikaans-Koreaanse SUV de concurrentie aan? Een test moet het antwoord op deze vragen geven.

Design scoort punten
Waar de Captiva wat ons betreft veel punten scoort is het design. De Captiva heeft een robuuste, stoere en Europese uitstraling. Het front is lekker dik, de zijlijn een tikkeltje sportief en dankzij de uitgeklopte wielkasten en het randje chroom onder de zijruiten wordt sportiviteit gecombineerd met een luxueuze uitstraling. Alles lijkt te kloppen. Voor een auto waarbij de prijslijst start bij 31.000 euro verbaast de Captiva. Wanneer de prijs zelfs hoger had gelegen dan had zijn exterieur dat alsnog gerechtvaardigd.

Hard plastic
Op het eerste gezicht kunnen we dat ook stellen wanneer we instappen. Het interieur ziet er verzorgd uit en de vormgeving van het dashboard is eigentijds. Toch verloochent de Captiva zijn Amerikaans-Koreaanse afkomst niet. De gebruikte materialen ogen veel minder hoogwaardig dan bij de Europese concurrentie en er is veel hard plastic gebruikt. Dat doet vooral afbreuk aan de kwaliteitsbeleving die grotendeels door de materialen wordt bepaald. Het multifunctionele display van de climate control, boordcomputer en het audiosysteem is matig tot slecht afleesbaar bij daglicht en zorgt voor ergernissen. Toch jammer dat de verkoopprijs van de auto en de materiaalkeuze in het interieur zo nauw met elkaar verweven zijn. Want wanneer Chevrolet betere materialen had gebruikt was de indruk vele malen beter geweest.

Zevenzitter
In tegenstelling tot de concurrentie hoeft de Captiva-koper geen meerprijs te betalen voor de twee extra zitplaatsen. Elke Captiva wordt standaard als een zevenzitter afgeleverd. Wie de zitplaatsen niet gebruikt kan ze in een handomdraai omklappen. De gemiddelde Captiva-rijder zal de zitplaatsen vermoedelijk nauwelijks gebruiken, want de ruimte is zeer beperkt. De instap naar de zesde en zevende zitplaats is onhandig krap en bovendien blijft er nauwelijks kofferruimte over. Wie de beide zitplaatsen plat legt beschikt over een kofferruimte van 405 liter en kan alsnog vijf personen vervoeren. Want behalve op de derde zitrij kunnen de overige inzittenden over ruimte niets te klagen hebben. Wel jammer dat de voorstoelen vrij vlak zijn en daardoor nauwelijks steun in de bochten bieden. Ook op lange ritten mis je vooral als bestuurder een stevige stoel die voldoende steun biedt. Over de ergonomie valt weinig op te merken. Alle noodzakelijke bedieningselementen zijn logisch en binnen handbereik geplaatst. Alleen het eerder genoemde slecht afleesbare display is hinderlijk.

Tikkeltje sportief
Als we kijken naar de heersende trend dan kunnen we constateren dat SUV’s steeds een tikkeltje sportiever worden. En dat is ook bij de Captiva te merken. In de bochten helt de carrosserie nauwelijks over. Alleen doordat de stoelen weinig steun bieden schuif je alsnog over je stoel. Zou Chevrolet een paar stevige stoelen monteren dan kan de Captiva wat weggedrag betreft (vooral voor je gevoel) als een sportief getinte SUV door het leven kunnen gaan. Wel zal de besturing dan ook enigszins aangepast moeten worden. Vooral op lagere snelheden (< 50 km/h) is de besturing licht en de stuuruitslag groot. Het nemen van een rotonde gaat gepaard met flink wat stuurwerk. Op hogere snelheden en vooral ook op de snelweg is de besturing prettig en direct. De voorwielen volgen de commando’s van de bestuurder nauwkeurig op. Tegelijkertijd is het rijcomfort dik in orde.

Offroad-capaciteiten
Ondanks dat de gemiddelde SUV het asfalt nauwelijks zal verlaten is ook aan de terreineigenschappen aandacht besteed. Op de 2.4i Style (instapmodel) na zijn alle modellen voorzien van vierwielaandrijving. De elektronisch geregelde aandrijving stuurt standaard al het vermogen naar de voorwielen. Maar wanneer de situatie erom vraagt kan het vermogen over de voor- en achterwielen worden verdeeld. Dat is niet alleen veilig, maar bovendien kan de Captiva daardoor met gemak een bospad of minder begaanbaar terrein overwinnen. We hebben wat lichte terreinproefjes met de Captiva uitgevoerd en die doorstond de SUV met glans. Het grootste probleem is de bodemvrijheid. De vele beschermkappen onder de auto kunnen al snel de grond raken wanneer het terrein ruig wordt.

Dieselmotor
De door ons gereden Captiva werd aangedreven door de 150 pk sterke 2,0 dieselmotor die is gekoppeld aan een vijftraps automaat. De motor is te allen tijde hoorbaar aanwezig. Vooral bij acceleratie heeft de motor duidelijk moeite met het gewicht (1.810 kg) van de SUV. Met name de combinatie motor/automaat/gewicht spelen een rol. Doordat de motor er flink aan moet trekken schakelt de automaat laat over. Het gevolg is dat de motor veel toeren maakt en daardoor onrustig overkomt. Een acceleratie van 0-100 km/h in 12,2 seconden is het gevolg. Op zich niets mis mee, maar gezien het feit dat de handgeschakelde versie ruim anderhalve seconde sneller is dan de versie met automaat zal belangrijk zijn in de aankoopbeslissing. Verder doet de automaat zijn werk wel vloeiend. De verzetten worden soepel overgezet. Maar wie lekker snel door het verkeer wil, kan beter voor de handgeschakelde versie kiezen. Door het hoogtoerige-karakter van de automaat stevent het verbruik al snel richting de 1 op 8,5.

Prijsvoordeel
Gelukkig zorgt de Koreaanse afkomst ook voor een flink voordeel. Traditiegetrouw zijn de Koreaanse merken ijzersterk in de verhouding prijs/uitrusting. De Captiva is dan ook standaard voorzien van tal van zaken die bij diverse concurrenten optioneel zijn. Zo is elke Captiva een zevenzitter en beschikt het model over zaken als 17 inch lichtmetalen wielen, automatische niveauregeling op de achteras, airbags vóór, zij-airbags, gordijnairbags vóór en achter, airco, separaat te openen achterruit, radio/CD-speler met MP3-functie en parkeersensoren achter.

Conclusie
Chevrolet is er wederom met succes in geslaagd om hun merkwaarden hoog te houden. De kreet ‘value for money’ dekt eigenlijk de gehele lading. Want met een vanafprijs van 32.000 euro is de Chevrolet Captiva een stoere, goed uitziende SUV met veel ruimte en een complete standaarduitrusting. Het is beslist een auto waarin je gezien mag worden. Maar met een dergelijk prijskaartje moeten er helaas ook concessies worden gedaan. Zo vallen de gebruikte materialen in het interieur tegen, is het multifunctionele display matig afleesbaar en dringt het motorgeluid (2.0 VDCi) duidelijk hoorbaar door tot het interieur. Ook de op lagere snelheden te lichte besturing, het hoogtoerige karakter van de automaat en de moeizame instap naar de derde zitrij vallen onder de mindere punten van de Captiva. Maar wie die zaken minder van belang acht moet de Captiva zeer serieus nemen. Het is een prettig rijdende SUV, die veel ruimte biedt, scherp is geprijsd en vooral een prima uitstraling heeft. Want ook de concurrentie in de vorm van de Hyundai Santa Fe en de Kia Sorento kampen met dergelijke compromissen en die zijn bovendien minder voordelig geprijsd.
Redactie
Door Redactie
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva
Chevrolet Captiva

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers