Autotests

De Zweden zetten de norm: Volvo C70

Versies van de vorige generatie C70 waren zowel een coupé als een cabriolet. Nu heeft Volvo beide modellen tot één gesmolten. En dat hebben de Zweden knap gedaan! Zowel open als gesloten oogt de auto stijlvol, elegant en sportief.

De C70 is duidelijk in lijn met het overige Volvo-gamma en als opvolger van de vorige generatie C70 zeer herkenbaar. Veel cabriolets met een stalen klapdak ogen daadwerkelijk als cabrio. De C70 is in gesloten toestand overduidelijk een coupé. Dit is vooral te danken aan het driedelige stalen klapdak. Hierdoor is het dak veel beter vormgegeven dan wanneer van twee panelen gebruik wordt gemaakt. Een knap staaltje design van Volvo en Pininfarina!

Van coupé naar cabriolet
Met de voet op het rempedaal en een druk op de knop verandert het karakter van de auto binnen 30 seconden. Een prachtig schouwspel zorgt er met kabeltjes, motortjes en cilinders voor dat het dak in drie delen wordt opgevouwen. Wanneer het geheel in de achterklep is opgeborgen staat er een echte cabriolet voor onze neus. Volvo is de eerste fabrikant in dit segment met een coupé-cabriolet, maar is qua design wel toonaangevend.

Zweeds design
Zweden hebben sowieso oog voor design. Het minimalistische karakter dat kenmerkend is voor Zweedse ontwerpers is binnenin de C70 goed zichtbaar. De strakke symetrische lijnen, zorgvuldig gekozen materialen en mooie kleurstellingen getuigen van een duidelijk gevoel voor design. De afwerking is van een hoog niveau. Alle onderdelen sluiten mooi op elkaar aan en de materialen zijn zacht en kwalitatief zeer hoogwaardig. Vooral het dak is van binnen netjes afgewerkt. De techniek is niet zichtbaar en het zachte materiaal ademt een hoge kwaliteit uit. Dat zien we regelmatig anders. Het meest opvallend is natuurlijk de slanke, strakke en trendy middenconsole. De inspiratie kwam van een Zweedse designstoel. Vooral in het donker is de middenconsole een prachtige verschijning. De verlichting erachter doet het lijken alsof de middenconsole zweeft in het interieur.

Ergonomie
Het design is in de C70 totaal niet ten koste gegaan van de ergonomie. De bedieningselementen zijn logisch ingedeeld. In één oogopslag is duidelijk waar de belangrijkste knoppen zich bevinden. Veel concurrenten kunnen hieraan een voorbeeld nemen. Het navigatiesysteem is zowel bedienbaar met een afstandsbediening als met knopjes achter het stuurwiel. Dat laatste werkte voor ons niet prettig omdat de knopjes wat ver achter het stuur zijn geplaatst.

Sportiviteit mist
Het rijgedrag is meer gericht op open rijden dan sportief coupé rijden. Voor een echt sportief karakter is de besturing te licht, het onderstel teveel op comfort afgesteld en het motorgeluid te soft. Vooral dat laatste vinden wij jammer. Volvo heeft veel aandacht besteed aan geluidsisolatie waardoor de typische vijfcilinderroffel te allen tijde op de achtergrond blijft. Heerlijk is dit wanneer je lange afstanden rijdt, maar je mist het geluid wanneer alle pk’s worden aangesproken. Door het comfortabele onderstel worden oneffenheden nauwelijks doorgegeven en ook dat maakt de C70 meer tot een reisauto.

T5
Dat betekent echter niet dat de C70 helemaal niet sportief is. Het door ons gereden topmodel ‘T5’ wordt aangedreven door een 2.5 liter vijfcilinder turbomotor. De 220 pk sterke motor is dankzij z’n koppel van 320 Nm bij 1.500 tpm heerlijk soepel te rijden. Onderin toeren is veel trekkracht beschikbaar en wie schakellui is, zit in de C70 goed. De handgeschakelde zesbak laat zich soepel en doeltreffend door de versnellingen dirigeren. Wanneer alles uit de kast wordt gehaald is de T5 in staat om de C70 in 7,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sleuren. Een topsnelheid van 240 km/h kan probleemloos worden gehaald. Keerzijde van het relatief hoge koppel bij lage toeren is dat de C70 duidelijk moeite heeft het vermogen op de weg te brengen. De voorwielen zoeken regelmatig naar grip, wat een ietwat nerveus rijgedrag tot gevolg heeft. Vooral bij het uitaccelereren van snelle bochten moet de elektronica soms ingrijpen om de wielen in bedwang te houden. Wie er een sportieve rijstijl op nahoudt profiteert wel van een neutraal karakter van het onderstel. Het duurt vrij lang voor de auto onderstuurt raakt en dus de buitenkant van de bocht op gaat zoeken.

Ruimte
De C70 is een auto voor alledag. Dat heeft Volvo niet alleen weten te realiseren door er een goede coupé-cabriolet van te maken, maar ook door de interieurruimte ten volle te benutten. Diverse opbergvakjes bieden plaats aan losse spulletjes. De portiervakken zijn zelfs afsluitbaar en gaan op slot (optioneel) wanneer de auto wordt vergrendeld. Handig wanneer de auto open op een parkeerplaats blijft staan. Helaas zijn de portiervakken wel slecht toegankelijk. Wel goed toegankelijk is de achterbank. Daar kunnen twee volwassenen prima plaats nemen. Voorin is er voor de bestuurder en passagier geen enkel gebrek aan ruimte. In coupé-toestand is er 400 liter bagageruimte beschikbaar. Is het dak naar beneden dan kan er nog steeds 200 liter bagage worden vervoerd. Om ook daadwerkelijk bij de bagage te kunnen komen kunnen de dakpanelen 20 cm worden opgetild. Een druk op de knop is voldoende om de opgestapelde dakdelen te liften.

Volvo Safety Centre
Bij Volvo wordt traditiegetrouw veel aandacht besteed aan de veiligheid van de inzittenden. In het Volvo Safety Centre worden de meest veilige systemen ontwikkeld en getest. De C70 is op alle punten versterkt om zowel open als gesloten zoveel mogelijk veiligheid te bieden. Tal van elektronische systemen waaronder ABS met brake assist, DSTC (Dynamic Stability en Traction Control) en IDIS realiseren actieve veiligheid. Mocht het fout gaan dan staan er vele airbags, waaronder een gordijnairbag, klaar om u op te vangen. ROPS (Roll-Over Protection System) signaleert het over de kop slaan van de auto en doet twee rolbeugels omhoog schieten.

Motoren en prijzen
Volvo levert de C70 met een viertal motoren. Naast de door ons gereden T5 is er ook een 2.4 (140 pk) en een 2.4i (170 pk). De D5 diesel is goed voor 180 pk. De prijzen beginnen bij € 46.135,- voor de 2.4 Kinetic. De D5 diesel kost € 52.620,- in Kinetic-uivoering. De standaarduitrusting is met climate control, radio/CD-speler, boordcomputer, cruise control, elektrische ramen en spiegels, lichtmetalen wielen (16 inch) en mistlampen voor zeer compleet.

Conclusie
Als cabriolet is de C70 een absolute topper. Hij is geschikt om heerlijk lange afstanden te rijden en met het dak naar beneden te genieten van prachtige wegen en landschappen. Het onderstel biedt veel comfort, in het interieur overheerst de rust en de C70 rijdt ontspannen. Voor wie zichzelf als echte coupé-rijder beschouwt is de C70 te soft. Voor hen zal hij gewoonweg niet spannend genoeg zijn. De besturing is te licht, het onderstel niet communicatief genoeg en de vijfcilindersound nauwelijks hoorbaar. Bovendien ontbreekt het snelheidsgevoel dat voor een coupé zo belangrijk is. De cabrioletversie van de C70 is dus beter dan de coupéversie, maar de combinatie is heerlijk. Vooral wie houdt van een wat relaxte rijstijl, veel kilometers maakt, genieten wil van de zomerdag en af en toe eens heerlijk op het gas wil kunnen gaan. Het enige echte puntje van kritiek is dat de T5 versie moeite heeft het vermogen op de weg te brengen. Verder niets dan lof voor deze Scandinaviër.

Gerelateerde artikelen

Heico Sportiv verfraait Volvo C70

Tuning & styling
Heico Sportiv verfraait Volvo C70
> Artikel lezen

Volvo werkt aan mini-facelift voor C70

Spyshots
Volvo werkt aan mini-facelift voor C70
> Artikel lezen

Interne afbeelding Volvo S60 Cabriolet (C60) gelekt

Autonieuws
Interne afbeelding Volvo S60 Cabriolet (C60) gelekt
> Artikel lezen

Zweedse zonnewarmte met Volvo C70 Tourer

Autonieuws
Zweedse zonnewarmte met Volvo C70 Tourer
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.