Autotests

Ford S-Max

MPV met sportkarakter: Ford S-Max

Weinig mensen zullen vanwege de rij-eigenschappen geïnteresseerd zijn in een MPV. Ook een sportieve uitstraling is menig MPV vreemd. Voorheen leek het min of meer onmogelijk om een goede combinatie van die elementen te vinden. Totdat Ford de S-Max presenteerde.

MPV met sportkarakter: Ford S-Max
De Ford SAV concept was één van de grootste verrassingen op de 2005-editie van de Autosalon van Genève. De conceptcar toonde de nieuwe designrichting van Ford Europe en combineerde een ruim interieur met een sportieve uitstraling. Al snel werd gesproken over een serieproductie van de SAV concept. Dat het model een jaar later nagenoeg ongewijzigd in productie ging, kon echter niemand voorspellen. De SAV concept was een opwarmertje voor een MPV die Ford een jaar later in Geneve onder de naam S-Max presenteerde. Het publiek en de pers konden zodoende een jaar lang wennen aan de conceptcar en Ford nam de concept dan ook mee naar menig beurs.

Crossover
Ford breekt de traditie van saaie en inspiratieloze MPV’s. De S-Max is een echte crossover en combineert de styling van een dynamische stationwagon met die van een MPV. Het resultaat is een sportief en krachtig vormgegeven auto. Het stoere front wordt gekenmerkt door de scherp vormgegeven koplampunits met daaronder de ronde mistlampen. Ook de diepe voorspoiler en de uitgeklopte wielkasten typeren de S-Max. In de zijschermen heeft Ford luchtroosters opgenomen. Ondanks dat deze geen functie hebben, staan ze de S-Max wel erg goed. Het plaatje is compleet dankzij de diffusor in de achterbumper en de uitlaatpijpen aan beide zijden van de auto. Dankzij de algehele vormgeving straalt de S-Max dynamiek uit.

Uitstekend afgewerkt
Niet alleen aan de uitstraling van het exterieur is veel aandacht besteed, maar ook het interieur is met veel zorg ontworpen en ontwikkeld. Door het gebruik van veel aluminium-look materiaal ademt het interieur een sportieve sfeer uit. De ronde ventilatieroosters, de handremhendel in vliegtuigstijl en de sportief vormgegeven stoelen versterken dit beeld. In het algemeen zien de gekozen materialen en de afwerking er prima uit. De meest materialen voelen zacht en hoogwaardig aan. Een kleine kanttekening moeten we plaatsen bij het klepje van de asbak dat wel hele grote kieren vertoond. En ook het harde plastic in de deurportieren had ons inziens van een betere kwaliteit mogen zijn. Maar het geheel oogt modern en uitstekend afgewerkt.

SportMax
De naam S-Max is tweeledig. De letter ‘S’ staat voor Sportief en de toevoeging ‘Max’ heeft betrekking op de interieurruimte. Met de ruimte zit het in de S-Max wel goed. Zijn lengte van 4,77 m en breedte van 1,88 m zorgen voor voldoende grote buitenmaten om een ruim interieur te realiseren. Door het vele glas en de ver geplaatste voorruit geeft het interieur een ruim gevoel. Ondanks de ruime opzet zijn alle noodzakelijke bedieningselementen prima binnen handbereik geplaatst. De ergonomie is doordacht en dik in orde. Aan bergruimte voor allerhande kleine spulletjes is geen gebrek. De vier portiervakken zijn fors, het opbergvak in de middenarmsteun is evenmin klein uitgevallen en ook de nodige bekerhouders en een ruim dashboardkastje zijn aanwezig. De bagageruimte meet in 5-persoons uitvoering maar liefst 1051 liter. En dat is fors. Wanneer alle zeven stoelen worden gebruikt blijft er een keurige 285 liter over. Dat is niet voldoende om bagage voor zeven personen mee te nemen, maar de boodschappen kunnen nog prima achterin.

Ford FlatSystem
Wie ervoor kiest om met vijf personen op reis te gaan heeft in de S-Max een zee aan ruimte. De drie afzonderlijke stoelen op de tweede zitrij kunnen helemaal naar achteren worden geschoven waardoor er ruim voldoende beenruimte is. Ook in de breedte is er voldoende ruimte voor drie volwassenen. De derde zitrij kan dankzij het Ford FlatSystem gemakkelijk in de laadvloer worden opgeborgen en met een simpele handeling tevoorschijn worden getoverd. Het vergt weinig moeite en inspanning om de stoelen in gebruik te stellen. Wie plaatsneemt op de achterste twee zitplaatsen moet de leuning van de stoel ervoor naar voren klappen waarna ook de stoel een stukje naar voren schuift. De instap is redelijk ruim, maar vergt uiteraard enige lenigheid. Eenmaal achterin plaatsgenomen kan zelfs een volwassene goed zitten. Tot 1,85 m is de hoofd- en beenruimte voldoende. Voorwaarde is wel dat de passagiers ervoor een beetje inschikken en de stoelen naar voren schuiven.

Rij-eigenschappen
Met het ruimtelijke element van de S-Max heeft Ford ons verbaasd. De sportieve vormgeving heeft uiteraard voor wat kleine beperkingen in ruimte gezorgd, maar het interieur biedt meer dan voldoende bewegingsvrijheid voor alle inzittenden en hun bagage. De vraag rijst hoe Ford het sportieve element van de S-Max in de rij-eigenschappen tot uitdrukking heeft gebracht. Daarin kunnen we kort zijn, de S-Max verbaast ook hierin.

2,5 liter turbomotor
Voor een MPV van dit kaliber is de S-Max een bijzonder dynamische auto. De besturing is direct en geeft niet het gevoel dat er een grote auto de bocht in moet worden geloodst. Overhellen is de S-Max bijna vreemd. Met wat voor snelheid een klaverblad of lang doordraaiende bocht ook genomen wordt, we bespeuren nauwelijks dat de carrosserie over de lengteas begint te rollen. Ons testmodel werd aangedreven door de 2,5 liter vijfcilinder turbomotor die ook dienst doet in de Focus ST. De motor is in de S-Max goed voor een vermogen van 220 pk en een koppel van 320 Nm. Daarmee accelereert de S-Max in slechts 7,9 seconden naar 100 km/h. Dat zijn waarden die normaal gesproken zijn voorbehouden aan hete hatchbacks of snelle sedan’s en zeker niet in associatie worden gebracht met MPV’s. De S-Max is dan ook uniek in zijn soort. Door de hoge zit en de afmetingen van de auto is de snelheidsbeleving wel laag. Als bestuurder en inzittenden krijg je niet het gevoel binnen 8 seconden naar 100 km/h te sprinten. Dat neemt niet weg dat de S-Max zich bijzonder snel door het verkeer loodst. Een tussensprintje verloopt vlot en het overige verkeer wordt al snel het nakijken gegeven. Wat zullen medeweggebruikers hebben gebaald om door een MPV bij het stoplicht eruit te worden gereden. Snelle vaders die hun kroost snel en comfortabel van A naar B willen vervoeren zullen veel plezier beleven aan de rij-eigenschappen van de S-Max. Het neemt natuurlijk niet weg dat de S-Max een grote auto is die natuurlijk nooit als een sportauto kan worden bestempeld.

Veiligheid
Om ook de veiligheid te kunnen garanderen heeft Ford de S-Max volgehangen met airbags en actieve veiligheidssystemen. Naast de meest gebruikelijke airbags wordt de S-Max standaard geleverd met een knie-airbag voor de bestuurder en gordijnairbags voor de achterpassagiers. ABS met EBD is eveneens standaard. Opvallend is de afwezigheid van ESP in de standaarduitrusting (meerprijs: € 850,-).

Standaarduitrusting
Standaard beschikt elke S-Max over onder meer elektrische ramen vóór en achter, elektrische verstelbare buitenspiegels, automatisch dimmende binnenspiegels, regen- en lichtsensoren, follow-me-home verlichting, boordcomputer, dual zone climate control, sportstoelen en een audiosysteem met CD-speler en 8 speakers. Ons testmodel was voorzien van opties als het X-Pack (Alcantara/lederen bekleding, adaptieve koplampen en een panoramadak) waarvoor € 2.700,- moet worden betaald. Ook zaken als parkeersensoren (€ 750,-), een derde zitrij (€ 2.050,-), 18 inch lichtmetaal (€ 900,-) en verwarmbare en ventileerbare stoelen (€ 850,-) waren als opties gemonteerd. De prijzen van de S-Max beginnen bij € 32.550,- voor de 2.0 viercilinder (146 pk). Naast de door ons gereden 2.5 Turbo (vanaf € 38.050,-) levert Ford ook een 2.0 TDCi (140 pk) voor een bedrag van € 38.750,-.

Conclusie
Ford doorbreekt de traditie van de standaard MPV met de S-Max. De naam S-Max is een samentrekking van ‘sportief’ en ‘ruimtelijk’ en die combinatie heeft Ford verrassend sterk weten neer te zetten. Behalve de sportieve uitstraling van het in- en exterieur rijdt de S-Max ook verrassend sportief. Overhellen is de auto bijna vreemd en de besturing is direct. De 2,5 liter turbomotor is krachtig en soepel en zorgt voor prima prestaties. Wel ontbreekt het gevoel aan snelheidsbeleving. Ruimte biedt het interieur in overvloed. Zeven personen kunnen – wanneer iedereen een beetje inschikt - comfortabel worden vervoerd. Opbergruimte voor kleine spullen en bagage is er in overvloed. De S-Max is de perfecte keuze voor wie behoefte heeft aan veel ruimte, maar ook duidelijk waarde hecht aan sportiviteit.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max
MPV met sportkarakter: Ford S-Max

Zoeken

Merk- & modeldossiers