Autotests

Gifkikkertje: Volkswagen Polo GTI

Volkswagen heeft er een échte GTI bij; de Polo. Ondanks dat hij 50 pk minder vermogen heeft dan de Golf GTI is het een echt gifkikkertje. Hij is lekker fel, heeft een rauw uitlaatgeluid en heeft een sportieve wegligging.

Volkswagen staat nog altijd bekend als de oprichter van het GTI-segment. Een compacte hatchback voorzien van een potente motor, wat spoilers en een sportief onderstel. Weinig gewicht en een potente motor werden gecombineerd. De Golf GTI was de eerste GTI in de autogeschiedenis en heeft nog altijd dé naam op dit gebied. Maar de Golf GTI werd in de loop van de jaren perfecter, groter en vooral zwaarder. Het gevolg is dat de auto 200 pk nodig heeft om echt lekker van z’n plek te komen. Met de gegroeide afmetingen en rijkere uitrusting is ook de prijs van de Golf GTI flink opgeschroefd. Enerzijds jammer, maar anderzijds bood dat de mogelijkheid voor Volkswagen om met een nieuwe GTI te komen; de Polo GTI.

150 pk 1.8T
De Polo in GTI-trim wordt aangedreven door de welbekende 1.8 liter turbomotor uit de VAG-stal. De motor is in de Polo GTI goed voor een vermogen van 150 pk en een koppel van 220 Nm. Ondanks dat de motor inmiddels op leeftijd is geraakt en de 1.4 TSI een prima vervanger is blijft het een heerlijke krachtbron. De Polo GTI is dankzij de 1.8 liter turbomotor heerlijk levendig. Het maximum koppel van 220 Nm is bij 1.950 tpm volledig beschikbaar. Om vanuit stilstand naar de honderd de sprinten zijn 8,2 seconden nodig. Een topsnelheid van 216 km/h is bovendien probleemloos haalbaar.

Scherpe en rauwe sound
Een gifkikkertje is het, deze Polo GTI. Het rode scheurmonstertje laat zich al bij het starten van de motor van zijn beste kant horen. Een scherpe snauw klinkt uit het uitlaatsysteem en de viercilinder is relatief goed hoorbaar. Al bij het inleggen van de eerste versnelling en het laten opkomen van de koppeling begint een warm gevoel ons te bevangen. Dit kan weleens een heerlijk ritje worden. En dat blijkt ook zo te zijn. Het overschakelen naar de tweede versnelling verloopt soepel en de koppeling pakt gretig op. De uitlaatklank is duidelijk hoorbaar. De naald van de toerenteller klimt snel voorbij de 2.500 tpm waarna het echte feest kan beginnen. De turbo is vol op toeren gebracht en begint zijn steentje bij te dragen. Het uitlaatgeluid dringt door tot het interieur en klinkt rauw en agressief. Het gaspedaal gaat nog verder tot de bodem en de toerenteller klinkt richting het rode gebied. We schakelen door naar de derde versnelling, geven een beetje tussengaf voor een akoestische ondersteuning en vervolgens wordt het derde verzet doorlopen. Het lange rechte stuk dat voor ons ligt biedt de mogelijkheid om vol door te accelereren. De vierde en vijfde versnelling worden ingelegd en met een snelheid van bijna 200 km/h wordt het landweggetje getrotseerd. Het asfalt vliegt onder de banden van de Polo door. De eerste bocht dient zich aan. Vlak voor de bocht worden de remmen vol aangesproken. De rood gelakte remklauwen bijten zich gretig vast in de schijven en de Polo wordt binnen no-time tot bedaren gebracht. We schakelen terug naar z’n drie, waardoor de motor lekker hoog in toeren klimt, sturen de bocht in en gaan halverwege weer vol op het gas. Het uitlaatgeluid klinkt weer door tot het interieur en maakt het spelen met de GTI tot een verslaving. Elke bocht die zich aandient is het een plezier om toeren te maken, de uitlaat te horen brullen en steeds sneller door de smalle bochtjes te sturen. De Polo geeft geen krimp en laat zich veilig door de bochten loodsen. Het onderstel is duidelijk gemaakt voor dit soort bochtenwerk. De ESP moest af en toe ingrijpen, maar zorgde dan ook voor een veilige en prettige afloop. Al met al maakt de combinatie van het relatief lage gewicht, de levendige motor en het prettige onderstel de Polo GTI tot een heerlijke kartje. Een rasechte sportauto is het niet, daarvoor is de besturing net wat te gevoelloos en het onderstel te soepel, maar je kunt wel heerlijk spelen met deze Polo.

V-vormige grille
En het gevoel dat je krijgt wanneer je met de Polo GTI op stap bent is ook wat het gifkikkertje uit Wolfsburg uitstraalt. De V-vormige grille, het honingraatgaas, de lichtmetalen wielen, het spoilertje op de achterklep en de dubbele sportuitlaat onderscheiden de GTI van zijn gewone familieleden. Vooral in het rood trekt de Polo GTI hiermee de aandacht van medeweggebruikers. In het zwart zal dit andere koek zijn. Dan zijn het enkel de liefhebbers die duidelijk zien dat hier een potente Polo voorbij gaat.

Sportkuipstoelen
Het interieur is duidelijk Volkswagen. Alle zaken zitten op de juiste plek en de afwerking is goed. Helaas heeft Volkswagen in de Polo duidelijk voor minder mooie materialen gekozen dan in de duurdere modellen. Veel hard plastic kenmerkt het interieur. De middenconsole is uitgevoerd in grijs, de instaplijsten zijn van aluminium en het sportstuurtje gecombineerd met de sportkuipstoelen zorgen voor een sportieve ambiance. Rood, zwart en grijs overheersen en dat maakt het interieur van de Polo GTI net zo sportief als het exterieur. De prima zittende en veel steun biedende kuipstoelen zijn bekleed met het ruitjesmotief dat ook de oer-GTI kenmerkte.

Praktisch met een kanttekening
Omdat de Polo GTI uiteraard is afgeleid van de gewone Polo is de auto praktisch en dagelijks bruibaar. De kofferbak is met 270 liter voldoende groot voor de wekelijkse boodschappen. En de vele opbergvakjes bieden plaats aan losse spullen. Vier volwassenen kunnen in de Polo GTI comfortabel een plaatsje vinden. Het enige nadeel voor dagelijks gebruik is het relatief stevig geveerde onderstel. Op slechte wegen maakt dit de Polo oncomfortabel. Bovendien is het uitlaatgeluid te allen tijde duidelijk hoorbaar bij het accelereren. Bij een constante snelheid is er niets aan de hand, maar zodra er iets versneld wordt klinkt het rauwe geluid door tot het interieur. Leuk als je in een sportieve bui bent, maar wel vervelend wanneer je gewoon comfortabel van A naar B wilt reizen.

De concurrentie
De standaarduitrusting van de Polo GTI bestaat uit zaken als elektrische ramen, mistlampen vóór, sportstoelen, airco, boordcomputer en uiteraard de GTI-look in de vorm van 16 inch lichtmetalen wielen, andere voor- en achterbumpers, spoiler op de achterklep, instaplijsten, sportstuur etc. Wat we missen is een radio/CD-speler en elektrische verstelbare spiegels. Voor een basisprijs van € 24.995,- had dat minimaal standaard mogen zijn. De Polo GTI is immers de duurste hot-hatch in zijn segment. De Ford Fiesta ST (€ 20.845,-), Seat Ibiza FR (€ 22.353,-) en Mitsubishi Colt CZT (€ 22.195,-) zijn allemaal voorzien van 150 pk maar kosten enkele duizenden euro’s minder.

Conclusie
Volkswagen heeft er anderzijds een échte GTI bij. De Polo is een stuk minder zwaar dan de Golf en ondanks de 50 pk’s die hij minder heeft een heerlijke scheurijzertje. Hij voelt licht en handelbaar aan. De motor heeft een levendig karakter en is met 150 pk voldoende sterk om voor het betere gooi-en-smijt-werk garant te staan. Het onderstel van de Polo is afgesteld op die filosofie en zorgt voor veel grip en plezier. Keerzijde is dat het onderstel op slecht wegdek wel erg hard is. De sportieve rijbeleving wordt extra onderstreept door de sportieve sound van het uitlaatsysteem. Wie nadenkt om een auto in deze klasse te kopen moet echter wel even de concurrentie in ogenschouw nemen. Vooral de Fiesta ST en Ibiza FR zijn keiharde concurrenten voor de Polo GTI. Aangezien deze qua prijs een stuk gunstiger liggen, moet de Polo GTI goed oppassen.

Gerelateerde artikelen

Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit gaat de nieuwe Volkswagen Polo GTI kosten

Autonieuws
Dit gaat de nieuwe Volkswagen Polo GTI kosten
> Artikel lezen

Volkswagen presenteert Polo GTI voor de rallysport

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen presenteert Polo GTI voor de rallysport

Autonieuws
> Artikel lezen

Opnieuw meer pk's voor Volkswagen Golf GTI

Autonieuws
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.