Autotests

Zakelijke crossover: Toyota RAV4

Toyota positioneert de RAV4 als een crossover voor het zakelijke segment. Volgens Toyota combineert de RAV4 het comfort van een luxe sedan met de praktische eigenschappen van een MPV en de terreinwaardigheid van een SUV. Wij gingen op pad met de nieuwe RAV4 en onderzochten Toyota’s stellingen.

De eerste plannen voor een auto als de RAV4 deden bij Toyota intern al in 1986 de ronde. In 1989 stond er een conceptmodel op de Tokyo Motor Show. De reacties waren positief en Toyota presenteerde in 1994 op de Autosalon van Genève de RAV4. De letters RAV staan daarbij voor Recreational Active Vehicle. Sinds die tijd zijn er ruim 1,8 miljoen wereldwijd verkocht. Inmiddels zijn we aanbeland bij de derde generatie van de RAV4. Nadat de auto lange tijd marktleider is geweest in zijn segment heeft Toyota het voornemen om deze derde generatie minstens zo succesvol te maken als de eerste. Toyota wil vooral de zakelijke rijder gaan aanspreken en heeft daarbij in de ontwikkeling rekening gehouden.

Stoere en zakelijke uitstraling
Het design van de nieuwe RAV4 borduurt duidelijk voort op de vorige generatie van Toyota’s compacte SUV. Kenmerkend zijn het op de achterklep gemonteerde achterwiel, de grote koplampen en het stoere front. De RAV4 heeft een stoere uitstraling gecombineerd met een zakelijk karakter.

MPV-achtig interieur
Ten opzichte van zijn voorganger is de nieuwe RAV4 17,5 cm langer, 3,0 cm breder en de wielbasis is met 7 cm toegenomen. Dat heeft vooral aan interieurruimte een behoorlijke winst opgeleverd. De lengte van de gehele cabine is met 8,5 cm toegenomen en in de breedte leverde het 5,5 cm winst op. Daarmee komen we ook meteen op het MPV-achtige karakter van de RAV4. Dankzij de hoge zit heb je een goed verkeersoverzicht. De stoelen zitten goed en bieden voldoende steun. Wel zijn de zittingen aan de korte kant. Ook op de achterbank is het goed vertoeven. Hoofd- en beenruimte is voldoende en ook in de breedte moeten drie volwassenen zich kunnen redden. De leuning van de achterbank is in verschillende standen in te stellen en de gehele bank is in de lengte verschuifbaar. Standaard meet de kofferbak een inhoud van 586 liter, voldoende voor twee weken vakantiebagage. Onder de vloer van de kofferbak is extra ruimte beschikbaar. Het interieur en de kofferruimte bieden niet alleen veel ruimte aan passagiers en hun bagage, maar ook tal van kleine dingen zijn goed op te bergen. Twee dashboardkastjes, vier portiervakken met daarin plaats voor drinkflesjes, bekerhouders, een grote armsteun en diverse kleine opbergvakken treffen we aan in de RAV4.

Kwaliteit
Eén van de sterkste punten van Toyota is de kwaliteit van haar producten. Dat heeft Toyota inmiddels zo bewezen dat we het van de RAV4 ook mogen verwachten. Kwaliteitsbeleving is lange tijd een ander verhaal geweest bij Toyota. De gebruikte materialen in het interieur waren veelal hard en de vormgeving bood weinig spannends. Bij de RAV4 is dat wel anders. Het interieur ziet er netjes en verzorgd uit. De verschillende kleuren van de materialen zorgen voor een hoogwaardige uitstraling. Ook de diverse delen sluiten naadloos op elkaar aan. Kijken we iets verder dan zien we helaas nog wel veel hard plastic. Ook de knoppen voelen hard aan. Dat doet afbreuk aan het verder hoogwaardige interieur van de RAV4. Een kleine misser is de plaatsing van het knopje van de boordcomputer. Deze zit tussen de tellers en is daardoor alleen te bedienen als je met je hand door het stuur gaat.

4WD
Een wat hogere auto als de RAV4 blinkt vaak niet uit als we naar de wegligging kijken. Dat is bij de RAV4 wel anders. De auto stuurt communicatief en de commando’s van de bestuurder worden duidelijk aan de voorwielen doorgegeven. Overhellen in de bochten is onontkoombaar bij een auto als deze, maar is bij de RAV4 wel tot een minimum beperkt. Elke RAV4 is verder voorzien van vierwielaandrijving. De elektrisch geregelde 4WD stuurt indien nodig 55% van het vermogen naar de voorwielen en 45% naar de achterwielen. Standaard wordt 100% naar de voorwielen overgebracht. In de bochten is de vierwielaandrijving goed te merken. Er zijn relatief hoge bochtsnelheden te bereiken zonder dat de RAV4 de neiging heeft om uit te breken. Mocht je te ver gaan dan vangt het VSC+ je op. Uiteraard heeft de vierwielaandrijving ook in het terrein een steentje bij te dragen. De gemiddelde RAV4 zal de verharde weg nooit verlaten, maar dankzij de hoge bodemvrijheid en de inschakelbare Lock op de vierwielaandrijving kan de RAV4 ook in het terrein wat betekenen. Wat wegligging betreft doet Toyota’s compacte SUV niet onder voor een gemiddelde hatchback of sedan.

Motoren
Toyota levert de RAV4 met keuze uit een drietal motoren. Dat Toyota duidelijk inzet op de zakelijke markt blijkt uit het feit dat twee van de drie leverbare motoren diesels zijn. De D-4D dieselmotor is leverbaar als 136 pk en 177 pk-variant. De 2.0 benzinemotor is de motor waar onze RAV4 door werd aangedreven. De motor was gekoppeld aan een 4-traps automaat. De verder zo lovende uiteenzetting over de RAV4 loopt op dit punt enige schade op. Door de combinatie van motor en 4-traps automaat zijn de versnellingen heel lang. De motor maakt daardoor veel toeren en schakelt laat over. Het gevolg is dat de motor duidelijk hoorbaar is. De rauwe brul die uit het vooronder komt doet afbreuk aan de kwalitatieve indruk die de RAV4 bij ons achterlaat. Ook het brandstofverbruik van 10,9 liter per 100 km (testverbruik) ligt relatief hoog. Om een beetje vlot te accelereren is het nodig om relatief veel gas te geven. Alleen dan komt de 152 pk en 194 Nm sterke RAV4 2.0 16v een beetje vlot weg. Het gevolg is dat de automaat een verzet terugschakelt en de motor duidelijk van zich laat horen. De combinatie 2.0 liter en automaat is minder aanbevelenswaardig.

Prijzen en uitvoeringen
De prijzen van de RAV4 beginnen bij € 28.750,- voor de 2.0 16v VTT-i. De prijs van de goedkoopste diesel is € 34.750,-. De Clean Power diesel met 177 pk is alleen leverbaar vanaf de Linea Sol en moet minimaal € 39.950,- kosten. Voor de RAV4-koper is er de keuze uit een viertal uitvoeringen: basis, Linea Terra, Linea Sol en Executive. Standaard is elke RAV4 uitgerust met elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, centrale vergrendeling op afstandsbediening, armsteun vóór en achter, vierwielaandrijving, elektrisch bedienbare ramen vóór en achter, boordcomputer, radiovoorbereiding en 16 inch stalen velgen met wieldoppen. Op veiligheidsgebied monteert Toyota standaard ABS met brake assist en EBD, 8 airbags en anti whiplash stoelen. Een knieairbag is vanaf de Linea Terra ook standaard.

Conclusie
Toyota positioneert de RAV4 als een crossover voor het zakelijke segment. En daarmee zit de Japanse autofabrikant helemaal goed. De RAV4 heeft een nette en zakelijke uitstraling. De afwerking is van een hoog niveau al hadden we graag minder hard plastic gezien. Verder levert Toyota diverse luxe opties zoals een navigatiesysteem, leren bekleding, carkit en entertainmentsysteem. Het MPV-karakter van de RAV4 komt duidelijk tot uitdrukking. De auto is ruim en beschikt over vele opbergvakjes. De achterbank is niet alleen neerklapbaar, maar ook verschuifbaar en bovendien kan de passagiersstoel plat worden gelegd. Het rijgedrag van de RAV4 is eveneens dik in orde. De auto helt over, maar niet hinderlijk en bovendien is het stuurgedrag communicatief. Enige duidelijke minpunt dat wij constateerden was de combinatie tussen de 2.0 liter benzinemotor en de 4-traps automaat. De motor heeft weinig kracht en door de lange versnellingen wordt er regelmatig hoog in toeren gereden. Dit gaat ten koste van het comfort en het brandstofverbruik. Zakelijk zal echter veel voor de diesel worden gekozen waardoor dit minpunt valt weg te strepen. Concluderend kan worden gesteld dat de RAV4 alles in huis heeft om het succes van zijn voorganger voort te zetten.

Gerelateerde artikelen

Toyota RAV4 Hybrid: schone caravantrekker

Autonieuws
Toyota RAV4 Hybrid: schone caravantrekker
> Artikel lezen

Toyota verrast en verbaast met nieuwe RAV4

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota zet nieuwe RAV4 in de spotlights

Autonieuws
Toyota zet nieuwe RAV4 in de spotlights
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.