Autotests

Cadillac BLS

Cadillac BLS 1.9 TiD Business

Cadillac gaat de concurrentie aan in het D-segment. Auto’s als de Audi A4, Mercedes C-klasse en BMW 3-serie krijgen er een premium concurrent bij. De BLS is de kleinste Cadillac ooit en voor het eerst in de geschiedenis van het Amerikaanse merk leverbaar met een turbodieselmotor.

Cadillac BLS 1.9 TiD Business

Een merk als Cadillac heeft een sterk imago. Het merk wordt gezien als premium, als luxe, groot en doet denken aan enorme V8’s. Dat imago is voor de Europese consument nooit echt geaccepteerd. Maar Cadillac timmert hard aan de weg om in Europa voet aan wal te krijgen. En dat doet het Amerikaanse merk niet alleen met bestaande modellen. Speciaal voor de Europese markt heeft Cadillac de BLS ontwikkeld. Het is de kleinste Cadillac ooit en zal moeten gaan concurreren in het (zakelijke) D-segment. Dat segment wordt momenteel vooral gedomineerd door Audi, BMW en Mercedes. Geen gemakkelijke opgave voor de Amerikanen.

Cadillac-designtaal
De BLS mag dan de kleinste Cadillac zijn die het merk ooit heeft gebouwd, de uitstraling is en blijft de uitstraling van een echte Cadillac. De hoekige lijnen, rechtopstaande koplampen en achterlichten en de imposante grille tonen in alles zijn verwantschap met de andere Cadillac-modellen. Die designtaal is inmiddels een handelsmerk van Cadillac en is ingezet met de introductie van de spannende conceptcar Cien. Dat maakt de BLS tot een opvallende verschijning in het dagelijkse verkeer.

Interieur
Werpen we een blik op het interieur dan zien we ook daar de typische Cadillac-lijnen. Maar de fabrikant heeft de BLS beter in elkaar geschroefd dan welke andere Cadillac ook. De afwerking is netjes en de gebruikte materialen ogen kwalitatief voldoende. Nee, het Duitse niveau dat we van Audi, BMW en Mercedes gewend zijn haalt de BLS nog niet, maar Cadillac is goed op weg. Een misser is het analoge klokje op het dashboard. Dat heeft de uitstraling van een plastic horloge in plaats van dat van een Breitling. Ook de bedieningsknoppen van de radio zijn wat aan de grote kant en ogen daardoor een beetje lomp. Wie goed kijkt en een beetje op de hoogte is van de Saab 9-3 en Opel Vectra ziet verschillende elementen die rechtstreeks uit deze modellen zijn overgenomen. De BLS deelt dan ook veel met deze modellen. Zowel Saab, Opel als Cadillac zijn immers producten van GM.

Onderstel: comfortabel
Datzelfde geldt voor het onderstel. De BLS staat op hetzelfde onderstel als de 9-3 en Vectra. En wie denkt dat de BLS wordt gebouwd in de VS heeft het mis. De auto komt uit de Zweedse Saab-fabriek in Trolhättan. Ondanks de diverse overeenkomsten heeft Cadillac de BLS tot een geheel eigen auto weten te maken. Dat geldt sowieso voor het uiterlijk, maar ook voor de rij-eigenschappen. Cadillac’s staan bekend als comfortabele auto’s waar prettig lange afstanden mee kunnen worden afgelegd. De BLS is duidelijk een afstammeling van deze familie. Het onderstel is comfortabel geveerd en slecht wegdek wordt met alle gemak overbrugd. Voor de sportief ingestelde rijder heeft dit z’n keerzijde. De BLS ligt niet zo strak op de weg als een sportief geveerde Duitser. Bovendien is de besturing aan de lichte kant. Vooral op snelheid krijgt de auto daardoor een wat zoekerig karakter. Wie niet zoveel waarde hecht aan een sportief weggedrag kan in de BLS toch voldoende dynamiek vinden. De auto helt niet hinderlijk over in de bochten en voordat de voorwielen de buitenkant van de bocht op beginnen te zoeken moet je best ver gaan.

Vlakke stoelen, stil interieur
Dat comfort voorop heeft gestaan bij de ontwikkeling van de BLS merk je niet alleen aan het onderstel. Ook de stoelen zijn puur op de comfortabele bestuurder ingesteld. De zittingen zijn relatief kort en vlak. Ook de rugleuning biedt nauwelijks zijdelingse steun. Met geluidsdempend materiaal is Cadillac niet zuinig geweest. In het interieur heerst een aangename stilte, ook wanneer op de snelweg wordt gereden. Wind- en bandengeruis blijven buiten de auto en ook de motor is maar nauwelijks hoorbaar. Complimenten!

Motoren
Een kleine Cadillac betekent ook kleine motoren. Die zijn stuk voor stuk afkomstig van GM en zeer breed toegepast in producten van onder andere Opel en Saab. Het instapmodel is de 2.0t goed voor een vermogen van 175 pk. Daarboven zien we deze zelfde motor maar dan met een vermogen van 210 pk. Absoluut topmodel is de 2.8 liter turbomotor die we kennen uit de 9-3 Aero. Deze motor is goed voor een vermogen van 256 pk en doet de BLS in 6,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h sprinten. Maar dat is niet alles, want Cadillac levert voor het eerst in de geschiedenis ook een turbodieselmotor in de BLS. Het betreft een commonrail dieselmotor met een inhoud van 1.9 liter, een vermogen van 150 pk en een koppel van 320 Nm. Met deze waarden weet de BLS nog altijd in 9,5 seconden vanuit stilstand de honderd te bereiken. Een topsnelheid van 210 km/h is haalbaar.

Dieselmotor
Deze dieselmotor lag in het vooronder van onze testauto. De motor wordt gekenmerkt door een soepele loop en een pittig karakter. Het maximum koppel van 320 Nm is bij 2.000 tpm volledig beschikbaar. Vooral bij tussensprints is dat merkbaar en het zorgt ervoor dat de BLS redelijk schakellui te rijden is. Het geluid van de motor blijft bij een constante snelheid mooi op de achtergrond. Cadillac monteert standaard een dieselpartikelfilter op de diesel-BLS. Een gemiddeld testverbruik van 6,4 liter per 100 km (1 op 15,6) is voor een auto met een gewicht van 1.600 kg zeer netjes.

Leveringsgamma
Zoals gezegd levert Cadillac de BLS met drie benzinemotoren en één diesel. De prijzen beginnen bij € 35.790,-. In dat geval ligt er een 2.0 liter turbomotor met een vermogen van 150 pk in het vooronder. Standaard beschikt elke BLS over onder andere 16 inch lichtmetalen velgen, startonderbreker, front-, zij- en hoofd/gordijnairbags, boordcomputer, 3-spaaks lederen stuurwiel met diverse bedieningsknoppen, cruise control, airconditioning, elektrische raambediening vóór en achter, een audiosysteem met cd-speler en zeven luidsprekers, en een interieur voorzien van ‘Piano Black’ accenten. Een zeer complete uitrusting.

Conclusie
De vraag die natuurlijk blijft spelen is of Cadillac de concurrentie met de sterke Duitsers aan kan. Wat uitstraling betreft kan de BLS dat zeker. De auto heeft een krachtige, representatieve en zelfs sportieve uitstraling. Kijken we wat verder dan zien we een verzorgd interieur, maar van Duits niveau is dat niet. Daarvoor is de afwerking niet goed genoeg en stralen de gebruikte materialen niet voldoende kwaliteit uit. De rij-eigenschappen zijn voldoende, maar vooral gericht op de comfortabele rijder. Sportief is de BLS niet. Daarvoor is de vering te zacht, de besturing te licht en voelt het geheel niet sportief genoeg aan. Zijn prijskaartje heeft de BLS zeker mee. Want met gelijke motoriseringen is de BLS de goedkoopste ten opzichte van de A4, 3-serie en C-klasse. Voordeel van de Duitsers is echter dat zij een veel breder aanbod hebben. Dikke zes- en zelfs achtcilinders (S4, M3, C AMG) zijn leverbaar. En ook het dieselaanbod is veel breder. Echt bang hoeft de concurrentie voor de BLS niet te zijn. Maar feit is wel dat Cadillac een interessant alternatief heeft weten neer te zetten.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business
Cadillac BLS 1.9 TiD Business

Zoeken

Merk- & modeldossiers