Autotests

Sportauto in maatpak: Audi S8

Als we het hebben over sportauto’s dan denken we aan dynamische gelijnde tweedeurs coupés met overdadig veel vermogen. Die tijd ligt inmiddels alweer ver achter ons, want zakelijke sedans c.q. limousines zijn tegenwoordig zo afgetraind dat ze zich namelijk kunnen meten met de snelste hedendaagse sportauto’s ter wereld.

Audi bracht van de vorige generatie van de A8 een sportieve S-versie op de markt. Na het verdwijnen van die A8-generatie is er nooit meer een S8 gekomen. Audi was ook niet van plan om het model opnieuw op te nemen in het modellengamma. Maar mede door het aandringen van huidige S8-klanten zag de fabrikant uit Ingolstadt zich genoodzaakt toch een S8 op de markt te brengen. Geheel volgens Audi’s denkwijze werd de mogelijkheid aangegrepen om het dan ook maar meteen goed te doen.

Italiaanse V10
Met een flinke portie autosportervaring op zak en een dochteronderneming die fantastische sportauto’s maakt was de basis snel gelegd. De V10 uit de Lamborghini Gallardo werd geleend en op de nodige punten aangepast. Zo werd de motor onder meer voorzien van directe brandstofinspuiting FSI. De 5,2 liter tiencilinder ontwikkelt een vermogen van maar liefst 450 pk bij 7.000 tpm. Al even belangrijk is dat het koppel 540 Nm bedraagt. Aangezien 90% van het koppel al bij 2.300 tpm beschikbaar is maakt het de krachtbron zeer soepel en bij elk toerental alert. Vooral wanneer de naald van de toerenteller rond de 3.000 tpm hangt, is het overweldigend hoe snel de S8 ervandoor spurt. Wie regelmatig aansprak doet op het vermogen moet rekenen op een gemiddeld verbruik van 18,5 liter per 100 km.

Kippenvel
Het is een indrukwekkend gevoel om vanuit stilstand in 5,1 seconden naar 100 km/h te sprinten. Dat begint al bij het starten van de motor. Het omdraaien van de contactsleutel wordt gevolgd door een diepe brom die de motor en het uitlaatsysteem gezamenlijk aan de inzittenden en omstanders ten gehore brengen. De zestraps automaat wordt in de versnelling gezet en met een ingetogen stilte wordt de S8 in beweging gezet. Zijdezacht en bijna gevoelloos schakelt de automaat door de versnellingen. We zetten de S8 klaar om zijn sprint te voltrekken. De voet gaat van het rempedaal naar het gaspedaal. De motor begint te brullen en sleurt de S8 in één streep naar de horizon. Je wordt vol achterin de stoelen gedrukt. Het geluid dat de motor produceert is zo adembenemend dat het nog dagen naschalt. De combinatie van een diepe zware brul met een rauwe snerp galmen rond. Zoals een opera-zanger kippenvel kan opwekken bij zijn publiek, zo wekt de S8 dat gevoel op bij zijn inzittenden. Op het moment dat we het gevoel krijgen de 100 km/h inmiddels te zijn gepasseerd wijst de naald van de snelheidsmeter al een heel andere waarde aan. Met hoge snelheden wordt een landweggetje tot een circuit omgetoverd. De korte bochten van het net nieuwe asfalt worden moeiteloos genomen. De S8 lijkt aan de weg te worden vastgezogen en van een onveilig gevoel is nimmer sprake. De besturing is licht, maar messcherp. Het onderstel geeft alle informatie van de weg met het grootste gevoel door. Mede dankzij de permanente vierwielaandrijving van het quattro-systeem is de stabiliteit in de bochten overweldigend. Uitaccelereren bij het uitkomen van de bocht is een traktatie. De motor brult en elke aanraking met het gaspedaal resulteert in een overweldigende versnelling. Maar aan al het goede komt een eind. Zo ook aan ons prachtige testtraject. De remmen worden aangesproken en zorgen voor een dusdanig indrukwekkende vertraging dat de acceleratie erbij in het niet valt. De optioneel leverbare keramische remschrijven die op onze S8 zijn gemonteerd zorgen voor zoveel remvermogen dat je binnen luttele seconden compleet stil staat. Jammer genoeg duikt de S8 daarbij flink met de neus richting het asfalt. Maar is dat wel te voorkomen met zoveel remmend vermogen?

Audiosysteem van Bang & Olufsen
Maar de S8 heeft ook een heel andere kant. Het limousine karakter van de A8 is het model namelijk niet verloren gegaan. Met zijn lengte van dik 5 meter en breedte van 1,90 m biedt het interieur een overdaad aan ruimte. We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar de CEO die zich wil laten rijden kan achterin gerust de krant lezen of met de laptop op schoot zijn werk doen. De climate control is in vier zones gescheiden en daardoor voor elke passagier afzonderlijk in te stellen. De rolgordijntjes voor de zijruiten zorgen voor een gepaste sfeer. De stoelen zijn bekleed met een combinatie van wit en grijs leer en houden de inzittenden stevig vast op hun plek. De stoelen zijn in ontelbaar veel standen elektrisch verstelbaar. Zelfs de gordelhoogte is te verstellen met een druk op de knop. De bediening van de meeste elektronische functies gaat centraal via het inmiddels welbekende MMI. Het audiosysteem, de boordcomputer, de instellingen van het voertuig en de navigatie kunnen met de ronde draaiknop eenvoudig worden doorlopen. En wie het motorgeluid wil overstemmen schakelt het audiosysteem van B&O in. Langzaam komen de zandloper-achtige tweaters uit het dashboard omhoog. Alleen om te zien is het audiosysteem al fantastisch. Niet alleen de tweaters zijn een prachtig stukje design, maar ook de met RVS afgewerkte speakers in de deuren ogen schitterend. Het audiosysteem is ongekend. De geluidskwaliteit is vele malen beter dan het de beste systemen die in de gemiddelde huiskamer staan. De klanken zijn zo helder, zo zuiver en de bass zo diep dat de eerder genoemde operazanger in de S8 waarschijnlijk nog beter klinkt dan in het opera-gebouw. De keuze tussen het geluid van de auto of het audiosysteem is daarmee nog moeilijker dan de keuze tussen rijden of gereden worden.

Comfortabele limousine
De S8 is een uitgebalanceerde mix tussen het comfort van een limousine en de rij-eigenschappen van een sportauto. De luchtvering is instelbaar van comfortabel tot sportief. Uiteraard ligt in het geheel de nadruk meer op sportiviteit dan op comfort. Daardoor worden dwarsriggels en oneffenheden beter doorgegeven dan bij een gewone A8. Maar niet gevreesd, het comfort is nog altijd hoger dan bij een gemiddelde andere automobiel. Het gevoel voor detail is zeer hoog. Materialen als leer, carbon, aluminium, chroom en alcantara wisselen elkaar af. De afwerking is van een zeer hoog niveau. Subtiele logo’s en andere wijzerplaten verraden de sportieve inborst van deze sportlimousine.

Subtiele details
Het exterieur van de auto is eveneens in detail aangepast ten opzichte van de A8. In het oog springt de enorme single-frame grille met verchroomde spijlen. De luchtopeningen in de voorbumper zijn voorzien van honingraatgaas. De enorme 20 inch lichtmetalen wielen bieden een blik op de enorme schijfremmen en remklauwen voorzien van Audi-logo. In het kofferdeksel zit een kleine spoiler verwerkt en de vier vuistdikke uitlaatpijpen maken duidelijk dat met deze Ingolstadter niet valt te spotten. Daag je deze limousine uit dan zal het dikke achterwerk van de bijna 140.000 euro kostende S8 binnen enkele tellen aan de horizon verdwijnen.

Conclusie
De S8 valt te vergelijken met een stoere bodybuilder in een maatpak. Op de subtiele details na verraadt de S8 nauwelijks wat er voor een spierbundel onder de motorkap schuil gaat. De 5,2 liter V10 met een maximum vermogen van 450 pk zorgt voor adembenemende prestaties en een fantastisch geluid. En dan die remmen. Die zorgen ervoor dat de auto voor je gevoel nog sneller stil staat dan accelereert. Audi combineert deze fantastische prestaties en rij-eigenschappen met de luxe van een limousine. De schitterende afwerking, de prachtige materialen en het fantastische audiosysteem van B&O trakteren de inzittenden op een rijkelijk gevoel. Wie zich in een optimistische bui begeeft en de S8 uitdaagt moet er echter op rekenen dat al snel zijn meerdere moeten worden erkend in deze sportauto in maatpak.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Audi A8 rijdt autonoom in Spider-Man-film

Autonieuws
Nieuwe Audi A8 rijdt autonoom in Spider-Man-film
> Artikel lezen

Met hoeveel limogeweld zal de nieuwe Audi S8 ons verblijden?

Spyshots
> Artikel lezen

Teaserfestijn: maak jij de puzzel van de Audi A8 compleet?

Autonieuws
Foto-overzicht: maak jij de puzzel van de Audi A8 compleet?
> Artikel lezen

Terugblik op voorgaande generaties Audi A8

Autonieuws
Korte terugblik op voorgaande generaties Audi A8
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A8 debuteert op de rode loper

Autonieuws
Nieuwe Audi A8 debuteert op de rode loper
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.